Internațional

Americanii votează astăzi în cele mai stranse alegeri prezidenţiale

Ziarul de Vrancea
5 nov 2012 454 vizualizări
Actualul preşedinte avea un foarte firav avantaj în ultimele sondaje de opinie. Editorialul Financial Times scrie despre "bubele" ambilor candidaţi, dar arată spre Obama

Barack Obama ar fi alegerea mai înţeleaptă pentru preşedinţia Statelor Unite, aflate încă în criză economică, potrivit unui editorial publicat de prestigiosul cotidian Financial Times (FT), principalul argument fiind impredictibilitatea candidatului republican Mitt Romney. Jurnaliştii FT descriu campania pentru alegerile prezidenţiale din SUA din acest an drept "o afacere demoralizatoare". "Comparativ cu 2008, când Barack Obama a ieşit triumfător deşi a pornit cu şansa a doua, campania din 2012 a oferit puţină inspiraţie şi chiar mai puţine indicii legate de ceea ce ar face efectiv Obama sau rivalul său republican Mitt Romney odată învestiţi", notează FT.

 

Alegerile de astăzi sunt probabil cele mai importante din 1980, când victoria lui Ronald Reagan a accelerat tranziţia către dereglementarea economiei.

În prezent, economia SUA este în revenire după crahul din 2008, însă creşterea economică este prea lentă pentru a reduce semnificativ şomajul şi a asigura salarii mulţumitoare. Pe plan internaţional, superioritatea SUA este ameninţată într-o lume în care s-a răspândit cunoaşterea avansată, iar forţa de muncă ieftină este disponibilă din plin. În zone precum Afganistanul, Orientul Mijlociu, Africa de Nord sau Marea Chinei de Sud, determinarea Americii este pusă la încercare, scrie Financial Times.

În acest context, niciunul dintre candidaţi nu a adus propuneri convingătoare pentru a expune cum ar răspunde acestor probleme. Într-o campanie în care s-au ferit să-şi asume riscuri, dominată de influenţa consultanţilor politici, cei doi politicieni au dat dovadă de "lipsă de ambiţie". "La patru ani de criza financiară, într-o perioadă în care visul american este ameninţat de o inechitate extremă, este nevoie de o guvernare inteligentă şi reformistă. Obama, a cărui prestaţie a fost definită de criza financiară, pare alegerea mai bună", conchide Financial Times.

America, mai divizată ca niciodată

Ieri, în ultima zi de campanie, Barack Obama şi Mitt Romney şi-au aruncat în luptă toate forţele, după luni de zile de cursă electorală şi o publicitate de sute de milioane de dolari care însă nu i-a permis niciunuia dintre candidaţi să se distanţeze în sondajele de opinie. Cele patru sondaje naţionale publicate duminică arătau o ţară mai divizată ca niciodată.

Preşedintele Obama era creditat într-un sondaj Pew cu 48% din intenţiile de vot, faţă de 45% pentru rivalul său Mitt Romney. Însă alte trei sondaje publicate de Politico, NBC News/Wall Street Journal şi ABC News/Washington Post îi acordau preşedintelui în exerciţiu un avans nesemnificativ de doar un procent, sau deloc.

Unde se află cheia

Următorul lider de la Casa Albă va fi de fapt ales de către electorii din cele zece state cheie cărora cei doi oameni politici le-au rezervat cea mai mare parte a timpului în ultimele lor deplasări electorale. În unele dintre aceste state (Ohio, Iowa, Nevada), balanţa electorală se înclină în favoarea preşedintelui Barack Obama, însă rareori depăşeşte marja de eroare. El conduce cu doar câteva procente în statele mari precum Florida (sud-est) şi Carolina de Nord (est). Ieri dimineaţă, un sondaj USA Today îi credita pe cei doi candidaţi cu 48% din voturi fiecare în 12 state cheie.

În faţa acestei egalităţi perfecte, cele două tabere sunt convinse că scrutinul va fi decis de doar câteva sute de mii de voturi, strânse în urma milioanelor de vizite din uşă în uşă şi apelurilor telefonice realizate de voluntari din ambele tabere.

Familia Obama va aştepta rezultatele în Chicago/ Illinois (nord), iar familia Romney s-a oprit la New Hampshire (nord-est), pentru acelaşi motiv. 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.