Internațional

Urmele uraganului Sandy sunt greu de şters

Ziarul de Vrancea
2 nov 2012 528 vizualizări
Electricitatea lipseşte în unele părţi ale oraşului New York, iar metroul nu funcţionează pe unele tronsoane inundate

Oraşul New York vrea să uite repede de trecerea lui Sandy, dar revenirea la normalitate în cea mai mare metropolă a SUA este blocată. Suspendarea metroului i-a obligat pe locuitorii din Big Apple să recurgă la maşini sau autobuze. Blocaj şi pe Wall Street unde bursa şi-a redus din viteza operaţiunilor bursiere din probleme de conexiune. În mijlocul acestui impas, tot mai multe voci cer ca oraşul să dispună de un sistem de protecţie similar altor mari urbe pentru a face faţă situaţiilor neprevăzute. "Vom învăţa din asta", a asigurat guvernatorul Andrew Cuomo. Cuomo admite că protejarea zonelor joase ale oraşului şi cele mai expuse creşterii apelor va necesita un efort financiar "masiv". Sandy care a făcut 40 de morţi la New York a scos în evidenţă problemele de conexiune ale metropolei de 15 milioane de locuitori cu suburbiile New Jersey, de cealaltă parte a râului Hudson, şi Connecticut în nordul insulei Manhattan. Metroul este folosit zilnic de 5,3 milioane de persoane. Intrarea în Manhattan prin zonele de acces din East River pentru a merge la serviciu a fost un lucru foarte complicat, practic imposibil. Pe porţiunile scurte era mai rapid mersul pe jos. Traficul s-a blocat pe principalele artere în Brooklyn, Queens şi Long Island. Transportul public de autobuze a devenit operabil de abia marţi după amiază după ce au fost deschise podurile, iar de dimineaţă staţiile erau deja supraaglomerate. 

Dacă mersul la serviciu a fost complicat, întoarcerea a fost o adevărată provocare. Colapsul vieţii cotidiene a pus mare presiune pe administratorii transportului public care au putut deschide câteva linii de abia joi, dar cu caracter limitat. De asemenea, metroul nu va putea circula pe sub strada 34 din Manhattan, unde tunelurile sunt inundate iar scoaterea apei va dura câteva zile. Michael Bloomberg, primarul oraşului, a avertizat că obiectivul este de a atinge operativitatea deplină lunea viitoare. Un alt punct cheie era deschiderea lui Midtown Tunnel, închis pentru prima dată în istorie. A doua mare prioritate a oraşului este soluţionarea lipsei curentului electric care a afectat 800.000 de abonaţi din New York şi suburbii şi care a avut un efect de domino asupra locuinţelor şi a afacerilor. Nici pentru asta nu există un calendar clar.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.