Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE : Elefantul vorbăreţ

Ziarul de Vrancea
2 nov 2012 497 vizualizări
Un elefant de la o grădină zoologică din Coreea de Sud a învăţat să imite limbajul uman şi stăpaneşte acum mai multe cuvinte, au anunţat vineri oameni de ştiinţă coreeni şi europeni

Koshik, un elefant din Asia în varstă de 22 de ani, care se află în grădina zoologică Everland din Yongin, la sud de Seul, îşi primeşte vizitatorii mormăind "shoah" (bine) şi "nuo" (culcat). El poate pronunţa, de o manieră aproximativă, "annyong" (salut), "anja" (aşezat) şi "aniya" (nu), spun oamenii de ştiinţă coreeni şi europeni care au studiat pachidermul. Elefanţii sunt incapabili să-şi utilizeze buzele pentru a emite sunete ca oamenii, în condiţiile în care buza superioară este "sudată" de nas pentru a constitui trompa. Dar Koshik emite sunetele introducandu-şi trompa în gură. 

 Cercetătorii nu ştiu cum a dezvoltat elefantul capacitatea de a repeta sunetele, cel mai probabil repetate de îngrijitorul său de 19 ani, Kim Jong-Gap. Koshik s-a născut în 1990 într-o grădină zoologică în apropiere de Seul. A ajuns la Everland la varsta de trei ani. "Koshik este ca şi copilul meu pentru că îl ingrijesc de cand a ajuns aici", a declarat Kim. "M-am culcat într-un sac de dormit aproape de Koshik timp de o lună cand am început să mă ocup de el şi cred că de asta suntem atat de apropiaţi pană la punctul în care a început să-mi imite vocea", a adăugat el.

 

Chinezii încearcă marea cu degetul, în apele teritoriale japoneze

Patru nave guvernamentale chineze au intrat vineri în apele teritoriale ale insulelor administrate de Japonia, dar revendicate de China, a anunţat paza de coastă niponă. Aceste nave de supraveghere maritimă au intrat în jurul orei locale 11.30 (4.30, ora României) în zona de 22 de kilometri care înconjoară insulele Senkaku din Marea Chinei de Est (denumite Diaoyu de către Beijing), a precizat paza de coastă. Acestea au fost reperate în apropiere de insula Uotsuri, principala din acest mic arhipelag care a generat o deteriorare serioasă a relaţiilor dintre Beijing şi Tokyo în ultimele două luni.

Tensiunea a crescut de la începutul lunii septembrie, după ce Guvernul japonez a decis să achiziţioneze mai multe dintre aceste insule de la proprietarul lor privat nipon. Imediat, Beijingul a decis să trimită şase nave spre arhipelag, în timp ce pe teritoriul Chinei au avut loc, timp de o săptămână, manifestaţii antijaponeze, uneori violente, cu aprobarea tacită a autorităţilor. La aceste demonstraţii au participat zeci de mii de persoane în zeci de oraşe, printre care Beijing, până la jumătatea lunii septembrie, determinând marile grupuri japoneze, în special din sectorul automobilelor, să-şi oprească temporar producţia, total sau parţial.

De atunci, nave de supraveghere maritimă şi de pescuit chineze au intrat de mai multe ori în apele teritoriale ale acestor insule, în zonă intrând şi nave ale pazei de coastă din Taiwan, care revendică, la rândul său, arhipelagul. 

În afara repercusiunilor economice serioase pentru întreprinderile japoneze, conflictul a degenerat într-o adevărată criză diplomatică. Astfel, la începutul lunii octombrie, Beijingul a decis să nu-şi trimită ministrul de Finanţe şi guvernatorul băncii centrale la summitul FMI de la Tokyo.

De asemenea, la sfârşitul lunii septembrie, China a "suspendat" (în realitate a anulat) evenimentele ce urmau să marcheze împlinirea a 40 de ani de la normalizarea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări. În ziua în care acestea urmau să aibă loc, 29 septembrie, ministrul chinez al Afacerilor Externe, Yang Jiechi, a acuzat Japonia de la tribuna ONU că "a furat" aceste insule.

 

Cocaină pentru copii, de Halloween

Copiii care colindau miercuri seară în oraşul Royton din nordul Marii Britanii cu ocazia sărbătorii de Halloween au primit, în locul tradiţionalelor bomboane, pliculeţe cu o pudră albă care s-a dovedit a fi cocaină, a anunţat joi poliţia locală. Părinţii copiilor au dus imediat pliculeţele suspecte la poliţia din Royton, un oraş de 21.000 de locuitori, aflat în apropiere de Manchester.  După examinarea plicurilor şi confirmarea faptului că acestea conţineau cocaină, un bărbat în vârstă de 23 de ani a fost arestat şi acuzat de posesie de droguri de mare risc. "Părinţii şi poliţia au acţionat cu rapiditate atunci când au făcut acea descoperire, în interesul siguranţei publice. Considerăm că a fost vorba de un incident izolat", a declarat Catherine Hankinson, comisar de poliţie în Manchester.

 

Ziarist achitat după publicarea unei liste cu 2059 de conturi greceşti din Elveţia

Justiţia greacă l-a achitat pe jurnalistul urmărit penal pentru publicarea unei liste de presupuşi deţinători de conturi în Elveţia, după o audiere maraton de douăsprezece ore, care s-a transformat în proces pentru evaziune fiscală şi de apărare a libertăţii de exprimare. Jurnalistul Costas Vaxevanis, 46 de ani, a fost acuzat de violarea datelor personale şi risca până la trei ani de închisoare pentru că a publicat o listă cu 2.059 de nume de persoane, pe baza unor date provenite, afirmă el, de la banca HSBC din Elveţia. Judecătoarea Malia Volika, preşedintele instanţei, a proclamat "nevinovăţia" lui Vaxevanis, respingând toate obiecţiile, în timp ce procurorul a cerut condamnarea lui. "Vă mulţumesc foarte mult, doamnă judecător", a declarat jurnalistul, într-o explozie de aplauze din partea persoanelor prezente la şedinţa de judecată. "Am făcut ceea ce orice jurnalist ar fi trebuit să facă", a spus el, ieşind din tribunal. Lista publicată de Vaxevanis include întreprinzători, avocaţi, armatori, medici, comercianţi, bijutieri, foşti politicieni sau rudele acestora, precum şi femei "casnice", studenţi şi multe "societăţi la domiciliu".

 

Agresivitatea şi stresul cresc riscul de atac cerebral

Persoanele agresive riscă mai mult să facă un accident vascular cerebral (AVC), la fel ca cei care au o succesiune de experienţe stresante într-o perioadă relativ scurtă, arată un studiu spaniol preluat de Agerpres. Studiul s-a desfăşurat pe circa 500 de persoane de cel puţin 65 de ani, dintre care circa jumătate fuseseră internate în urma unui AVC. Celelalte au alcătuit grupul martor. Au fost evaluate episoadele majore de stres (în timpul anului scurs) şi trăsăturile de personalitate - anxietate, agresivitate, tendinţă depresivă. Au fost neutralizaţi factorii clasici de risc pentru AVC - tabagism, alcoolism, hipertensiune, tulburări ale ritmului cardiac. Rezultatele arată clar că acumularea experienţelor stresante, ca şi caracterul agresiv, cresc semnificativ probabilitatea de a suferi un AVC. Cercetătorii recomandă aşadar calm şi, dacă este necesar, o susţinere psihologică sau terapeutică. Datele sunt publicate în Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychatry.

 

Şi CNN primeşte alarmă cu bombă

Poliţia a închis, vineri dimineaţa, străzile din jurul CNN Center din oraşul american Atlanta (statul Georgia), după primirea unei ameninţări cu bombă chimică. Potrivit căpitanului de poliţie Adam Lee, un bărbat a anunţat că a plantat o bombă chimică în complex, care adăposteşte sediul CNN, mai multe restaurante, magazine şi un hotel. Traficul a fost închis pentru autovehicule şi pietoni la nord şi la vest de complex. Mai multe vehicule de poliţie şi maşini de pompieri au fost deplasate la faţa locului, situat la sud de Parcul olimpic.


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.