Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE : Explozia unui camion-cisternă a devastat un cartier întreg

Ziarul de Vrancea
1 nov 2012 508 vizualizări
Dezastrul, soldat cu 22 de morţi şi pagube imense, s-a produs în capitala Arabiei Saudite, în urma unui accident rutier

 

Cel puţin 22 de persoane au fost ucise şi alte 111 rănite ieri, la Riyadh (capitala Arabiei Saudite), în explozia unui camion-cisternă care transporta gaze, declanşată după ce vehiculul s-a lovit de un pod, a declarat un oficial din domeniul Apărării Civile. "Din cauza unui accident rutier, un camion-cisternă a luat foc", după care "a lovit un pod", a declarat anterior pentru AFP o sursă din cadrul serviciilor de securitate saudite. "Este normal ca explozia unui camion-cisternă care transporta carburant să incendieze tot ceea ce se află în jur", a adăugat sursa citată. Zeci de maşini au luat foc, iar mai multe construcţii au fost avariate. La momentul accidentului, un autobuz a luat foc şi a rămas blocat pe pod, în timp ce un camion a căzut de pe pod, împins de suflul exploziei, au declarat unii martori. Circulaţia rutieră pe pod a fost închisă, în timp ce cartierul arăta dezolant, cu zeci de vehicule calcinate sau avariate şi moloz şi cioburi răspândite pe sol. 

 

 

Ce a făcut un avion care se pregătea să aterizeze să se întoarcă din drum

Aparatul a zburat sute de kilometri pană în locul de unde decolase n compania a explicat ciudăţenia prin severitatea regulamentelor de zbor

Un avion norvegian care transporta 40 de pasageri şi-a întrerupt aterizarea şi s-a întors la punctul de plecare, la sute de kilometri distanţă, pentru a evita ca echipajul să depăşească programul de muncă regulamentar. Aparatul companiei regionale Wideroe, proprietatea grupului SAS, trebuia să aterizeze la Mosjoen, un oraş mic din nordul Norvegiei, dar s-a întors la Trondheim, situat la o distanţă de aproximativ 300 de kilometri mai la sud, potrivit publicaţiei locale Rana Blad. "Imediat după ce le-a spus pasagerilor să-şi pună centurile şi să se pregătească de aterizare, comandantul de bord a afirmat prin difuzoare că este complet incredibil dar a decis să se întoarcă", a mărturisit un pasager, Steinar Henriksen.

Compania, care a oferit adăpost sau alte mijloace de transport pasagerilor întorşi la punctul de plecare, a explicat această schimbare de decizie de ultim minut prin faptul că regulamentul este foarte sever în Norvegia. "Din nefericire, avionul a decolat cu un echipaj al cărui program de muncă se apropia de sfârşit. Avem orare de muncă strict impuse de către autorităţi şi pe care nu putem să le depăşim", a declarat un purtător de cuvânt al companiei Wideroe, Richard Kongsteien, pentru publicaţie.

"Dacă avionul ateriza, ar fi trebuit să rămână blocat la Mosjoen pentru că nu avea echipaj de rezervă acolo şi programul aparatului din acea seară ar fi fost anulat", a spus el, precizând că asta ar fi afectat mai mult de 200 de pasageri, în loc de 40.

 

"Ataşaţi agricoli" la misiuni diplomatice ale României

România va avea, de anul viitor, cel puţin nouă ataşaţi agricoli, al căror rol va fi acela de a promova produsele alimentare romaneşti în oraşe mari din străinătate. Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a afirmat că "este nevoie să încurajăm produsele romaneşti pe piaţa externă. De la începutul anului viitor vom avea cel puţin nouă ataşaţi agricoli, care vor avea rolul de a promova produsele agricole romaneşti în oraşe mari din lume". Printre oraşele vizate se numără Washington, Madrid, Berlin, Istanbul, Chişinău, Kiev şi Beijing. Un reprezentant al Romaniei va fi trimis în Iordania, pentru a promova alimentele autohtone în ţările arabe. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, "vor fi selecţionaţi doar acei tineri capabili să promoveze produsele şi care să vorbească limbile din ţările în care vor fi trimişi".

 

Turiştii din Olanda vor avea în continuare acces la canabis

Turiştii care vizitează Amsterdamul vor avea în continuare acces în cafenele (coffee shops) din oraş, după preluarea funcţiilor de către noul Guvern olandez, a asigurat primarul oraşului, Eberhard van der Laan. Dintre cele şapte milioane de turişti care vizitează Amsterdamul în fiecare an, aproximativ un milion şi jumătate se opresc într-una din cele 220 de cafenele pentru a cumpăra canabis, potrivit cotidianului. Prezentându-şi, luni, acordul de guvernare pentru următorii cinci ani, liberalii şi Partidul Muncii, care au câştigat alegerile legislative anticipate din septembrie, au decis să renunţe la "cardul canabis" atât de nepopular, care ar fi trebuit să facă din aceste cafenele cluburi închise.

 

Parlamentul italian a înăsprit pedepsele pentru corupţie

Legislativul italian a adoptat o lege anticorupţie mai severă, în urma unor scandaluri care au afectat în ultimele luni membri ai clasei politice naţionale, atât de dreapta, cât şi de stânga. După ce legea a fost adoptată în Senat, în urmă cu două săptămâni, deputaţii italieni au adoptat-o la rândul lor, şi astfel va putea intra în vigoare. "Italia avea nevoie urgentă de un cadru juridic puternic pentru combaterea corupţiei. Această lege reprezintă un început bun", s-a felicitat deja ONG-ul Transparency International. Noua lege prevede, între altele, o înăsprire a sancţiunilor pentru corupţie "simplă", crescând pedeapsa actuală, cuprinsă între doi şi cinci ani cu închisoarea, la o pedeapsă cuprinsă între patru şi opt ani. Pedeapsa pentru corupţie "judiciară", adică a unui martor într-un proces sau a unui magistrat, creşte de la trei până la opt ani de închisoare, cât este în prezent, până la patru-zece ani. În unele cazuri, legea prevede o agravare a pedepselor pentru luare de mită, care sunt majorate la şase până la 12 ani de închisoare. De asemenea, legea prevede interzicerea dreptului de a fi aleasă a oricărei persoane care a fost condamnată definitiv la o pedeapsă mai mare de doi ani.

 

Starea de urgenţă din Tunisia va împlini doi ani în ianuarie

Preşedinţia tunisiană a anunţat că prelungeşte cu trei luni starea de urgenţă din ţară, până la sfârşitul lui 2013, o decizie ce pare să semnaleze o deteriorare a condiţiilor de securitate. Starea de urgenţă, ce acordă puteri de intervenţie sporite forţelor de ordine şi armatei, este în vigoare în Tunisia din ianuarie 2011, când fostul preşedinte Zine El Abidine Ben Ali a fugit din ţară pe fondul unei revolte populare. Începând din iulie, ea a fost prelungită în reprize de câte 30 de zile, iar autorităţile asigurau că acest lucru era dovada unei îmbunătăţiri a condiţiilor de securitate. Însă, de mai multe săptămâni, incidentele violente, uneori sângeroase, s-au multiplicat în Tunisia. Cele mai grave au implicat mici grupuri islamiste radicale.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.