Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE : Silvio Berlusconi, condamnat din nou la închisoare

Ziarul de Vrancea
26 oct 2012 269 vizualizări
Sentinţa împotriva fostului prim-ministru al Italiei a fost pronunţată în primă instanţă, într-un caz de fraudă. Este a patra oară cand judecătorii dau pe numele său un verdict privativ de libertate

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare într-un dosar de fraudă fiscală care are legătură cu trustul Mediaset. Ulterior, pedeapsa i-a fost redusă la numai un an, dat fiind că Berlusconi beneficiază de o amnistie, în virtutea unei legi adoptate în 2006 de fostul Guvern de stânga pentru reducerea numărului deţinuţilor.

Presupusa fraudă fiscală se referă la achiziţia de către grupul Mediaset a drepturilor de difuzare a filmelor şi a unor emisiuni televizate. Trustul Mediaset a majorat artifical drepturile de difuzare, reducând cotele de plată a impozitelor în Italia, folosindu-se în acest sens de societăţi offshore.

Mediaset cumpăra formate de emisiuni şi filme din străinătate, prin intermediul unor societăţi din "paradisuri fiscale", evitând astfel sistemul fiscal din Italia.

Probabil că Silvio Berlusconi nu va face nicio zi de închisoare, întrucât, conform sistemului judiciar italian, sentinţa trebuie confirmată de instanţele superioare pentru a deveni definitivă şi a fi aplicată. Începând din 1994, el a mai fost condamnat de trei ori, la un total de şase ani şi cinci luni de închisoare, însă nu a stat nicio zi în detenţie întrucât deciziile nu fost niciodată definitive.

Primii embrioni umani "perfecţi"

Aproximativ 12 embrioni umani cu gene defecte înlocuite au fost produşi de cercetători americani, deschizand calea spre asigurarea unui bagaj genetic "perfect" pentru aceştia

O echipă de oameni de ştiinţă din Oregon a reuşit să creeze embrioni proveniţi din genele a două femei şi ale unui bărbat, apelând la o tehnică inovativă ce ar putea fi folosită la un moment dat pentru a exclude anumite gene care provoacă boli incurabile din bagajul genetic al copiilor, transmite Associated Press. Cercetătorii de la Oregon Health & Sciences University au precizat că aceşti embrioni nu sunt folosiţi pentru a aduce pe lume copii, şi deocamdată nu se ştie dacă această tehnică va avea vreodată o utilitate practică, în actul medical. 

Această tehnică a stârnit deja controverse în Marea Britanie, unde altă echipă de geneticieni a întreprins studii similare în urmă cu câţiva ani. Experimentele desfăşurate în Marea Britanie au atras publicarea de articole ample în presă, care avertizau asupra nefirescului naşterii unor copii cu trei părinţi. În acest caz presa a exagerat, răspund oamenii de ştiinţă, precizând că ADN-ul recoltat de la cea de-a doua femeie nu reprezintă decât mai puţin de 1% din totalul bagajului genetic al embrionului. Această procedură nu reprezintă decât o modalitate de a înlocui anumite gene mutante ce pot sabota dezvoltarea şi funcţionarea normală a celulelor noului organism.

Cercetătorii din Oregon au anunţat miercuri că au reuşit să producă aproximativ 12 embrioni umani, şi au apreciat că această tehnică este foarte eficientă în asigurarea unui bagaj genetic "perfect" pentru aceştia.

Genele vizate pentru a fi înlocuite nu sunt din categoria celor care determină caracteristici precum culoarea ochilor sau a părului şi forma nasului sau înălţimea, gene ce pot fi găsite în interiorul nucleului celular, ci sunt gene aflate în afara nucleului, în mitocondrii (organite citoplasmatice ce asigură energie necesară celulei). Aceste gene se transmit doar pe linie maternă.

Aproximativ 1 din 5.000 de copii moşteneşte o maladie gravă, imposibil de vindecat, cauzată de o disfuncţie a acestor gene mitocondriale. Noua tehnică, dacă va fi aprobată, va permite naşterea unor copii cu gene mitocondriale normale, mai notează Associated Press. 

Englezii nu mai vor război

Marea Britanie nu va participa la un eventual atac al SUA împotriva Iranului

Marea Britanie nu se va implica într-o eventuală campanie de atacuri preventive a Statelor Unite împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, considerând că Iranul nu este o "ameninţare curentă", conform unui raport guvernamental citat de ziarul The Guardian. Conform raportului, Guvernul britanic a reiterat că nu consideră oportună în acest moment o intervenţie militară împotriva Iranului. Presa a relatat că Marea Britanie a respins o cere a Statelor Unite de utilizare a bazelor britanice pentru mobilizarea forţelor în zona Golfului Persic. "Colaborăm strâns cu Statele Unite în privinţa bazelor aeriene britanice, dar Guvernul britanic nu consideră că o intervenţie militară este oportună în acest moment", a comunicat Downing Street, conform ziarului The Guardian. Săptămâna trecută, premierul David Cameron a îndemnat Israelul să dea dovadă de o atitudine reţinută faţă de o operaţiune militară împotriva Iranului, suspectat de Occident că încearcă să se doteze cu arme nucleare.

41 de morţi într-un atentat sinucigaş în Afganistan

Teroristul kamikaze părea să nu aibă mai mult de 15 ani, susţin supravieţuitorii

Un atentat sinucigaş produs vineri într-o moschee din provincia Faryab, din nordul Afganistanul, s-a soldat cu cel puţin 41 de morţi, potrivit unui bilanţ provizoriu de vineri seară. Potrivit unui responsabil, 19 victime provin din rândul trupelor de securitate afgane şi 22 sunt civili, printre ei fiind şi 5 copii. De asemenea, 30 de persoane au fost rănite, printre răniţi numărându-se şi şeful poliţiei provinciale. Atentatul a avut loc în ziua sărbătorii musulmane Eid al-Adha (Sărbătoarea Sacrificiului), într-o regiune a Afganistanului infiltrată de talibani, la rugăciunea de la moschee fiind prezenţi numeroşi demnitari locali. Potrivit martorilor, atentatorul sinucigaş purta o uniformă a poliţiei şi părea să aibă vârsta de 14-15 ani. Atentatul nu a fost deocamdată revendicat, dar astfel de acţiuni sunt conduse de obicei de insurgenţii talibani. Atentatul survine după confruntările sângeroase care au avut loc recent în această provincie între trupele afgane şi talibani. Responsabilii afgani susţin că în aceste lupte au fost ucişi 25 de insurgenţi, printre care se numără şi molahul Yaar Mohammad, un comandant considerat drept ”guvernatorul fantomă" al provinciei Faryab. Insurgenţii talibani au desemnat "guvernatori fantomă" în provinciile ţării, cu scopul de a crea o autoritate paralelă care percepe impozite şi impune populaţiei o formă radicală a legii islamice.

Preşedintele bulgar dă vina pe România pentru eşecul aderării la Schengen

Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a dat vina pe România pentru eşecul aderării la Spaţiul Schengen, citând viitorul raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), iar ministrul de Interne pe "dezbateri politice interne" în anumite state membre UE, relatează site-ul Novinite.com. Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne de marţi a amânat, aşa cum se aştepta, o decizie cu privire la aderarea celor două ţări la spaţiul de circulaţie liberă în cadrul Uniunii Europene (UE). O decizie în acest sens nu a fost adoptată până în prezent deoarece nu s-a ajuns la o susţinere unanimă. "Pot să afirm în mod ferm că problema nu este a Bulgariei", a declarat Plevneliev, citat de presa locală. "Abordarea în etape este acceptabilă atât pentru noi, cât şi pentru România, dar se pare că trebuie să aşteptăm până când România îşi face treaba", a adăugat şeful statului bulgar. În opinia preşedintelui bulgar, "marea diferenţă" a fost făcută de Comisia Europeană (CE) prin programarea unui raport MCV asupra situaţiei din România la sfârşitul lui 2012 şi unuia pentru situaţia Bulgariei la sfârşitul lui 2013. Pe de altă parte, ministrul bulgar de Interne Ţvetan Ţvetanov a declarat că Bulgaria "a devenit, din nefericire, victima unor dezbateri politice interne în unele state europene". El dat vina pentru amânarea aderării la Spaţiul Schengen pe "populism". El a adăugat că ţara sa susţine acordarea unui regim fără vize de călătorie ţărilor din Balcanii de vest.

Scene de groază în Manhattan: o bonă a ucis copiii de care avea grijă

Tragedia s-a petrecut într-un apartament de lux situat în apropiere de Parcul Central din New York. Doi copii cu vârsta de şase respectiv doi ani au fost găsiţi fără viaţă chiar de către mama lor, care ieşise împreună cu al treilea copil (în varstă de trei ani). Înainte ca femeia să facă macabra descoperire, un vecin dăduse alarma după ce auzise ţipete în apartament. Cei doi copii au fost descoperiţi în cadă, avand mai multe plăgi înjunghiate. Bona, în grija căreia fuseseră lăsaţi cei doi micuţi şi care prezenta şi ea răni provocate de cuţit, pare-se autoprovocate, a fost arestată. Pentru moment, Yoselyn Ortega, în vârstă de 50 de ani, este internată în spital în stare gravă, sub paza poliţiştilor, care o consideră autoarea oribilelor crime.  și piantonata de poliție a declarat suspectat de crime oribile.

Morţi şi răniţi după prăbuşirea tavanului unui magazin

Mai multe persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 15 au fost rănite în urma prăbuşirii tavanului unui supermarket într-un oraş din vestul Argentinei. Conform primelor date ale poliţiei, sub dărâmături s-ar mai afla încă clienţi ai magazinului, suprafaţa afectată fiind de aproximativ 300 de metri pătraţi, transmite ABC. Incidentul s-a petrecut joi seara, în jurul orei locale 19:30, într-o zonă comercială, extrem de aglomerată în orele serii. Numărul exact al persoanelor decedate în urma incidentului nu a putut fi încă stabilit. Versiunea internet a ziarului local Rio Negro raportează cel puţin cinci morţi, cu referire la o sursă oficială, însă bilanţul ar putea fi mai mare, recunosc echipele de intervenţie, care acţionează la locul dezastrului.

Încă un cutremur starneşte panică în Italia

Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 s-a produs în noaptea de joi spre vineri la Mormanno, în regiunea Cosenza (sudul Italiei) provocând "prăbuşiri şi pagube" şi evacuarea unui spital. Cutremurul a avut loc în jurul orei locale 1.15 (2.15, ora României). În urma cutremurului, un bărbat în vârstă de 84 de ani a murit de infarct în pofida sosirii la faţa locului a paramedicilor. Locuitorii localităţilor din regiune au ieşit pe străzi de teama alunecărilor de teren, iar spitalul Mormanno a fost evacuat. Conform Institutului de geofizică american (USGS), cutremurul înregistrat la frontiera dintre regiunile meridionale Calabria şi Basilicata a avut o magnitudine de 5,3 iar epicentrul său a fost situat la 6 kilometri sud-est de Mormanno şi 14 kilometri vest de Castrovillari, în regiunea Cosenza. Conform aceleiaşi surse, acesta a avut loc la o adâncime de 3,8 kilometri.

Primul strămoş biped al omului trăia tot în copaci

Un hominid asemănător celebrei Lucy, primul strămoş biped cunoscut al lui Homo sapiens, care a trăit în urmă cu 3,5 milioane de ani, continua să trăiască în copaci, potrivit unui studiu ce a fost publicat în Statele Unite ale Americii. Fosilele a două oase din zona omoplaţilor, provenind de la un exemplar foarte tânăr de Australopitecus afarensis, specia din care face parte Lucy, indică pentru prima dată faptul că aceşti hominizi erau morfologic adaptaţi pentru a urca în copaci. Scheletul complet al acestui copil, denumit "Selam", a fost descoperit în anul 2000, în Etiopia. David Green, profesor de paleontologie la Universitatea Midwestern, din statul american Illinois, principalul autor al acestui studiu, publicat în revista Science, spune că Homo erectus, un strămoş al lui Homo sapiens, care trăia în urmă cu 1,9 milioane de ani, avea o morfologie care îl făcea să semene mai mult cu oamenii şi părea să fie până în prezent prima specie de hominizi care era 100% bipedă. "Din păcate, între Lucy, care a trăit în urmă cu 3,5 milioane de ani, şi Homo erectus, avem o lungă perioadă necunoscută, pe care încercăm să o înţelegem cu ajutorul fosilelor", a explicat el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.