Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE : Blair propune alegerea directă a unui preşedinte al UE

Ziarul de Vrancea
30 oct 2012 451 vizualizări
Uniunii Europene îi va fi mai bine cu un preşedinte ales în mod direct, susţine fostul premier britanic Tony Blair, citat de The Telegraph

 

Într-o declaraţie interpretată de unii comentatori ca "o aplicaţie pentru un loc de muncă", fostul oficial britanic crede că blocul comunitar s-ar descurca mai bine dacă ar fi condus de un lider puternic, aprobat de cetăţenii UE. De asemenea, el a avertizat că o divizare politică prea adâncă între Marea Britanie şi statele zonei euro ar putea duce la o ruptură. "Din această criză europeană poate apărea în cele din urmă posibilitatea de a realiza un model de integrare europeană durabil", a pledat Blair. "Alegerile la nivel european pentru preşedinţie (...) reprezintă calea cea mai directă de a implica publicul", a susţinut fostul premier. Declaraţiile lui Blair vin în contextul în care actualul prim-ministru, David Cameron, este presat de euroscepticii din propriul partid să organizeze un referendum privind statutul de membru UE al Marii Britanii, în timp ce alte state europene, cum ar fi Finlanda, şi-au exprimat temerile că Marea Britanie spune "la revedere" UE.

Ucraina concurează Belarusul la titlul de oaie neagră a Europei

Uniunea Europeană a deplâns "deficienţele" din cadrul procesului electoral din Ucraina şi a avertizat puterea de la Kiev că a fost pusă sub observaţie. De asemenea, OSCE şi Departamentul de Stat american au criticat puternic scrutinul şi au denunţat un recul al democraţiei în ţară. "Ţinând cont de abuzurile puterii şi de rolul excesiv al banilor în acest scrutin, se pare că progresele democratice observate în Ucraina înregistrează un recul", a declarat reprezentanta OSCE Walburga Habsburg Douglas într-un comunicat. Duminică, Ucraina şi-a ales cei 450 de deputaţi ai Parlamentului unicameral după o campanie care s-a desfăşurat în absenţa Iuliei Timoşenko, aflată în detenţie din august 2011 şi condamnată în urmă cu un an la şapte ani de închisoare. Rezultatele oficiale după numărarea buletinelor din 70 la sută din birourile de vot pentru locurile repartizate proporţional (225 dintr-un total de 450) arată că 33,27 la sută din voturi au revenit Partidului Regiunilor (la putere), 23 la sută alianţei opoziţiei Batkivşcina şi 14 la sută comuniştilor. Partidul de opoziţie Udar al celebrului boxer Vitali Kliciko a obţinut 13 la sută din sufragii, iar formaţiunea naţionalistă Svoboda, 9 la sută.

Armistiţiu însangerat în Siria

Peste 400 de persoane şi-au pierdut viaţa, în Siria, în cele patru zile ale armistiţiului declarat cu ocazia sărbătorii musulmane Eid al-Adha (Sărbătoarea Sacrificiului), au denunţat, ieri, mai multe grupuri de opoziţie. Reţeaua Sham a semnalat că numărul total al celor ucişi în actele de represiune ale regimului şi în ciocnirile dintre forţele guvernamentale şi rebeli urcă la 434, majoritatea victimelor înregistrându-se la periferia Damascului şi la Alep. Comitetele de Coordonare Locală au menţionat un număr de 439 morţi, între care 45 de minori şi 40 de femei. Potrivit datelor de care dispune Observatorul sirian pentru drepturile omului, în cele patru zile şi-au pierdut viaţa 235 de civili, 166 rebeli şi 148 de membri ai forţelor regimului, a declarat telefonic, pentru EFE, directorul acestei organizaţii, Rami Abdurrahman. Unsprezece soldaţi au dezertat din armată în cursul armistiţiului pentru a intra în rândurile opoziţiei, a adăugat acesta.

Doi militari NATO, ucişi în sudul Afganistanului de un coleg afgan

Un bărbat îmbrăcat în uniforma poliţiei afgane a împuşcat mortal doi militari ISAF, ieri, în sudul Afganistanului, anunţă Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate, citată de CNN. Cei doi militari ucişi făceau parte dintr-un regiment al armatei Marii Britanii. Peste 50 de militari străini au fost ucişi anul acesta în Afganistan în atacuri comise de colegi afgani. Autorul atacului de ieri a reuşit să părăsească baza militară şi există suspiciuni că ar fi membru al grupurilor insurgente talibane.


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.