Internațional

Acuzaţii şi verdict în premieră în Italia: Seismologi condamnaţi la închisoare pentru că nu au prezis bine

Ziarul de Vrancea
23 oct 2012 530 vizualizări
Sentinţa de şase ani de detenţie a fost pronunţată în urma unui devastator cutremur produs la cateva zile după o reuniune în care s-au dat asigurări că nu urma să se întample nimic grav

Oameni de ştiinţă italieni acuzaţi că au subestimat riscurile seismice înaintea cutremurului produs în provincia L'Aquila în 2009 au fost condamnaţi luni la şase ani de închisoare, pentru omor prin imprudenţă. La sfârşitul lunii septembrie, procurorii ceruseră condamnarea la patru ani de închisoare a şapte membri ai Comisiei italiene pentru evaluarea situaţiilor de risc - şase seismologi şi un director din cadrul Protecţiei civile, Bernardo De Bernardinis. Comisia italiană pentru evaluarea situaţiilor de risc se reunise la L'Aquila cu şase zile înaintea seismului din 6 aprilie 2009.

"Sunt descurajat, disperat. Credeam că voi fi achitat, nu înţeleg nici acum de ce sunt acuzat", a comentat Enzo Boschi, fost preşedinte al Institutului naţional de geofizică şi vulcanologie. Seismul din aprilie 2009 s-a soldat cu moartea a peste 300 de persoane.
Sentinţa riscă să starnească valuri în lumea ştiinţifică, în condiţiile în care peste 5.000 de membri ai acestei comunităţi i-au trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Giorgio Napolitano în care afirmă că este imposibilă prezicerea unui cutremur. Parchetul a reproşat acuzaţilor că au oferit informaţii foarte liniştitoare populaţiei, care ar fi putut în caz contrar să se protejeze.

Actualul preşedinte al Comisiei italiene pentru Marile Riscuri şi-a dat ieri demisia pentru a protesta împotriva sentinţei Parchetului din Aquila. Fizicianul Luciano Maiani a declarat că a luat această decizie deoarece "nu mai există condiţiile pentru ca această Comisie să îşi poată desfăşura activitatea în mod liniştit şi să mai poată oferi păreri ştiinţifice statului italian, în această situaţie atât de dificilă". Maiani, fizician de renume mondial, a fost director al CERN din Geneva, în perioada 1999-2003.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.