Internațional

Afganistan: mult efort pentru nimic?

Ziarul de Vrancea
8 oct 2012 2414 vizualizări
Un raport descrie pe un ton foarte pesimist viitorul acestei ţări după retragerea trupelor NATO n fraudarea masivă a alegerilor ar face şi mai fragilă noua structură a acestui stat, susţine raportul n guvernul afgan a replicat că aceste predicţii sunt absurde şi mincinoase

Un nou raport asupra Afganistanului atrage atenţia că plecarea forţelor NATO în 2014 ar putea fi urmată de colapsul guvernului şi chiar de un război civil, dacă nu vor fi luate măsuri în prezent, relatează BBC News. Grupul Internaţional de Criză (ICG) susţine că poliţia şi armata afgane nu sunt pregătite să-şi asume responsabilitatea privind securitatea şi că, în doi ani, alegerile ar fi afectate de fraude dacă statul nu va lua măsuri pentru a asigura un scrutin fără probleme.

Guvernul afgan afirmă că predicţiile ICG sunt "absurde" şi reprezintă "minciuni". "Statul nostru nu s-a născut în 2002. Avem o istorie de 5.000 de ani. Am luptat împotriva marilor puteri în trecut. Poliţia şi armata naţionale sunt pregătite să apere sufletul şi suveranitatea ţării", se arată într-un comunicat. În cazul în care comunitatea internaţională îşi va îndeplini promisiunile privind viitorul sprijin, retragerea NATO din 2014 nu va reprezenta o schimbare majoră, a adăugat purtătorul de cuvânt al guvernului.

Însă raportul ICG, organizaţie cu sediul la Bruxelles, are predicţii sumbre, conform cărora guvernul afgan, susţinut de Occident, ar putea suferi o criză politică devastatoare după 2014. "Măsurile pentru a asigura o tranziţie stabilă trebuie luate acum pentru a preveni alunecarea spre colapsul statului. Nu mai este mult timp", se arată în raport.

În 2014 sunt prevăzute alegeri în Afganistan, iar experţii ICG anticipează că scrutinele viitoare vor fi la fel de fraudate ca ultimul scrutin. "Este aproape sigur că, în condiţiile actuale, alegerile din 2014 vor fi marcate de fraude masive. Fraudarea voturilor în sud şi în est, unde securitatea continuă să se deterioreze, este aproape sigură", atrage atenţia documentul.

Raportul precizează de asemenea că preşedintele afgan Hamid Karzai - care nu mai poate candida pentru un nou mandat - ar putea încerca "să facă jocurile" pentru un candidat favorit. Guvernul de la Kabul a subliniat însă că viitoarele alegeri vor fi "libere, corecte şi fără implicare externă".
Raportul ICG atrage totuşi atenţia că lipsa de acţiune în aceste direcţii ar putea conduce indirect la un impas politic care ar oferi un pretext pentru declararea unei stări de urgenţă ce s-ar putea transforma în colapsul statului. Experţii au făcut câteva recomandări parlamentului, comisiei electorale şi comunităţii internaţionale pentru a ajuta la asigurarea unei tranziţii politice paşnice.

Trupele de luptă NATO urmează să se retragă din Afganistan până la sfârşitul lui 2014, însă strategia pentru această ţară prevede totuşi menţinerea unor militari străini care să participe la instruirea afganilor pentru mulţi ani de acum înainte.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.