Internațional

La măştile de Halloween, Obama l-a învins pe Romney cu 60-40%

Ziarul de Vrancea
23 oct 2012 1311 vizualizări
Cifrele vanzării de măşti, foarte populare pentru sărbătoarea de pe 31 octombrie, au indicat precis, în ultimii 16 ani, caştigătorul alegerilor prezidenţiale din SUA. Si în ultima dezbatere publică, actualul preşedinte a fost mai bine pregătit decat adversarul său

Dacă sondajele de opinie arată o cursă prezidenţială aprig disputată, vânzările de măşti de Halloween ale celor doi candidaţi indică deja favoritul. Măştile cu preşedintele Obama s-au vandut mai bine decat cele cu figura contracandidatului, proporţia fiind de 60% la 40%, potrivit datelor oferite de Spirit Halloween, cel mai mare retailer american al momentului.

De altfel, lanţul celor 1000 de magazine are propriul său "indice prezidenţial", care utilizează cifrele vanzărilor de măşti ale candidaţilor la nivel naţional de a prezice, o dată la patru ani, rezultatul celor mai importante alegeri din SUA.

Metoda total neştiinţifică, potrivit CNN, a permis companiei să prezică exact câştigătorul alegerilor pe baza graficelor vânzărilor naţionale de măşti, realizate începand cu anul 1996. Astfel, Obama l-a învins pe senatorul John McCain în vânzările din 2008 cu acelaşi scor ca şi diferenţa de anul acesta. Retailerul a prezis, de asemenea, victoria preşedintelui George W. Bush în faţa senatorului John Kerry în 2004, victoria lui Bush contra fostului vicepreşedinte Al Gore în 2000 şi o înfrangerea senatorului Bob Dole de către preşedintele Bill Clinton în 1996.

"Mulţi oameni ies pe străzi şi îşi susţin candidatul lor favorit prin simpla purtare a măştilor", a declarat Lisa Barr, senior director de marketing a companiei Spirit Halloween. Preţurile celor două măşti sunt cuprinse între 19,99 şi 24,99 dolari.

Obama a prins aripi şi în ultima confruntare directă

Majoritatea americanilor care au urmărit luni seara cea de-a treia şi ultimă confruntare televizată din această campanie înclină să-i atribuie victoria candidatului democrat la prezidenţiale Barack Obama, preşedintele în exerciţiu al SUA, care candidează pentru un nou mandat la Casa Albă, în faţa rivalului său republican Mitt Romney, după cum relevă rezultatele unui sondaj blitz, realizat de canalul de televiziune CNN.

Astfel, după cum informează pagina de Twitter al postului de televiziune citat, circa 48% dintre telespectatori îl consideră pe Obama câştigătorul ultimei runde de dezbateri ce a fost consacrată exclusiv problemelor de politică internaţională, şi doar 40% i-au atribuit victoria lui Romney.

Aproximativ 59% dintre cei care i-au atribuit victoria lui Barack Obama consideră că acesta a avut o prestaţie peste aşteptări. Printre susţinătorii lui Romney, proporţia celor cu o părere similară despre candidatul republican este de circa 44%.

Obama iese victorios şi într-un sondaj realizat de canalul CBS. Potrivit rezultatelor acestuia, circa 53% dintre telespectatori au apreciat prestaţia lui Obama, în faţa a 23%, câţi l-au susţinut pe fostul guvernator de Massachusetts, în condiţiile unei marje de eroare de 4%.

În virtutea rezultatelor acestor sondaje, Obama parte să-şi fi consolidat poziţia înainte de apropiatele alegeri din 6 noiembrie, sporindu-şi şansele de victorie. Cu toate acestea, potrivit ultimelor sondaje, Obama şi Romney sunt la egalitate în ceea ce priveşte intenţiile de vot. Totuşi, liderul democrat îşi devansează rivalul republican printre aşa-numiţii "potenţialii alegători" sau "indecişi", cei care au dreptul de vot şi nu exclud să se prezinte la urne în ziua alegerilor.

Referitor la deznodământul apropiatului scrutin, cei mai mulţi experţi americani şi mass-media sunt de părere că Obama va câştiga alegerile, dar la o diferenţă nu mai mult cu 2-4 procente în faţa contracandidatului republican.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.