Internațional

S-a descoperit planeta de diamant

Ziarul de Vrancea
12 oct 2012 891 vizualizări
Două probleme ne despart de comoară: distanţa uriaşă şi temperatura încinsă de la suprafaţa astrului

O echipă de astronomi americani şi francezi a descoperit o planetă formată în mare parte din diamant, de două ori mai mare decât Pământul, aflată pe orbita unei stele vizibile cu ochiul liber. Suprafaţa acestei planete este acoperită probabil cu grafit şi diamant, mai curând decât cu apă şi granit, a explicat Nikku Madsusudhan, de la Yale University, unul din coautorii descoperirii, care va fi prezentată în revista americană Astrophysical Journal Letters. "Este prima dată când avem ocazia să vedem o exoplanetă (planetă din afara sistemului solar) stâncoasă, cu o compoziţie chimică radical diferită de cea a Terrei", a precizat acesta într-un comunicat.

Planeta, botezată 55 Cancri-e, are o rază de două ori mai mare decât a Pământului, adică 12.747 km, şi se află la 40 de ani-lumină de Terra, în Constelaţia Racului. De remarcat şi faptul că se roteşte în jurul stelei sale cu o viteză mult mai mare decât Pământul: 18 ore pământeşti, comparativ cu cele 365 de zile parcurse de Terra în jurul Soarelui. Noua planetă este de asemenea mult mai densă decât Terra, având o masă de opt ori mai mare, şi este o planetă fierbinte, temperaturile la suprafaţa sa ajungând la 2148 de grade.

Planeta a fost observată pentru prima dată în 2011, iar contrar a ceea ce credeau iniţial cercetătorii nu conţine apă, ci pare compusă în principal din cărbune sub formă de grafit şi din diamant, ca şi din fier şi siliciu. Diamantul ar putea reprezenta cel puţin o treime din planetă sau echivalentul a de trei ori masa terestră, potrivit astronomilor.


Prima glandă tiroidă reconstruită din celule suşă

* Glanda a fost apoi implantată unui şoarece, care s-a vindecat astfel de hipotiroidia de care suferea

Celule suşă embrionare au fost utilizate în premieră, cu succes, pentru a recrea tiroida unui şoarece, experiment care aduce noi perspective în ceea ce priveşte utilizarea terapeutică a acestor celule pluripotente. La Universitatea liberă din Bruxelles (ULB), echipa cercetătorului Sabine Castagliola (de la Institutul de cercetări interdisciplinare în biologie umană şi moleculară) a fost capabilă "să genereze prima tiroidă in vitro", spune Francesco Antonica, unul dintre specialiştii care au lucrat la acest proiect. "Pentru a realiza acest lucru, am utilizat celule suşă pluripotente şi capacitatea lor de a se dezvolta în tipuri diferite de celule care compun un corp viu", a mai spus acesta.
După ce au testat mai multe tehnici, cercetătorii au pus la punct "procedura corectă" pentru a transforma aceste celule suşă în "ţesut tiroidian producător de hormoni", adică ceea ce face o tiroidă în stare naturală, a explicat Antonica. Faptul şi mai interesant este că ţesutul a fost implantat cu succes unui şoarece care nu avea tiroidă. Transplantul a fost capabil să producă hormoni tiroidieni, "o perioadă îndelungată, în mod eficace şi regulat", iar şoarecele chiar s-a vindecat de hipotiroidia de care suferea.
Cercetătorii speră să poată creea o tiroidă pornind de la celule suşă care să poată vindeca la om problemele hormonale provocate de proasta funcţionare a acestei glande situate la baza gâtului. Hormonii tiroidieni exercită o activitate stimulatoare foarte importantă pentru organism şi sunt esenţiali în creşterea şi maturizarea scheletului şi a sistemului nervos.


Atenţionare de la preşedintele FMI:
Datoria ţărilor bogate se apropie de nivelul din perioade de război

Datoria publică acumulată de ţările bogate se apropie de nivelurile atinse în perioade de război şi constituie cea mai mare ameninţare la adresa economiei globale, a avertizat vineri directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde. Directorul FMI a adăugat că povara datoriilor lasă guvernele la mila pieţelor financiare şi trebuie să fie redusă.

"Cel mai mare obstacol la adresa creşterii va fi fără îndoială imensa moştenire creată de datoria publică care a atins, în medie, 110% din Produsul Intern Brut în ţările dezvoltate, un nivel similar cu cel din perioadele de război", a declarat Christine Lagarde la reuniunea anuală a Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale. "Acest lucru lasă guvernele expuse la modificările bruşte de încredere... aşa cum vedem să se întâmplă în zona euro. În plus, limitează acţiunile guvernelor, în special atunci când este vorba de construirea infrastructurii pentru secolul 21 în timp ce menţin politicile sociale ale secolului 20", a adăugat Lagarde.

Potrivit estimărilor publicate săptămâna aceasta de FMI, datoria publică a ţărilor dezvoltate ar urma să treacă de 110% din PIB în acest an pentru a ajunge la 113% în 2013. În cazul Japoniei, datoria publică a ajuns la 236,6% din PIB în 2011.
Directorul FMI a apreciat că reducerea datoriei publice este vitală, adăugând însă că acest lucru va fi incredibil de dificil fără creştere economică. În acest sens, Christine Lagarde a subliniat că trebuie găsit ritmul adecvat de reducere a deficitelor. Anterior, Lagarde a declarat că este necesar să se acorde "puţin mai mult timp" unor ţări, cum ar fi Grecia, Spania şi Portugalia, care pun în aplicare programe pentru reducerea deficitului bugetar, pentru Grecia insistând că ar mai trebui să i se ofere încă doi ani pentru realizarea consolidării fiscale. FMI a revizuit în scădere previziunile privind creşterea economiei mondiale în acest an, la 3,3% de la 3,5%.


Aţi da 100.000 de euro ca să primiţi cetăţenie bulgară?

Cetăţenia bulgară va fi acordată investitorilor străini care vor depune 100.000 de euro într-un fond de Cercetare şi Dezvoltare (R&D), a decis vineri parlamentul de la Sofia. Deputaţii au adoptat în primă lectură un amendament la legea care viza încurajarea investiţiilor, care prevede acordarea naţionalităţii bulgare pentru cetăţenii straini care vor vărsa cel puţin 200.000 de leva la Fondul Naţional de Dezvoltare. Fondul are ca obiectiv susţinerea cheltuielilor de cercetare şi dezvoltare, la care statul nu contribuie decat cu 0,48% din PIB, de trei ori mai puţin decat media europeană. Pentru a intra în vigoare, această lege va trebui votată şi în a doua lectură. Din 2003, naţionalitatea bulgară permite călătorii fără viză în Spaţiul Schengen (unde Bugaria nu este încă membră) şi exercitarea anumitor meserii în Europa de Vest. Ea este extrem de solicitată de ruşi şi de alţi locuitori din Balcani.

Gest incredibil al unui adolescent: s-a împuşcat în faţa clasei

Un licean de clasa a noua a ieşit din bancă în faţa clasei, le-a spus colegilor că îşi cere iertare şi s-a împuşcat. Incidentul şocant s-a petrecut joi, într-un liceu din Dakota de Nord. Şeriful Larry Leshovsky nu a precizat pentru ce anume şi-a cerut scuze băiatul, dar că acesta a supravieţuit şi a ajuns conştient la spital.

Şcoala Publică Fairmont, unde a avut loc tragedia, are 112 elevi, de la grădiniţă şi pană în clasa a 12-a. Şeriful a mai spus, fără să-i precizeze numele şi varsta, că adolescentul avusese un comportament normal pană joi şi că nu ridicase nici un fel de problemă. Fairmont este o mică localitate rurală cu 380 de locuitori în care "armele nu sunt ceva obişnuit", după cum declară primarul Jon Nelk.

2012, cu 30 de milioane mai mulţi şomeri decat în 2008

Numărul şomerilor la nivel mondial este cu 30 de milioane mai mare decât în urmă cu patru ani, înaintea izbucnirii crizei, afirmă directorul general al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), Guy Riders, într-un discurs la FMI. Circa "75 de milioane din cei peste 200 de milioane de şomeri sunt tineri sub 25 de ani", adaugă Ryder. În privinţa celor cu un loc de muncă, 900 de milioane dintre ei nu pot câştiga "suficient pentru a se situa peste pragul de sărăcie, de doi dolari pe zi", mai afirmă Ryder, care susţine că a venit momentul pentru a pune pauză politicii de austeritate. În opinia şefului OIM, dacă tendinţele în materie de reducere a sărăciei observate înainte de criză ar fi fost menţinute, ar fi existat astăzi cu 55 de milioane de sărăci mai puţin în lume. "Daunele provocate de măsurile de austeritate au fost mai profunde decât ceea ce s-a anticipat la început", adaugă Ryder. "În acest condiţii, este urgent nevoie să se reanalizeze calendarele stabilite pentru revenirea la echilibru bugetar", mai afirmă el.

Şeful băncii centrale poloneze: crearea monedei euro a fost o greşeală

Crearea monedei unice europene a fost o greşeală, a declarat vineri preşedintele Băncii Naţionale a Poloniei, Marek Belka, în cadrul sesiunii anuale a Fondului Monetar Internaţionale (FMI) ce se desfăşoară în capitala Japoniei, Tokyo. Într-un discurs susţinut cu această ocazie, guvernatorul Băncii Centrale de la Varşovia a afirmat că euro a fost rezultatul instabilităţii cursurilor de schimb valutar, care a precedat crearea sa.

Polonia nu va lua în considerare posibilitatea aderării la zona euro până când nu va fi exclus complet riscul prăbuşirii zonei euro, a subliniat Belka, menţionând că adoptarea monedei euro va fi discutată de Varşovia numai atunci când investitorii vor înceta să mai parieze pe prăbuşirea zonei euro, iar în ţări cum ar fi Spania va începe creşterea economică.

O bombă de 250 kg a alungat 10.000 de oameni din casele lor

Peste 10.000 de persoane au fost evacuate vineri dintr-un cartier rezidenţial al oraşului german Potsdam, după descoperirea unei bombe neexplodate de 250 de kg din timpul celui de-al Doilea Război Mondial în curtea unei case. Echipa de genişti a dezamorsat bomba cu succes, permiţând localnicilor să se întoarcă la casele lor, după ce au fost evacuaţi timp de câteva ore. La aproape 70 de ani de la sfârşitul războiului, se estimează că în Germania mai există încă zeci de mii de bombe neexplodate. În luna august, autorităţile din Munchen nu au reuşit să dezamorseze o bombă de 250 de kg, fiind nevoite să o detoneze pe loc. Explozia a spart ferestrele clădirilor din jur şi a provocat mai multe incendii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.