Internațional

A murit în ziua în care trebuia să primească o compensaţie de 64.000 de euro

Ziarul de Vrancea
6 nov 2012 1034 vizualizări
Românul, care a făcut închisoare dintr-o eroare judiciară în Italia, a suferit un accident mortal pe şantierul unde era angajat

 

Ziarul italian Il Messaggero a publicat ieri "o poveste tristă despre nedreptate şi durere", despre un cetăţean român în varstă de 51 de ani urmărit de ghinion. Vasile Copil a murit pe 1 mai anul acesta, de Ziua Muncii - remarcă ziarul menţionat, căzand de pe schele chiar sub ochii unuia din fiii săi, şi el zidar şi angajat pe aceleaşi şantier, în Rocca di Cambio. Însă chiar în ziua în care s-a petrecut tragedia viaţa lui Vasile se putea schimba complet, dacă soarta nu i-ar fi fost potrivnică. Bărbatul era în aşteptarea unui răspuns, mai precis a unei compensaţii decise în martie de Curtea de Apel din Roma: 64.000 de euro pentru că a făcut închisoare pe nedrept. În ciuda faptului că avea cazierul "curat", Vasile Copil a fost închis timp de aproape un an, acuzat fiind pentru un jaf care avusese loc la 20 octombrie 2009 şi de care nu se făcea vinovat.

Toul a pornit de la plangerea unei femei în care aceasta afirma că fusese atacată de doi bărbaţi "originari din România, care au ameninţat să mă violeze, dacă n-aş fi golit poşeta". În fotografiile prezentate la poliţie ea a indicat-o pe cea a lui Vasile Copil, românul fiind în registrul forţelor de ordine pentru că intrase ilegal în Italia. Acesta şi o altă persoană au fost arestaţi pe 10 martie 2010 sub acuzaţia de tentativă de viol şi tâlhărie. Copil s-a apărat repetand că el nu ştia nimic de agresiune. Cu toate acestea, a rămas în închisoare până pe 25 ianuarie anul trecut. Abia atunci instanţa a sesizat că descrierea făcută de victimă nu corespundea cu dovezile prezentate în timpul procesului.

Odată achitat şi eliberat din închisoare, românul a cerut despăgubiri pentru perioada de detenţie, motivand şi că în acest timp el şi-a lăsat fără sprijin soţia şi fiul său minor. În martie, Curtea de Apel a admis cererea sa, atribuindu-i despăgubiri de 64.000 de euro. Ordinul a fost trimis la Ministerul Economiei şi Finanţelor, iar de aici dispoziţia de plată a fost remisă românului, care ar fi urmat să o găsească acasă cand s-ar fi întors de la muncă în fatidica zi de 1 Mai. Copil nu a mai apucat să se bucure de această compensaţie, recuperată ulterior de familia sa.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.