Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL: Dezastrul provocat de uragan se amplifică

Ziarul de Vrancea
4 nov 2012 268 vizualizări
In total, 2,5 milioane de locuinţe şi sedii de firme de pe Coasta de Est nu aveau nici ieri curent electric n autorităţile locale fac deja pregătiri pentru mutarea a zecii de mii de oameni în adăposturi încălzite

Deşi pare incredibil, aproape 2,5 milioane de clienţi (locuinţe, firme, comunităţi) nu au curent electric pe coasta de est a Statelor Unite, la cinci zile după trecerea uraganului Sandy, informa ieri Departamentul american pentru energie. Cel mai afectat stat este New Jersey, unde 1,2 milioane clienţi nu au încă electricitate, urmat de statul New York (871.161 clienţi), Pennsylvania (153.695) şi Connecticut (132.805). Uraganul devastator care a lovit luni Statele Unite s-a soldat cu peste 100 de morţi şi a provocat pagube estimate la 50 miliarde de dolari.
Cozi lungi de pietoni şi maşini s-au format în acest sfarşit de săptămană la punctele de distribuire gratuită a combustibilului amenajate la New York, oamenii aşteptand cu orele să-şi ia cei 20 de litri. Majoritatea celor rămaşi fără energie electrică se bazează pe generatoarele care funcţionează cu benzină. Autorităţile anunţaseră sâmbătă dimineaţă că în oraş urmează să fie deschise cinci puncte de distribuire gratuită a benzinei, pentru a diminua cererea, în timp ce numeroase benzinării rămân în continuare închise.
Zeci de mii de persoane ale căror locuinţe au fost distruse sau afectate de uragan au nevoie de adăpost, luand în considerare sezonul rece care se apropie, au avertizat ieri autorităţile din New York, potrivit BBC News. Adăposturile care nu au încălzire vor deveni imposibil de locuit în curand, a spus guvernatorul Andrew Cuomo. Primarul Michael Bloomberg a estimat că 30-40.000 de cetăţeni au nevoie de locuinţe.

Sandy, locul 2 în statisticile Facebook

Uraganul Sandy se află pe locul doi în topul celor mai discutate subiecte pe Facebook-ul american, după Super Bowl, potrivit datelor furnizate CNN de responsabilii reţelei de socializare. La momentul de vârf, luni, Sandy a marcat un nivel de 8,34 pe o aplicaţie a reţelei care măsoară volumul postărilor pe o anumită temă, pe o scară de la 1 la 10, comparativ cu media (afluenţa) obişnuită. Meciul de Super Bowl dintre New England Patriots şi New York Giants a atins o cotă de 8,62 puncte în februarie. Celelalte evenimente care au "agitat" anul acesta reţeaua Facebook în Statele Unite sunt:
n prima dezbatere prezidenţială: 8,18 puncte
n dezbaterea vicepreşedinţilor: 6,79
n decernarea premiilor Oscar: 6,74
n San Francisco Giants caştigă World Series (baseball): 6,71
n uraganul Isaac (sfarşitul lui august, Golful Mexic): 5,24
n anunţarea candidaturii lui Paul Ryan la vicepreşedinţie, în tandem cu Mitt Romney: 5,21
Datele Facebook mai arată că americanii au utilizat serviciile reţelei Facebook pentru a transmite mesaje familiei şi prietenilor că au supravieţuit furtunii. Astfel, marţi dimineaţă, după ce puterea uraganului începuse să scadă, expresia cel mai des utilizată a fost "We are OK" ("Suntem bine").


Brancuşi se vinde bine

Sculptura "Une Muse" ("O Muză") de Constantin Brâncuşi, estimată la un preţ cuprins între 10 şi 15 milioane de dolari, se află printre piesele centrale ale unei licitaţii de artă modernă şi impresionistă ce va fi organizată de casa Christie's, la New York, pe 7 noiembrie. "Une Muse", lucrată în ghips, este una dintre primele sculpturi ale lui Constantin Brâncuşi care au fost expuse în Statele Unite ale Americii. Realizată în 1912, lucrarea, cu forme delicate ce reprezintă capul unei femei, a stârnit admiraţia publicului şi a colecţionarilor de artă atunci când a fost prezentată la ediţia inaugurală a expoziţiei "Armory Show", în 1913, la New York. Opera "O Muză" a fost inspirată de baroneasa Renée-Irana Frachon care i-a servit drept model sculptorului român pentru o lucrare precedentă a acestuia - "La Muse Endormie" ("Muza adormită"), realizată în 1909-1910. Pe de altă parte, o altă operă celebră a artistului român, "Prometeu" (Prométhée), un cap turnat în bronz de Constantin Brâncuşi în 1911, s-a vândut în luna mai a acestui an, pentru suma de 12.682.000 de dolari, la New York, într-o licitaţie de artă impresionistă şi modernă organizată de Sotheby’s.

Obama şi Romney, la egalitate în sondaje: 48%

Cu 48 de ore înaintea alegerilor prezidenţiale americane, un nou sondaj apărut ieri arată egalitate între actualul preşedinte, Barack Obama, şi adversarul său republican, Mitt Romney, cei doi candidaţi fiind creditaţi fiecare cu 48% din intenţiile de vot. Ultimul sondaj difuzat de ABC News/Washington Post indică totuşi o diferenţă în intenţiile de vot ale diferitelor grupuri etnice şi sociale. Barack Obama, de exemplu, are un plus de preferinţă de 6% în rândurile femeilor, în timp ce Romney are cu 7% mai mult la bărbaţi. Circa 20% din alegătorii albi optează pentru Romney, în timp ce Obama adună 59% din intenţiile de vot ale celorlalţi.
Ca şi la alegerile din 2008, tinerii adulţi (25%) îl preferă pe Obama, în timp ce persoanele mai în vârstă (12%) l-ar alege pe Romney.

Şi ultranaţionaliştii cer, pe străzile Moscovei, demisia lui Putin

Mii de ultranaţionalişti care au ieşit ieri pe străzile Moscovei, ca în fiecare an cu ocazia "Marşului rus", au cerut demisia preşedintelui Vladimir Putin, pe care îl acuză că nu protejează poporul rus, denunţând, de asemenea, imigraţia ilegală. Unul dintre organizatorii marşului, Aleksandr Belov, a estimat la 20.000 numărul participanţilor la această acţiune. Dar, potrivit poliţiei, este vorba de circa 6.000 de persoane. Numeroşi demonstranţi aveau faţa acoperită, sfidând astfel o nouă lege ce interzice purtarea de măşti în timpul manifestaţiilor. Potrivit poliţiei, 25 de persoane care purtau haine militare negre au fost reţinute.
Activiştii în domeniul libertăţilor individuale se declară îngrijoraţi de creşterea rasismului şi xenofobiei de la destrămarea URSS, în contextul în care sute de mii de persoane originare din Caucazul rus şi din Asia Centrală au venit să lucreze şi să trăiască în marile oraşe ruse pentru a scăpa de sărăcia din regiunea lor de origine. Mai mult, retorica naţionalistă câştigă teren în rândul oamenilor politici.
De aproximativ un an, regimul lui Vladimir Putin se confruntă cu o contestare de o amploare fără precedent. La apelul opoziţiei, sute de mii de persoane au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de alegerile considerate marcate de fraude şi faţă de revenirea lui Putin la Kremlin.

Cum se alege patriarhul celei mai vechi biserici creştine

Episcopul Tawadros, 60 de ani, a fost ales ieri noul patriarh al Bisericii copte ortodoxe din Egipt de un copil cu ochii legaţi, care a tras la sorţi numele acestuia dintr-un potir de sticlă, în cadrul unei ceremonii religioase. Episcopul Pachomius, care asigură interimatul de la moartea lui Shenouda al III-lea, survenită în luna martie, a luat foaia aleasă de copil şi a prezentat-o mulţimii de credincioşi adunaţi în catedrala Sf. Marcu din Cairo, spunând: "Episcopul Tawadros". Întronizarea noului "Papă de Alexandria şi Patriarh al Întregii Africi pe Sfântul Scaun Apostolic al Sfântului Marcu Evanghelistul" va avea loc pe 18 noiembrie. Copţii reprezintă între 6% şi 10% din cele 83 de milioane de egipteni, iar biserica lor are rădăcinile în primele veacuri ale creştinătăţii.
 
Celebrităţi împotriva independenţei Cataloniei

Alegerile regionale de la sfarşitul acestei luni pot deschide calea spre un referendum care să le dea satisfacţie celor care doresc independenţa celei mai bogate dar şi mai îndatorate regiuni din Spania

Regizorul de film Pedro Almodovar, scriitorul Mario Vargas Llosa şi "numeroşi alţi intelectuali" au semnat un manifest, publicat ieri în El Pais, împotriva separatismului promovat de guvernul regional din Catalonia, regiune din nord-estul Spaniei. "Mai multe sute de intelectuali şi cunoscuţi profesionişti au semnat un apel în favoarea stângii şi federalismului, ca răspuns la secesionismul în creştere stimulat de guvernul" catalan şi de alte forţe politice apropiate naţionalismului, începe manifestul, publicat în cotidianul de centru-stânga. "Separatiştii îşi transformă ideea particulară asupra Spaniei în ţap ispăşitor, pe care apasă toate problemele", inclusiv marile dificultăţi provocate de criza economică şi financiară, continuă semnatarii, între care scriitori, actori, economişti şi responsabili politici din întreaga Spanie.
Catalonia, regiune autonomă cu cele mai mari datorii, se află în conflict deschis cu guvernul central spaniol, care s-a opus în septembrie propunerii acesteia cu privire la o mai mare autonomie bugetară. Preşedintele regiunii, Artur Mas, liderul coaliţiei naţionaliste Convergencia i Unio, a convocat alegeri anticipate pentru 25 noiembrie. În caz de victorie el promite să organizeze un referendum cu privire la independenţa Cataloniei. Potrivit unui sondaj de opinie publicat ieri de revista catalană El Periodico, 50,9% din 2.000 de locuitori ai regiunii intervievaţi s-au declarat în favoarea unui stat independent, relatează Agerpres. Acest procent scade însă la 40,1 în cazul în care independenţa ar fi însoţită de ieşirea din Uniunea Europeană, conform unei anchete realizate în perioada 29 octombrie - 1 noiembrie de Gesop, pentru postul de televiziune Telecinco.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.