Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un avion de pasageri a aterizat, din greşeală, pe alt aeroport decât cel prevăzut

Ziarul de Vrancea
15 oct 2012 653 vizualizări
Piloţii unui avion de pasageri indonezian au încurcat aeroporturile, aeronava aterizând, din greşeală, la un alt aeroport decât cel prevăzut, informează BBC News online

Avionul companiei Sriwijaya Air avea la bord 100 de pasageri şi membri ai echipajului şi decolase sâmbătă din Medan (Insula Sumatra) cu destinaţia Padang. Însă aeronava a aterizat la baza aeriană Tabing, situată la 12 kilometri de aeroportul civil. Autorităţile aeronautice indoneziene l-au suspendat pe unul dintre piloţi şi au declanşat o investigaţie în legătură cu acest incident. Ministerul indonezian al Transporturilor a dat asigurări că persoanele aflate la bord nu au fost niciun moment în pericol.

Elveţia îşi pregăteşte armata pentru efectele crizei din zona euro

Elveţia, ţara europeană renumită pentru neutralitate, adoptă măsuri neobişnuite de precauţie, în contextul protestelor antiausteritate din Europa, care la Atena şi Madrid au condus la tulburări sociale de amploare, potrivit CNBC. Elveţia a lansat în septembrie exerciţiul militar "Stabilo Due" ca răspuns la actuala instabilitate din Europa şi pentru a testa viteza de desfăşurare a armatei. Elveţia nu este membră a Uniunii Europene. Cotidianul elveţian Der Sonntag a raportat recent că exerciţiul s-a derulat în funcţie de o hartă de risc întocmită în 2010, în care armata prezenta pericolul unor tulburări interne între diverse facţiuni, precum şi posibilitatea sosirii de refugiaţi din Grecia, Spania, Italia, Franţa şi Portugalia. Ministerul apărării din Elveţia a declarat pentru CNBC că nu exclude necesitatea de a desfăşura trupe în anii următori.
"Nu este exclus ca efectele crizei financiare să conducă în Elveţia la proteste şi violenţe. Armata trebuie să fie pregătită atunci când poliţia, în astfel de situaţii, cere sprijin", a spus un purtător de cuvânt. Exerciţiul a implicat 2.000 de soldaţi, în opt oraşe diferite ale ţării.

Suspiciune de plagiat în teza de doctorat a ministrului german al Educaţiei

Ministrul german al educaţiei, Annette Schavan (CDU, partidul cancelarului Angela Merkel), a fost acuzat de plagiat de profesorul Stefan Rohrbacher, expert la Universitatea Düsseldorf, relatează Spiegel Online, care a intrat în posesia concluziilor expertizei făcute de profesorul amintit. Stefan Rohrbacher este specialist în studii iudaice şi prezidează comisia de verificare a tezelor de doctorat. În contextul acestor suspiciuni, comisia menţionată urmează să se reunească într-o şedinţă la 17 octombrie pentru a discuta teza de doctorat a doamnei ministru. Pe lângă Rohrbacher, comisia include trei profesori, doi cercetători ştiinţifici de la Universitatea Düsseldorf, precum şi un reprezentant al studenţilor. În finalul dezbaterilor, aceştia vor face o recomandare facultăţii, care va lua decizia finală cu privire la gradul ştiinţific al ministrului Educaţiei. Annette Schavan şi-a susţinut teza de doctorat în 1990 pe tema "Personalitatea şi conştiinţa" la Facultatea de Filosofie. În primăvara anului 2012, un blogger anonim, care se identificase cu numele Robert Schmidt, a publicat pe un site special creat în acest scop lista cu fragmentele textelor transcrise din alte lucrări, fără ghilimele, de dna ministru. El a descoperit urme de plagiat în 92 de pagini din cele 326 de ale lucrării de doctorat a dnei ministru. După aceasta, Universitatea Düsseldorf şi-a demarat propria anchetă.

TBC depistat cu ajutorul şobolanilor

După apreciata lor contribuţie la deminare, şobolani dresaţi vor ajuta serviciile de sănătate mozambicane să depisteze tuberculoza, în urma succesului înregistrat de o acţiune similară desfăşurată în Tanzania, a declarat ONG-ul belgian Apopo, inventator al acestei metode originale. "Am avut o cerere de la prima doamnă (Maria Da Luz Dai Guebuza) şi a ministrului sănătăţii, care au vrut să repete rezultatele noastre", a declarat AFP Tess Tewelde, responsabil Apopo pentru Mozambic. ONG-ul belgian a început construcţia unui laborator la Maputo, unde şobolanii vor fi antrenaţi să miroasă eşantioane de salivă umană, în care să depisteze bacteria tuberculozei, boală asociată frecvent cu virusul HIV. Şobolanii de Gambia, animale care pot atinge mărimea unei pisici, sunt cunoscuţi pentru excepţionalul simţ al mirosului. Ei pot recunoaşte tuberculoza în mai puţin de o oră, în timp ce unui laborator îi este necesară o săptămână pentru analize. "Este mult mai ieftin şi mai rapid. Şobolanii noştri pot analiza 400 de eşantioane în 30 de minute", spune Tewelde, adăugând că primele animale ar putea începe lucrul până la sfârşitul anului. "În cazul tuberculozei, este important să depistezi toţi bolnavii. Închipuiţi-vă cum îşi pot molipsi familia şi anturajul", a spus reprezentantul ONG-ului menţionat.

Scandalul DSK l-a îmbogăţit pe proprietarul casei folosite ca arest

Casa din New York în care a locuit fostul director general al FMI Dominique Strauss-Kahn când s-a aflat sub arest la domiciliu s-a vândut cu 10,5 milioane de dolari. Atenţia de care s-a bucurat cazul DSK pe plan mondial a contribuit la succesul vânzării imobilului cu trei niveluri, potrivit unui broker imobiliar citat de Wall Street Journal. Casa, care era pe piaţă de trei ani, s-a vândut săptămâna trecută, după ce a fost curtată de patru potenţiali cumpărători. Fostul director al Fondului Monetar Internaţional a plătit nu mai puţin de 60.000 de dolari pe lună chirie în cele trei luni cât a locuit în ea, după ce a fost acuzat de agresiune sexuală de o cameristă de la un hotel din metropola americană. Ulterior, acuzaţiile au fost retrase.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.