Internațional

Noapte devastatoare în estul Statelor Unite

Ziarul de Vrancea
29 oct 2012 1233 vizualizări
Uraganul Sandy, care a lovit astă-noapte cu putere aglomeraţiile urbane din New York şi Washington, are deja efecte în Europa: acţiunile unor companii de asigurări erau ieri în scădere

 

Uraganul Sandy a lovit astă-noapte cu furie statele de pe Coasta de Est a SUA, cu doar o săptămană înaintea alegerilor prezidenţiale, iar întreaga presă americană se întreabă care ar putea fi efectele furtunii asupra campaniei electorale şi asupra scrutinului din 6 noiembrie. Preşedintele Barack Obama a avertizat că uraganul poate avea consecinţe dezastruoase, în timp ce primarul New York-ului insista aseară asupra evacuării locuitorilor din zonele joase de coastă. 

Bursa din New York a fost închisă ieri şi, probabil, va fi şi astăzi, din cauza înrăutăţirii vremii. Este prima măsură de acest fel după 1985, când uraganul Gloria a impus o măsură similară, a anunţat operatorul NYSE Euronext, care a încredinţat că va asigura schimburile într-o manieră electronică. Bursa intră astfel în starea de asediu care a cuprins metropola americană şi întreaga Coastă de Est.

FOTO: Toate transporturile în comun la New York - metroul, autobuzele şi trenurile - au fost suspendate încă de duminică seara de către autorităţi în aşteptarea sosirii uraganului Sandy.

Autorităţile au ordonat suspendarea traficului din cauza riscului de inundaţii şi pagube ce ar putea fi provocate de Sandy, care este aşteptat să se abată astăzi asupra coastei de nord-est a SUA. Două din cele trei tuneluri rutiere din Manhattan au fost închise, iar circulaţia pe poduri va fi şi ea oprită dacă vantul va depăşi 96 km/h. Pe aeroporturi au fost anulate, duminică şi luni, aproape 11.000 de zboruri interne şi internaţionale. De asemenea, şi-au închis porţile şi instituţii internaţionale precum ONU (Organizaţia Naţiunilor Unite), FMI (Fondul Monetar Internaţional) şi Banca Mondială (BM), care le-au dat liber angajaţilor lor.

Ce îi aşteaptă pe americani

În afară de greutăţile pe care le-a produs în viaţa de zi cu zi a americanilor, îngreunând şi procesul electoral, uraganul Sandy a provocat şi primele pagube economice. Astfel, a crescut preţul benzinei cu 1% în urma închiderii importantei uzine de prelucrare a petrolului ConocoPhillips în New Jersey şi ca urmare a reducerii producţiei de combustibili în această regiune. Industria de divertisment are şi ea de suferit - în Atlantic City (statul New Jersey) au fost închise toate cazinourile. Nu funcţionează teatrele de pe Broadway, iar unele competiţii sportive au fost suspendate.

Autorităţile nu ascund că ar putea interveni întreruperi de electricitate masive şi inundaţii grave. Evacuarea oamenilor era ieri în plină desfăşurare în zonele de coastă din Virginia până în Massachusetts. Numai la New York, la ordinul primarului Michael Bloomberg, peste 300.000 de persoane au fost trimise în adăposturi sigure.

FOTO: Imagini incredibile: Gara Centrala sau staţia de metrou de sub Times Square sunt absolut pustii, din cauza suspendării curselor

Uraganul are deja efecte dincolo de Atlantic, unde acţiunile asigurătorilor europeni, între care Swiss Re şi Munich Re, erau ieri în scădere puternică din cauza furtunii, al cărei impact asupra industriei de profil ar putea fi de 6,3 miliarde de dolari, transmite Bloomberg. "Se îndreaptă spre o regiune cu o populaţie uriaşă, care nu a fost lovită de mult timp de un uragan. Locuitorii nu au reconstruit recent casele, astfel că stimulentele pentru solicitările de daune sunt uriaşe", a explicat Fabrizio Croce, analist la Kepler Capital Markets în Zurich.

Un uragan mai periculos decat un tsunami

Sandy aduce la ţărm valuri de până la 4 metri înălţime, iar rafalele de vânt ating 120 km în centrul său. Experţii atrag atenţia asupra dimensiunilor uriaşe ale uraganului - diametrul său este de 800 de km. Meteorologii avertizează că, pe uscat, în combinaţie cu frontul atmosferic rece care vine din Canada, Sandy ar putea să se transforme într-o "super-furtună". În total, Sandy, supranumit deja de experţi "Frankenstorm", ar putea să afecteze aproape 20 de state americane, precum şi importante oraşe ca New York, Washington, Boston, Philadelphia, Baltimore şi circa 50-60 milioane de persoane, conform autorităţilor americane.

Ambarcaţiune celebră, naufragiată în calea uraganului

FOTO: Există şi americani fericiţi: surferii

Gărzile de coastă americane au reuşit să salveze 14 din cei 16 membri ai echipajului navei HMS Bounty, care au fost nevoiţi ieri să abandoneze ambarcaţiunea naufragiată, aflată în calea uraganului Sandy, în largul statului Carolina de Nord (sud-vestul SUA). În acelaşi timp, 6 sau 7 francezi sunt daţi dispăruţi pe mare, în Caraibe. Cei 14 membri ai echipajului navei americane au fost salvaţi cu ajutorul a două elicoptere Jayhawk, se precizează într-un comunicat al Pazei de coastă. Un avion Hercules C-130 susţinut de un al treilea elicopter se află în continuare în zonă în încercarea de a-i localiza pe ceilalţi doi membri ai echipajului încă daţi dispăruţi. Echipajul navei a fost nevoit să abandoneze ambarcaţiunea naufragiată, aflată în calea uraganului Sandy. Nava, care a fost construită pentru filmul din 1962 "Revoltă pe Bounty", a rămas fără combustibil pe când se afla în larg, duminică seară. HMS Bounty se afla la circa 145 de km sud-est de Hatteras, Carolina de Nord, şi la 260 de km de centrul uraganului Sandy, care mătură coasta de est a Statelor Unite. Nava-copie a apărut în numeroase documentare şi filme, inclusiv "Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest", cu Johnny Depp.

Şase sau şapte francezi sunt daţi dispăruţi pe mare de duminică seara, între insulele caraibiene Martinica şi Dominicană. Aceştia se aflau la bordul unei "ambarcaţiuni rigide de croazieră" sub pavilion francez, informează Ministerul francez al Transporturilor.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.