Internațional

Efectul crizei: angajaţii în vârstă amană pensionarea

Ziarul de Vrancea
17 oct 2012 661 vizualizări
Excepţie de la această regulă fac România şi Portugalia n cei care au de pierdut sunt tinerii, în randul cărora şomajul trece de 20%

Angajaţii în vârstă evită se se pensioneze din cauza crizei economice, ponderea celor de peste 55 de ani pe piaţa muncii fiind în creştere la nivelul Uniunii Europene, ceea ce poate provoca un conflict între generaţii, având în vedere şomajul ridicat din rândul tinerilor. "Din punct de vedere financiar, pensionarea nu este o opţiune. Mă gândesc să lucrez cel puţin până la 66 de ani", a declarat Jean-Luc Guillaume, în vârstă de 61 de ani, biolog la Sanofi. Guillaume face parte dintr-o generaţie de europeni care se pensionează mai târziu, din cauza celei mai grave crize economice din ultimii 70 de ani şi a majorării vârstei de retragere, relatează Bloomberg.
Creşterea vârstei de pensionare împarte analiştii în două tabere, unii care susţin că acest fapt nu reduce oportunităţile de angajare pentru tineri, iar alţii care au o opinie contrară. Şomajul în rândul tinerilor depăşeşte în UE 20%.
"Chiar dacă nu sunt întotdeauna mulţumiţi, vârstnicii rămân în activitate mai mult decât se obişnuia. Tinerii suportă greutăţile crizei", a declarat Eric Thode, analist la Bertelsmann Stiftung, institut de cercetări din Gutersloh, în Germania. În perioada 2000-2010, ponderea persoanelor de peste 55 de ani active pe piaţa muncii a crescut în toate ţările Uniunii Europene, cu excepţia Portugaliei şi României, potrivit datelor Eurostat. Tendinţa pare să fi continuat în majoritatea ţărilor în 2011, a arătat Thode.
În 1995, Italia a renunţat la indexarea pensiilor, reducând atractivitatea pensionării rapide. În acest an, premierul Mario Monti a mărit numărul minim de ani necesari pentru obţinerea unei pensii, iar vârsta de pensionare va fi majorată de la 65 de ani la 66 de ani în 2018. Rezultatul este că ponderea persoanelor cu vârste de 50-64 de ani active pe piaţa muncii a crescut la 49,6% în 2011, de la 47,3% în 2008.
În Franţa, majoritatea opţiunilor de pensionare anticipată au fost eliminate în 2003, iar în 2010 vârsta minimă de pensionare a fost mărită de la 60 de ani la 62. Ca şi în Italia, ponderea lucrătorilor în vârstă a crescut, de la 55,4% în 2008 la 56,5% în acest an.
La trei ani de la declanşarea crizei datoriilor suverane în zona euro, regiunea se îndreaptă spre recesiune, iar rata şomajului a atins în august 11,4%, cel mai ridicat nivel de la crearea monedei uncie. Pentru cei cu vârste sub 25 de ani, rata şomajului este de 22,8%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
visatorul, acum 4199 zile, 12 ore, 49 minute, 12 secunde
Consider ca este o mare greseala pastrarea pe post a unor persoane cu drept de pensionare.Batrinii acestia trebuie sa inteleaga, ca si cei mai tineri au dreptul la sansa lor de a-si face un viitor citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.