Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL: Aici se află cea mai veche înregistrare audio

Ziarul de Vrancea
25 oct 2012 719 vizualizări
Dispozitivul este fonograful inventat de Thomas Edison n specialiştii au reuşit să extragă dintr-un asemenea aparat vocea imprimată în anul 1878

Suportul este un pic zgariat şi acoperă doar 78 de secunde, dar, potrivit experţilor, este cea mai veche înregistrare a vocii umane în Statele Unite şi prima "reprezentaţie" muzicală înregistrată vreodată. Caţiva cercetători au recuperat şi digitizat sunetul înregistrat în St. Louis, în 1878, pe un fonograf, inventat de Thomas Edison. Înregistrarea poate fi auzită în Muzeul Invenţiilor şi Ştiinţei din Schenectady, un oraş din statul New York unde Edison a pus bazele companiei General Edison Electric. Înregistrarea începe cu "un solo de cornet" (de carton, probabil), după care se poate auzi un om care recită versuri în engleză  "Mary Had a Little Lamb" ("Mary avea un mielușel") şi "Old mother Hubbard". Spre final, omul poate fi auzit razand în două randuri, atunci când încurcă cuvintele din a doua poezie. "Stai puţin", spune el, "nu ştiu melodia!". Potrivit experţilor muzeului din Schenectady, este prima prezentare publică a înregistrării după realizarea ei în cadrul unei demonstraţii practice făcute pe 22 iunie 1878, în timpul unei prezentări a aparatului inventat de Thomas Edison.

La Burgas, teroristul sinucigaş a avut cel puţin trei complici

Atentatorul sinucigaş din 18 iulie de la Burgas a fost ajutat pe teritoriul bulgar de un număr de trei până la cinci complici, toţi cetăţeni străini, a declarat ieri ministrul bulgar de Interne, Ţvetan Todorov, fără a preciza cetăţenia acestora. "Anumite dovezi de care dispunem arată că pregătirile pentru această acţiune teroristă au fost efectuate timp de un an şi jumătate, departe de Bulgaria", a adăugat Todorov. Potrivit acestuia, autorităţile bulgare dispun de "suficiente probe culese de anchetatori şi prin schimbul de informaţii cu partenerii străini", dar "nu este încă momentul de a formula o acuzaţie concretă faţă de persoane sau grupări". Atacul sinucigaş comis la 18 iulie pe aeroportul din Burgas s-a soldat cu şapte victime - cinci turişti israelieni, şoferul bulgar al autocarului şi atentatorul, rămas neidentificat. Alte 30 de persoane au fost rănite. Israelul a acuzat Iranul că a comandat atentatul de la Burgas şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah că l-a executat, acuzaţii respinse vehement de cei incriminaţi. Autorităţile bulgare s-au arătat prudente, refuzând să indice spre o vinovăţie a Iranului sau a Hezbollah.

Ruşii sunt convinşi că americanii îi înarmează pe rebelii sirieni

Statele Unite coordonează şi oferă asistenţă logistică livrărilor de arme către rebelii sirieni, susţine Ministerul rus de Externe, deşi Washingtonul dă asigurări că nu oferă ajutor militar insurgenţilor. "Este de notorietate publică faptul că Washingtonul este la curent cu livrarea mai multor tipuri de arme grupărilor armate ilegale care acţionează pe teritoriul sirian. În plus, Statele Unite asigură şi asistenţă logistică acestor livrări", se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Astronomii au identificat 84 de milioane de stele în centrul Căii Lactee

O echipă de astronomi a identificat 84 de milioane de stele în zona centrală a galaxiei Calea Lactee - cel mai mare catalog astral de până acum -, descoperite de Observatorul Paranal din nordul statului Chile, au anunţat reprezentanţii Observatorului European Austral (ESO). "Această uriaşă bază de date include cel puţin de 10 ori mai multe stele decât cataloagele anterioare şi constituie un pas important spre o mai bună înţelegere a galaxiei noastre", se afirmă în comunicatul emis de ESO. Astronomii au folosit un telescop în infraroşu cu un diametru de 4,1 metri, Vista, construit pentru a cerceta corpurile cereşti în spectrul vizibil şi în cel infraroşu. Datele au constituit apoi "o imagine color, conţinând practic 9 miliarde de pixeli, aceasta fiind una dintre cele mai mari imagini astronomice create vreodată", precizează acelaşi comunicat. Imaginea este "atât de mare încât, dacă vrem să o tipărim cu rezoluţia tipică pentru o carte, harta ar avea o lungime de nouă metri şi o lăţime de şapte metri", au precizat astronomii. "Analizând în detaliu milioanele de stele din centrul Căii Lactee, putem să avansăm în procesul de înţelegere a felului în care s-au format şi au evoluat, nu doar galaxia noastră, ci toate galaxiile în spirală, în general", a spus Roberto Saito, un astronom chilian, principalul autor al studiului.

"Groapa de gunoi" de deasupra Pămantului

Un nor uriaş de deşeuri spaţiale s-a format după ce blocul de accelerare al unei rachete Proton-M a explodat, la jumătatea lunii octombrie, şi ar putea ameninţa Staţia Spaţială Internaţională (ISS), afirmă o sursă din industria spaţială rusă. "În prezent, monitorizăm aproximativ 500 de deşeuri formate în urma distrugerii blocului de accelerare Briz-M", a precizat această sursă, adăugând că numărul de deşeuri spaţiale ar putea creşte şi mai mult. "Pe lista de obiecte potenţial periculoase (pentru ISS, n.r.) au apărut elemente noi", a adăugat aceeaşi sursă. Explozia acelui bloc de accelerare s-a produs pe 16 octombrie. Racheta Proton-M, lansată la începutul lunii august, a eşuat în încercarea de a plasa pe orbită doi sateliţi de telecomunicaţii, din cauza unei defecţiuni tehnice. Acesta este unul dintre cei mai mari nori de deşeuri spaţiale produşi în ultimii ani, adăugându-se altor deşeuri aflate în număr mare pe orbita Terrei, un fenomen care ameninţă securitatea sateliţilor şi a Staţiei Spaţiale Internaţionale. Distrugerea deliberată de către China a unuia dintre sateliţii ei, în 2007, şi coliziunea accidentală a doi sateliţi de telecomunicaţii, unul american şi celălalt rus, în 2009 au condus de asemenea la creşterea numărului de deşeuri spaţiale.

Dormiţi măcar şapte ore pe zi?

Somnul nesănătos are ca urmare somnolenţă, tulburări de memorie şi de concentrare în timpul zilei

Somnul continuă să rămână un domeniu misterios. Durata somnului necesar variază în funcţie de vârstă, oamenii petrec în general şase ani din viaţă visând, iar unii visează doar în alb-negru - sunt doar câteva informaţii despre somn, menţionate de huffingtonpost.fr, preluat de Agerpres. Site-ul Fogs.com publică date surprinzătoare despre somn şi militează pentru o durată mai lungă a repausului. Se arată, de exemplu, că durata medie a somnului de care omul are nevoie variază în funcţie de vârstă. Astfel, un nou-născut care are sub două luni ar trebui să doarmă în medie 12-18 ore din 24, iar unui adult i-ar ajunge între şapte şi nouă ore de somn. Site-ul mai aminteşte şi câteva aspecte negative asociate cu lipsa somnului sau cu un somn nesănătos. Somnul nesănătos are ca urmare somnolenţă, tulburări de memorie şi de concentrare în timpul zilei. Pe termen lung, acesta ar putea avea consecinţe mai grave, printre care boli cardiace sau dublarea riscului de cancer la sân.
Un alt aspect surprinzător semnalat de site-ul menţionat este că somnul ar slăbi. Cine doarme o oră în plus pe noapte ar slăbi până la 3,5 kg într-un an. În absenţa unor rezultate mai elocvente, aceste cifre ar trebui privite cu prudenţă.
Fogs.com mai dezvăluie alte lucruri despre somn şi vise. De exemplu, oamenii au tendinţa să creadă că visează pe toată perioada somnului. Visele durează însă între două şi trei ore pe noapte, ceea ce înseamnă cam şase ani pe timpul vieţii. Există între trei şi şapte vise pe noapte, iar unii visează în alb-negru. Site-ul mai menţionează că aproape jumătate din oameni dorm în poziţie de fetus.

Tot mai mulţi copii abandonaţi, în ţările foste comuniste


"campioană" este Bulgaria, dar tendinţa de abandon este accentuată în ţări sărace precum Republica Moldova, Kazahstan sau Tadjikistan

În jur de 31.000 de copii sub vârsta de 3 ani sunt abandonaţi în grija statului în ţările ex-comuniste din Europa Centrală şi de Est şi din Asia Centrală, iar numărul acestor minori este în creştere din 2008, în contextul crizei economice mondiale, a anunţat UNICEF. "Am intrat într-o perioadă în care impactul crizei economice aduce tensiuni în familiile cele mai vulnerabile", a declarat pentru AFP Jean-Claude Legrand, consilier UNICEF, precizând că tendinţa de abandon este mai accentuată în ţări sărace precum Republica Moldova, Kazahstan sau Tadjikistan.
Potrivit lui Dani Koleva, de la organizaţia "National care for children", Bulgaria este ţara cu rata cea mai ridicată de copii abandonaţi. În 2010, numărul copiilor sub 3 ani lăsaţi în grija statului a fost de 2.209, crescând la 2.509 în 2011. Peste o treime dintre copiii instituţionalizaţi în aceste ţări au un handicap, cele mai ridicate procente înregistrându-se în Slovenia, Bosnia-Herţegovina, Macedonia, Cehia şi Polonia.
ONU a lansat în 2011 o campanie ce îşi propune încetarea instituţionalizării copiilor, având în vedere efectele negative asupra dezvoltării lor psihice fizice, a amintit Dima Yared, de la Biroul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului. În pofida unui "efort real" vizând închiderea acestor instituţii în ţările ex-comuniste, soluţiile alternative de sprijinire a mamelor singure, familiilor sărace sau părinţilor copiilor cu handicap "sunt foarte limitate", a subliniat Jean-Claude Legrand. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.