Internațional

În istoria Statelor Unite, patru candidaţi au ieşit preşedinţi de pe locul doi

Ziarul de Vrancea
6 nov 2012 587 vizualizări
Ultimul exemplu - George W. Bush jr., în alegerile din anul 2000. In cazul celor doi candidaţi care s-au înfruntat ieri, sondajele i-au creditat cu acelaşi procentaj în ultimele zile dinaintea alegerilor

Alegătorii americani au votat ieri pentru a-şi alege preşedintele, dintre şeful statului în exerciţiu, democratul Barack Obama, şi rivalul său republican Mitt Romney, după o campanie disputată al cărei rezultat se anunţă foarte strâns, potrivit sondajelor. Aritmetica electorală este de aşa natură încât, dacă Obama va câştiga clar în Ohio, Florida (sud-est) sau Virginia (est), alegerea va balansa în favoarea sa chiar de la începutul serii (Coasta de Est a SUA este cu 6 ore în urma României). Un scenariu de coşmar asemeni celui din 2000, când un proces de renumărare a voturilor contestat în Florida a întârziat cu o lună anunţarea învingătorului, nu este exclus de ambele echipe de campanie, care au trimis numeroşi jurişti pe teren.

Oricare ar fi învingătorul, promisiunile riscă să se lovească de puterea Congresului. Camera Reprezentanţilor, dominată de republicani, va fi în întregime înlocuită în urma votului de ieri, în timp ce în Senat, o treime dintre congresmeni şi-au pus mandatele în joc. Sondajele anunţau continuarea situaţiei din prezent, fapt ce ar fi problematic atât pentru Obama, cât şi pentru Romney. Pe de altă parte, traderii şi investitorii par să fie de acord cu un singur lucru: pieţele financiare vor un câştigător clar până miercuri dimineaţă, transmite Reuters.

Tot ieri, alegătorii s-au pronunţat în cadrul a peste 170 de referendumuri locale. În California, alegătorii trebuia să decidă dacă vor, pentru prima dată în Statele Unite, etichetarea unor produse OGM (organisme modificate genetic), în timp ce canabisul ar putea fi legalizat, chiar şi pentru scopuri recreative, în Oregon, Colorado şi statul Washington (nord-vest).

Electorii fac toate voturile

De patru ori în istoria americană, candidatul cu mai puţine voturi a câştigat preşedinţia. Aceasta deoarece câştigătorul alegerilor prezidenţiale are nevoie de majoritatea marilor electori, care sunt repartizaţi statelor în funcţie de populaţie şi atribuiţi, în cea mai mare parte, după principiul "câştigătorul ia tot". Alegerile prezidenţiale naţionale înseamnă de fapt 51 de scrutine separate (50 de state plus Washington DC), iar cel care câştigă 270 de electori obţine preşedinţia. În 2000, George W. Bush a obţinut cu 500.000 de voturi mai puţin decât Al Gore, dar a obţinut 271 de mari electori şi a câştigat alegerile.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.