Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE : Gaz pe criza din Grecia

Ziarul de Vrancea
29 oct 2012 601 vizualizări
Un uriaş scandal a izbucnit după ce o publicaţie a dezvăluit o listă cu peste 2000 de nume - între care oficiali eleni - ale unor persoane suspectate de evaziune fiscală

Revista elenă Hot Doc a publicat o listă cu numele a 2.059 persoane suspectate de evaziune fiscală, printre care se numără şi mai mulţi oficiali, decizie care ar putea amplifica tensiunea socială şi care a dus deja la arestarea jurnalistului ce a dezvăluit primul identitatea celor implicaţi, relatează EUobserver şi Reuters. Pe lista persoanelor care deţin conturi în banca elveţiană HSBC şi care sunt suspectate de evaziune se numără Stavros Papastavros, consilier al premierului Antonis Samaras, şi soţia lui Georgios Voulgarakis, fost ministru al Culturii şi ordinii publice în guvernul Samaras, precum şi oficiali din Ministerul de Finanţe, oameni de afaceri, medici, femei casnice, avocaţi, pensionari şi studenţi. Hot Doc nu a dezvăluit sumele din conturi, însă a precizat că unele erau de ordinul a 500 de milioane de euro.

Editor al publicaţiei, jurnalistul Costas Vaxevanis, cel care a publicat primul lista, a fost arestat sâmbătă pentru scurt timp, iar ieri a compărut în faţa justiţiei sub acuzaţia că ar fi încălcat legislaţia privind dreptul la viaţă privată. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la doi ani de închisoare. "Nu mi-am făcut decât datoria. Sunt un jurnalist şi mi-am făcut datoria", a spus el într-o înregistrare video trimisă agenţiei Reuters.

"Cel mai important lucru este că un grup de persoane - într-un moment în care Grecia moare de foame - face profit. Mâine în parlament vor vota reducerea cu 100-200 de euro a veniturilor pentru funcţionarul elen, pentru muncitorul elen, în timp ce majoritatea celor 2.000 de persoane din listă par să facă evaziune trimiţând pe ascuns bani în Elveţia", a adăugat el.

Hot Doc a precizat că a primit lista pe un stick USB din partea unei surse anonime.

Ta Nea, important cotidian din Grecia, a republicat luni, pe zece pagini, întreaga listă a deţinătorilor de conturi, a căror valoare totală s-ar fi ridicat la 2 miliarde de euro până în 2007. Lista provine din documente dezvăluite de un angajat al băncii HSBC în Elveţia, care a furat în 2007 date despre 24.000 de clienţi şi a fugit în Franţa. Lista fusese transmisă guvernului grec în 2010 de ministrul francez de Finanţe de atunci, Christine Lagarde, actual director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Datele au dispărut ulterior, alimentând teorii ale conspiraţiei care au condus la deschiderea unei anchete parlamentare. Publicarea listei va amplifica cel mai probabil tensiunea socială, într-un moment în care liderii Greciei trebuie să adopte noi reduceri de cheltuieli de 13,5 miliarde de euro pentru a îndeplini angajamentele faţă de creditorii internaţionali.

 

 

Sindicatele germane ridică restricţiile faţă de imigranţii est-europeni

Sindicatele germane şi-au schimbat abordarea faţă de imigranţi români, bulgari, polonezi sau lituanieni care muncesc în această ţară, considerându-i colegi şi nu competitori, şi acţionează împotriva exploatării acestora, relatează Deutsche Welle. Numeroşi imigranţi ajung să muncească în condiţii degradante şi sunt prost plătiţi, iar unii nu îşi cunosc drepturile, situaţie exploatată de către unele companii, subliniază Deutsche Welle (DW), adăugând că Federaţia Germană a Sindicatelor (DGB) se implică în lupta împotriva acestor fenomene. Promisiunea unei vieţi mai bune atrage muncitori din România Bulgaria, Polonia şi Lituania, în domenii ca transportul, construcţiile, gastronomic sau hotelier, potrivit lui Dominique John, coordonatorul unui proiect DGB intitulat "Mobilitate Corectă". În cadrul proiectului au fost deschise centre de informare împotriva exploatării muncitorilor imigranţi, în oraşe germane majore, obiectivul fiind să să îi ajute pe muncitorii din Europa de Est. Potrivit DW, un studiu recent arată că numeroşi imigranţi est-europeni se bucură de aceleaşi condiţii ca şi colegii lor germani. "Însă noi credem că unele companii comit abuzuri în mod sistematic asupra muncitorilor srăini, reducând salariile şi degradând condiţiile de muncă", subliniază reprezentantul DGB.

 

Român declarat nevinovat după ce a stat un an la închisoare în Franţa

Un român suspectat că a abuzat sexual o persoană cu handicap mintal, în vârstă de 50 de ani, din Cagnes, a fost eliberat de către Tribunalul corecţional din Grasse (Franţa) la sfârşitul săptămânii trecute, după ce a stat în detenţie un an, relatează Nice Matin. Vasilică, un om al străzii de origine română, a fost reţinut, fiind suspectat că a încercat pe 4 iunie 2010 să o violeze pe Marie-Charlotte, care suferă de handicap mintal, în apartamentul ei. Bărbatul a susţinut în faţa Tribunalului corecţional din Grasse că pe 4 iunie 2010, în timp ce consuma bere în Piaţa De Gaulle din Cagnes-sur-Mere, a fost invitat de Marie-Charlotte să facă un duş la ea pentru că era murdar. "Nu mi-am dat seama că avea dificultăţi", a declarat bărbatul. La ora 20.45, vecina de palier a lui Marie-Charlotte a auzit-o strigând, înainte de a se ascunde în casa sa complet dezbrăcată. Ea a susţinut, foarte şocată, că a fost victima unei tentative de viol. În apartament poliţiştii au găsit o pereche de foarfece şi un slip de bărbat. În timp ce dosarul era pe punctul de a fi clasat, după 14 luni, la Marseille, un bărbat (Vasilică) a fost reţinut pentru furt. Potrivit ADN-ului prelevat, acesta era proprietarul slipului uitat pe 4 iunie 2010 la Cagnes-sur-Mer. În timp ce Vasilică a răspuns cu nu a încercat să o violeze, Marie-Charlotte s-a contrazis în declaraţii. Viceprocurorul Parvine Derivery a admis: "În mod evident ceva s-a întâmplat în acea zi. Ce? Nu ştim" şi, respingând cererea, a îndemnat la "înţelepciunea Tribunalului".

 

Site-ul euroloteriei, atacat de hackeri islamişti

Un grup de hackeri autointitulat Moroccan Ghosts a atacat site-ul francez al loteriei Euromillions, postând un mesaj în care jocurile de noroc erau numite "lucrări ale diavolului", cu pasaje din Coran, potrivit independent.co.uk. Site-ul francez al loteriei internaţionale Euromillions nu a mai fost disponibil de duminică dimineaţă şi era aseară în curs de refacere, potrivit companiei Francaise des Jeux care gestionează derularea jocului în Franţa. Şi alte pagini ale Francaise des Jeux au fost afectate, fără a fi însă compromise derularea jocurilor sau securitatea datelor personale ale clienţilor, potrivit companiei. Grupul religios care a revendicat atacul, Moroccan Ghosts, are se pare la activ peste 250 de astfel de acţiuni, potrivit presei franceze. Loteria Euromillions, înfiinţată în 2004, este disponibilă în nouă ţări din Europa de Vest: Austria, Belgia, Marea Britanie, Elveţia, Franţa, Irlanda, Luxemburg, Portugalia şi Spania. Pentru următoarea extragere, de astăzi, sunt în joc peste 100 de milioane de euro.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.