Internațional

Celebrităţi împotriva independenţei Cataloniei

Ziarul de Vrancea
3 nov 2012 497 vizualizări
Alegerile regionale de la sfarşitul acestei luni pot deschide calea spre un referendum care să le dea satisfacţie celor care doresc independenţa celei mai bogate dar şi mai îndatorate regiuni din Spania

 

"Mai multe sute de intelectuali şi cunoscuţi profesionişti au semnat un apel în favoarea stângii şi federalismului, ca răspuns la secesionismul în creştere stimulat de guvernul" catalan şi de alte forţe politice apropiate naţionalismului, începe manifestul, publicat în cotidianul de centru-stânga. "Separatiştii îşi transformă ideea particulară asupra Spaniei în ţap ispăşitor, pe care apasă toate problemele", inclusiv marile dificultăţi provocate de criza economică şi financiară, continuă semnatarii, între care scriitori, actori, economişti şi responsabili politici din întreaga Spanie.

Catalonia, regiune autonomă cu cele mai mari datorii, se află în conflict deschis cu guvernul central spaniol, care s-a opus în septembrie propunerii acesteia cu privire la o mai mare autonomie bugetară. Preşedintele regiunii, Artur Mas, liderul coaliţiei naţionaliste Convergencia i Unio, a convocat alegeri anticipate pentru 25 noiembrie. În caz de victorie el promite să organizeze un referendum cu privire la independenţa Cataloniei. Potrivit unui sondaj de opinie publicat ieri de revista catalană El Periodico, 50,9% din 2.000 de locuitori ai regiunii intervievaţi s-au declarat în favoarea unui stat independent, relatează Agerpres. Acest procent scade însă la 40,1 în cazul în care independenţa ar fi însoţită de ieşirea din Uniunea Europeană, conform unei anchete realizate în perioada 29 octombrie - 1 noiembrie de Gesop, pentru postul de televiziune Telecinco.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.