Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Plangere privind sfarşitul lumii, contra acceleratorului de particule din Elveţia

Ziarul de Vrancea
16 oct 2012 813 vizualizări
Solicitarea unei cetăţene germane ca activităţile Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN) să fie oprite pentru că ar putea provoca sfârşitul lumii a fost respinsă ieri de înalta instanţă administrativă din Münster (vest)

 Reclamanta, care rezidă în Elveţia, dorea să fie interzise experimentele desfăşurate de laborator, al cărui sediu se află la Geneva şi care dispune de cel mai puternic accelerator de particule din lume. Acesta din urmă ar permite cercetătorilor să descifreze secretele originii universului prin recrearea condiţiilor imediat următoare Big Bang-ului. Justiţia a apreciat că, "în opinia majorităţii oamenilor de ştiinţă, cercetările CERN nu prezintă niciun pericol potenţial". Instanţa a respins definitiv solicitarea reclamantei, după ce Curtea Constituţională germană a respins deja în 2010 un recurs al acesteia. Cu ajutorul acceleratorului de particule, cercetătorii de la CERN speră să elucideze misterele "materiei negre", precizează Agerpres. Potrivit unui comunicat al tribunalului, reclamanta se temea de eventuala formare a unor "mini-găuri negre", care ar provoca distrugerea Pământului. CERN a anunţat în luna iulie descoperirea unei particule ale cărei caracteristici sunt compatibile cu cele ale bosonului Higgs, considerat de fizicieni a fi "cheia de boltă" din structura fundamentală a materiei.

Cum şi-au mărit peste noapte iubitele unui fost bancher caştigurile la bursă

Două iubite ale unui fost bancher al Mizuho International, Thomas Ammann, şi-au dublat banii investiţi, obţinând în total peste 2 milioane de lire sterline efectuând tranzacţii bazate pe informaţii confidenţiale referitoare la preluarea companiei OCE de către Canon, relatează Bloomberg. Christina Weckwerth a obţinut aproape 2 milioane de lire sterline după ce a investit 1 milion de euro înaintea tranzacţiei dintre Canon şi OCE, în 2009, a afirmat Amanda Pinto, avocat al Autorităţii britanice pentru Servicii Financiare, la deschiderea unui proces penal la Londra.

Jessica Mang, chiropractician în Marea Britanie, a obţinut la rândul ei 65.000 de lire sterline după un plasament de 39.000 de lire sterline. "Aceste două femei au reuşit să îşi dubleze banii tranzacţionând acţiunile unei singure companii. Fiecare se considera iubita lui Thomas Ammann şi nu au avut cunoştinţă una de cealaltă", a arătat Pinto. Ambele femei au fost acuzate de folosirea de informaţii confidenţiale în tranzacţii, dar pledează nevinovat. Această infracţiune este pedepsită în Marea Britanie cu până la şapte ani de închisoare.

Revoluţie în Rusia: se interzice fumatul în spaţiile publice

Autorităţile ruse intenţionează să interzică fumatul în spaţiile publice în speranţa de a înjumătăţi numărul de fumători în Rusia, unde un pachet de ţigări costă în jur de un euro, a afirmat ieri premierul Dmitri Medvedev. "Guvernul va examina până la sfârşitul lui octombrie un proiect de lege al Ministerului Sănătăţii care prevede interzicerea fumatului în locurile publice", a anunţat premierul rus într-o înregistrare video publicată pe blogul său.

Şeful guvernului a deplâns faptul că Rusia a devenit "cea mai fumătoare ţară din lume", cu 44 de milioane de fumători, care reprezintă o treime din populaţia totală a ţării. "Din păcate, în anii 1990, statul nu a realizat riscurile investiţiilor companiilor producătoare de ţigări străine în economia rusă", a regretat Medvedev, precizând că patru companii străine îşi împart în prezent piaţa rusă. Aproape 400.000 de ruşi mor în fiecare an din cauza ţigărilor, afirmă Medvedev pe blogul său. "În fiecare an, este echivalentul unui oraş întreg care dispare de pe hartă din cauza tutunului", subliniază premierul.

Mii de sticle cu otravă şi cu etichete de băuturi alcoolice, descoperite în Cehia

Inspectorii sanitari din Cehia au confiscat 7.600 de sticle conţinând o băutură alcoolică extrem de otrăvitoare, care ar fi putut duce la moartea a mii de persoane, a anunţat ieri autoritatea naţională pentru siguranţa alimentelor. Băutura spirtoasă, amestecată cu alcool metilic toxic, a dus la moartea a cel puţin 28 de persoane şi la orbirea altor câteva în ultimele şase săptămâni. Sticlele de 0,42 litri de băutură alcoolică otrăvitoare - în total 3.300 de litri - au fost găsite într-un depozit ilegal din Zlin, oraş situat la 300 de km est de Praga. "Este un amestec extrem de toxic pe care producătorul l-a ambalat şi pregătit pentru distribuire în reţeaua de retail", a precizat, într-un comunicat, Autoritatea de inspecţie pentru agricultură şi alimente din Cehia. Autoritatea a precizat că jumătate din concentraţia alcoolică de 40% a băuturii era dată de metanol. 

Autorităţile din Cehia au interzis toate vânzările şi exporturile de băuturi alcoolice tari în septembrie, când au apărut primele cazuri. Experţii estimează că între 10 şi 25% din alcoolul de pe piaţa din Cehia este ilegal, produs fie prin amestecarea de alcool industrial fie în unele operaţiuni de contrabandă ale unor producători oficiali care vor să evite plata taxelor. Băutura a fost etichetată cu marca unui mic producător, Likerka Drak. Depozitul era administrat de distribuitorul exclusiv al firmei, a precizat autoritatea pentru control alimentar. "Nu înţeleg, este total absurd", a declarat directorul firmei, Pavel Caniga, citat de site-ul ihned.cz. Firma a precizat că, în ultimele săptămâni, acest alcool otrăvitor a fost distribuit sub etichete false cu Likerka Drak.


Serbia nu dă Kosovo pe UE

Serbia va renunţa la alăturarea la Uniunea Europeană dacă Bruxellesul îi va cere oficial să recunoască Kosovo, a declarat preşedintele sârb Tomislav Nikolic într-un interviu publicat ieri de cotidianul Vecernje Novosti. "Dacă ni se va pune oficial condiţia de a alege între UE şi Kosovo, vom renunţa la calea europeană", a declarat Nikolic. "Actualmente, UE ne ţine la distanţă doar din cauza Kosovo. Ea ne mai poate ţine la distanţă încă o sută de ani de acum încolo şi noi tot nu ne vom schimba poziţia asupra provinciei noastre meridionale", a insistat el. 

Preşedintele sârb a apreciat că a trasa noi condiţii, "ce nu mai sunt în vigoare pentru alte ţări" candidate la UE, ar avea drept efect îndepărtarea Serbiei de Europa. "În acest caz, ar fi preferabil să ne spună: «Nu vă vrem!»", a subliniat el. Aflat în vizită la Belgrad joia trecută, comisarul european pentru extindere Stefan Fule a declarat că negocierile privind aderarea Serbiei ar urma să fie deschise "de îndată ce progrese tangibile vor fi atinse, mai exact o ameliorare viabilă şi vizibilă a relaţiilor cu Kosovo". Kosovo şi-a proclamat în mod unilateral independenţa în februarie 2008, respinsă ferm de Belgrad.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.