Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL Secretul celui mai bun sistem de învăţămant din lume

Ziarul de Vrancea
11 oct 2012 869 vizualizări
Copiii finlandezi de azi vor fi într-o zi profesioniştii cei mai bine pregătiţi din lume. Nu o spun astrele, ci date obiective: din anul 2000, când OECD a început să elaboreze raportul PISA - Programul pentru evaluarea internaţională a elevilor - Finlanda a ocupat primele locuri ale podiumului în Europa, datorită nivelului excelent al educaţiei sale

Doar 8% dintre elevii finlandezi nu termină studiile obligatorii, faţă de 30% din elevii spanioli sau 50% dintre cei români care nu iau bacalaureatul, notează ziarul ABC, citat de Agerpres. Pentru a găsi cheia succesului finlandez, Javier Melgarejo, psiholog şi fost director la colegiul Claret din Barcelona, a studiat acest sistem de învăţământ timp de zece ani.
Prima lui surpriză a fost să afle că până la vârsta de 4-5 ani, mai puţin de jumătate din copiii finlandezi merg la grădiniţă şi nu încep şcoala până la 7 ani. Totuşi, după doi ani punctajul lor este mai mare decât al celorlalţi copii din ţările studiate de OECD. În primii şase ani de şcoală primară, la majoritatea materiilor elevii au singur învăţător, care are grijă ca nimeni să nu fie exclus. Este un mod de a le întări stabilitatea emoţională şi siguranţa de sine. În primii cinci ani nu există note, doar calificative. Nu se caută impulsionarea competenţei şi nici comparaţiile între elevi.

Învaţă mai puţin, dar ies mai deştepţi

Învăţământul gratuit de la vârsta preşcolară şi până la universitate include săli de clasă, bufet, cărţi, manuale şi alte materiale şcolare, care sunt plătite doar în caz de pierdere. Programul începe la orele 8.30-9 dimineaţa până la 15.00 după-amiaza, cu o pauză de masă între orele 12-12.30. În total sunt 608 ore de curs la şcoala primară, faţă de 875 de ore în Spania şi cam tot atatea în România, cu teme pentru acasă care nu sunt excesive.
Cum pot obţine rezultate atât de bune? "Succesul finlandez se datorează îmbinării a trei elemente: familia, şcoala şi resursele socio-culturale (biblioteci, activităţi de recreere, film), asigură Melgarejo. Cele trei elemente sunt strâns legate şi funcţionează în mod coordonat.
"În Finlanda, 80% din familii merg la bibliotecă la sfârşitul săptămânii", spune psihologul catalan, potrivit căruia stimularea lecturii acasă este fundamentală. Sistemul social finlandez contribuie prin numeroase ajutoare oficiale acordate familiilor care îşi pot coordona programul de muncă cu creşterea copiiilor. În Finlanda există o moştenire culturală luterană a responsabilităţii bazate pe disciplină şi efort, stimulată şi de mediul climatic care îi obligă să rămână în casă în perioada rece. Este totuşi un punct comun cu alte ţări vecine, precum Suedia sau Danemarca, mai avansate economic, dar care figurează câteva locuri mai jos în clasamentul PISA.

Finlandezii consideră că tezaurul unei naţiuni sunt copiii

"Nu variabilele socio-economice sunt cele determinante", adaugă Melgarejo. Deosebirea stă în calificarea profesorilor, mai ales la cursurile primare. "Finlandezii consideră că tezaurul unei naţiuni sunt copiii, iar pentru educaţia lor recurg la cel mai buni profesionişti din ţară", spune psihologul catalan. Cei mai buni docenţi predau la cursurile primare unde se deprind elementele fundamentale care vor sta la baza educaţiei viitoare. Se consideră că la vârsta de 7 ani copilul este într-o fază manevrabilă, când se realizează conexiunile mentale fundamentale care îi vor structura întreaga viaţă. Este esenţială selecţionarea celor care îl vor călăuzi în acest proces. Pentru a fi învăţător este nevoie de o medie bună la bacalaureat şi de o mare doză de sensibilitate socială (participare activă, voluntariat etc.).

Admiterea la facultate, cel mai dur examen

Fiecare universitate îşi selectează candidaţii printr-un interviu pentru a estima capacitatea de comunicare şi de empatie. Se cere rezumatul unei lecturi dintr-o carte, explicarea unei teme în faţa clasei, o demonstraţie de aptitudini artistice, o probă de matematică şi alte aptitudini tehnologice. "Este cel mai greu examen din ţară", asigură Melgarejo. Procesul de selecţie pretinde candidatului diplome şi perioade practice. Nu întâmplător profesorii sunt bine apreciaţi social în Finlanda. "Este o onoare să fii învăţător la şcoala primară", spune el. Finlanda alocă între 11 şi 12% din bugetul statului şi primăriilor pentru a finanţa modelul său. Este o politică inteligentă care dă roade, fără presiuni precum în Coreea sau Japonia, alte ţări situate pe primele locuri în PISA.

Factură telefonică de ordinul trilioanelor de euro. Proprietara ceruse desfiinţarea liniei

O femeie din Franţa a primit o factură telefonică de ordinul trilioanelor de euro, dar, în urma sesizărilor, compania de telefonie a admis că este vorba de o eroare, anulând ordinul de plată, informează BBC News online. Solenne San Jose, o femeie din Pessac (Bordeaux), a fost şocată când a citit factura telefonică primită prin poştă. La rubrica "total de plată" scria: 11.721.000.000.000.000 euro. Suma este de 6.000 de ori mai mare decât PIB-ul Franţei. Femeia, care ceruse desfiinţarea postului telefonic pentru că rămăsese fără loc de muncă, a fost şocată când a citit factura. "Aproape că am făcut atac de cord. Erau atât de multe zerouri încât nici nu mi-am dat seama cât era", a spus ea. Compania telefonică, Bouygues Telecom, anunţase iniţial că nu putea face nimic pentru modificarea facturii şi chiar pregătise un plan pentru achitarea acesteia în rate. În final, compania a recunoscut că suma corectă era de 117,21 euro, factura fiind anulată. Eroarea probabil a intervenit la operaţiunea de printare a facturii.

Turcii i-au prins pe ruşi că încalcă embargoul şi trimit "echipamente şi muniţii" în Siria

Relaţiile dintre Rusia şi Turcia au devenit tensionate după ce un avion sirian A320, care zbura de la Moscova la Damasc, a fost forţat de două avioane de vânătoare turceşti F-4 să aterizeze la Ankara. Diplomaţia rusă a condamnat incidentul şi a declarat că aşteaptă explicaţii din partea Turciei. Ministerul turc al Afacerilor Externe a respins acuzaţiile lansate de Damasc şi de Moscova cu privire la punerea în pericol a pasagerilor aflaţi la bordul avionului sirian interceptat miercuri pentru un control asupra încărcăturii de la bord. Echipajul avionului a fost informat că aparatul de zbor va fi controlat "în timp ce survola Marea Neagră, având astfel posibilitatea de a face cale întoarsă", a adăugat ministerul citat. Aseară, Turcia a anunţat că încărcătura conţinea "echipamente şi muniţii destinate Ministerului sirian al Apărării" provenind de la un fabricant rus de material militar. Anterior, ruşii susţinuseră că nu s-a găsit armament în avion. Preşedintele rus Vladimir Putin, care şi-a amânat vizita pe care urma să o efectueze luni, la Ankara, este aşteptat în Turcia la 3 decembrie, a anunţat ieri biroul de presă al premierului turc Recep Tayyip Erdogan. Pe de altă parte, Siria a suspendat de o săptămână importurile de energie electrică provenind din Turcia, care a ripostat de mai multe ori în ultima săptămână la tiruri de obuze venite din teritoriul sirian.

Şeful pazei ambasadei americane din Yemen a fost asasinat

Un oficial yemenit din cadrul securităţii ambasadei americane la Sanna a fost ucis ieri de către persoane necunoscute în capitală. Qassem Aqlan, care se afla la volanul maşinii personale, a fost asasinat de către doi necunoscuţi care circulau cu o motocicletă, pe strada Sitin, una dintre arterele pricipale din capitala yemenită. Qassem Aqlan era însărcinat cu securitatea Ambasadei Statelor Unite şi coordonarea între părţile americană şi yemenită în cadrul anchetei asupra atacului comis împotriva ambasadei americane la 13 septembrie, potrivit unei surse diplomatice americane. Patru yemeniţi au fost ucişi în cursul unui atac asupra ambasadei de către manifestanţi care protestau faţă de filmul "The Innocence of Muslims" (Inocenţa musulmanilor), care denigrează islamul. Preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat, ulterior, "îngrijorarea pentru securitatea" diplomaţilor şi ambasadei, iar Pentagonul a trimis o echipă de 50 de puşcaşi marini să îi protejeze.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.