Internațional

Sandy, uraganul prezidenţial

Ziarul de Vrancea
31 oct 2012 527 vizualizări
Furtuna care a afectat grav nord-estul Statelor Unite va influenţa decisiv cursul alegerilor de marţi pentru Casa Albă

"În vremuri de criză, ne unim cu toţii ca o familie americană". Cuvintele îi aparţin lui Michelle Obama şi au fost pronunţate la mitingul din Iowa City, relatează Agerpres. Ar putea suna a propagandă, dar cetăţeanul american crede în ele trup şi suflet. În faţa ameninţării care afectează o naţiune, singura soluţie este trecerea peste diferenţe şi unirea eforturilor pentru a o depăşi. O asemenea împrejurare - uraganul Sandy - a avut loc şi îl poate prejudicia, mai ales pe candidatul republican. Mitt Romney, care avea un uşor avantaj în sondaje, riscă să fie acuzat de insensibilitate faţă de cetăţeanul simplu copleşit de impozite. Este şi motivul pentru care el şi-a întrerupt campania din Ohio pentru a strânge fonduri şi a-i ajuta pe sinistraţi. 

 

În schimb, uraganul poate fi o mare şansă pentru preşedintele Barack Obama, care poate juca acum rolul bărbatului de stat care ştie să gestioneze o catastrofă naturală, notează ziarul La Razon. Există şi un argument puternic în acest sens: guvernatorul republican din New Jersey, Chris Christie, unul dintre cei mai aspri critici ai lui Barack Obama, l-a lăudat pe preşedintele democrat pentru felul în care a gestionat problema uraganului Sandy, care a făcut ravagii în statul său. Barack Obama are deja experienţă în materie de gestionare a uraganelor: la 15 august 2011, ţara s-a confruntat cu uraganul Irene.

Dezastrul ia amploare

Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa la New York ca urmare a trecerii uraganului Sandy a ajuns ieri la 24, a informat poliţia din metropola americană. Bilanţul anterior, oferit marţi seara de primarul New York-ului, Michael Bloomberg, era de 18 morţi. Majoritatea persoanelor decedate au fost victime ale prăbuşirii copacilor smulşi din rădăcină de rafalele de vânt violente ce au însoţit uraganul, care a atins uscatul luni seara. Alte corpuri neînsufleţite au fost găsite în cartierele inundate ale oraşului.

Mai mult de 500.000 de persoane erau în continuare private de energie electrică în New York, dintre care jumătate în Manhattan. Şcolile au rămas închise, la fel şi tunelurile rutiere, cu excepţia tunelului Lincoln, şi va fi nevoie de mai multe zile pentru ca situaţia să revină la normal, au precizat autorităţile.

Deşi aeroporturile internaţionale John F.Kennedy şi Newark Liberty, care deservesc New York-ul, au fost redeschise, zborurile sunt încă limitate. În metropolă, metroul rămâne o problemă majoră: kilometri de coridoare au fost inundate, împiedicând traficul pe una dintre cele mai vechi reţele din lume - 108 de ani, cu care circulă în fiecare zi aproximativ 5,5 milioane de pasageri. 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.