Internațional

Prăpastie între bogaţii şi săracii Europei

Ziarul de Vrancea
1 nov 2012 991 vizualizări
Trei mari puteri economice ale UE au împreună aproape jumătate din puterea totală de cumpărare a europenilor

Cetăţenii statului Liechtenstein sunt cei mai bogaţi de pe continentul european, în timp ce moldovenii de peste Prut sunt de 45 de ori mai săraci decât aceştia, arată un studiu recent al companiei germane GfK Geo Marketing, citat de EU Observer. Realizat în 42 de ţări europene, studiul a luat în considerare venitul şi economiile pe cap de locuitor, după plata taxelor. Liechtensteinul, cea mai mică ţară vorbitoare de limba germană din lume, se află în fruntea listei, cu o putere de cumpărare de aproximativ 57.000 de euro pe cap de locuitor pe an. Ţara este văzută de mulţi ca un paradis fiscal, cu mai multe companii înregistrate decât cetăţeni şi cu servicii financiare prospere. Vecina sa, Elveţia, cu care a încheiat o uniune vamală, este a treia în clasamentul celor mai bogate ţări, după Norvegia, unul dintre cei mai mari exportatori de petrol din lume.

Cea mai bogată ţară din UE şi a patra cea mai bogată din Europa este Luxemburg, un stat mic, cu un sector financiar similar cu al Liechtensteinului, orientat spre taxe mici. Însă cetăţenii Luxemburgului pot cheltui puţin peste jumătate din ceea ce cheltuiesc cei din Liechtenstein, după ce şi-au plătit taxele: 28.924 de euro pe an. Suma este de aproximativ două ori mai mare decât media europeană, de care se bucură spaniolii şi italienii din partea de sud a ţării - în jur de 13.000 de euro.

La celălalt capăt al clasamentului se situează Moldova, Belarus şi Kosovo, unde puterea de cumpărare este de 10 ori mai mică decât media europeană. Studiul analizează de asemenea puterea totală de cumpărare pe ţară, iar aici primele locuri sunt ocupate de Germania, Franţa şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Cele trei mari puteri economice ale UE, au împreună aproape jumătate din puterea totală de cumpărare a Europei, restul de 53% fiind împărţit de alte 39 de ţări.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.