Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL: Cum se pregătesc britanicii pentru sfarşitul restricţiilor pe piaţa muncii

Ziarul de Vrancea
7 oct 2012 1303 vizualizări
Invocand, ca şi în deceniul trecut, teama de un val de imigranţi, ministrul de Interne de la Londra propune reintroducerea controlului la graniţe n măsura pare să îi vizeze în primul rand pe români şi bulgari, pentru care majoritatea ţărilor occidentale au impus restricţii ce vor expira la sfarşitul lui 2013

Ministrul britanic de Interne, Theresa May, susţine că Londra ar putea introduce controlul la graniţe pentru a bloca afluxul de imigranţi din unele state membre UE, cel mai probabil România şi Bulgaria, o propunere ce reprezintă o provocare directă pentru unul dintre principiile centrale ale UE.
Theresa May s-a declarat îngrijorată, într-un interviu pentru The Sunday Times, de impactul asupra economiei britanice al unui nou val de imigranţi. Ea susţine că directiva UE privind libertatea de mişcare, ce garantează dreptul celor 500 de milioane de cetăţeni europeni să călătorească liber în cadrul Uniunii, ar trebui revizuită.
Ministrul de Externe, William Hague, efectuează o revizuire strategică a relaţiei Marii Britanii cu UE, iar euroscepticii speră că aceasta va conduce la renegocierea şi recâştigarea unui număr considerabil de competenţe. May a dezvăluit că aceasta se va referi şi la controlul imigraţiei. "Analizăm această întreagă arie de abuzuri în privinţa libertăţii de mişcare. Dar vom merge mai departe, iar problema libertăţii de mişcare va face parte din revizuiri", a declarat ea.
Astfel, potrivit Sunday Mail, ar putea fi introduse vize pentru cetăţenii din unele ţări, în timp ce alţii ar putea merge în Marea Britanie liberi. În orice caz, aceasta va fi o schimbare majoră în ceea ce priveşte libertatea de circulaţie a persoanelor, care este una dintre cele patru "libertăţi fundamentale" cuprinse în Tratatul fondator al UE din 1957.
May este îngrijorată că extinderea UE şi ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii ar putea creşte considerabil numărul imigranţilor economici. Ea nu a identificat ţările în privinţa cărora ar putea fi luate măsuri, dar The Sunday Times susţine că printre acestea s-ar număra România şi Bulgaria, care sunt vizate de restricţii temporare pe piaţa muncii, relatează BBC News Online. Publicaţia britanică aminteşte că restricţiile impuse pe piaţa muncii României şi Bulgariei vor fi ridicate anul viitor, experţii prognozând un aflux de imigranţi veniţi în căutarea unui loc de muncă.
Premierul David Cameron a semnalat deja intenţia Guvernului de a renegocia relaţia Marii Britanii cu UE.


Codul de bare, o invenţie veche de 60 de ani

Celebrul cod de bare - o reprezentare de date codificată, destinată a fi citită pe cale optică -, folosit în multe domenii, mai ales în cele industriale, a împlinit, ieri, 60 de ani de la lansare, anunţă bbc.co.uk. La nivel mondial sunt în uz, la ora actuală, peste cinci milioane de coduri de bare individuale, susţin reprezentanţii GS1 din Marea Britanie, o organizaţie dedicată creării şi implementării unor soluţii şi standarde globale dedicate eficientizării şi măririi vizibilităţii cererii şi ofertei din diverse sectoare. Sistemul de standarde GS1, printre care se află şi codul de bare, este cel mai folosit sistem de furnizorii din întreaga lume. Celebrele dungi alb-negru au fost folosite pentru prima dată în Statele Unite, pe 7 octombrie 1952, dar au fost adoptate pentru prima dată în magazinele americane abia în 1974, pentru că, până atunci, nu exista o tehnologie laser suficient dezvoltată pentru a le putea citi. Primul produs scanat după codul de bare a fost un pachet de gumă de mestecat, achiziţionat în 1974 dintr-un supermarket din Ohio. Deşi util, codul de bare nu a fost receptat pozitiv peste tot, unii producători refuzând să îl imprime pe produse din motive estetice. În timp, mentalităţile s-au schimbat, iar codul de bare a ajuns chiar să fie folosit artistic, ca tatuaj. Una dintre celebrităţile care au tatuat un cod de bare este cântăreaţa Pink.

Manevre militare americano-israeliene de anvergură, dar cu economie

Ofiţeri ai armatei americane au început să debarce în Israel, în ultimele zile, pentru a coordona pregătirile în vederea unor manevre de mare amploare pe care urmează să le desfăşoare împreună cu armata israeliană, a anunţat duminică ziarul Yediot Aharonot. Aceşti ofiţeri trebuie să supervizeze sosirea în Israel, la 14 octombrie, a sute de militari americani care vor participa la aceste manevre, ce vor începe în a doua jumătate a lunii şi vor dura trei săptămâni, precizează cotidianul. Este unul dintre cele mai importante exerciţii militare comune desfăşurate vreodată de Statele Unite şi Israel, afirmă Yediot Aharonot. Însă revista americană Time scria la 1 septembrie că Washingtonul a redus în mod semnificativ manevrele prevăzute cu Israelul, probabil din cauza divergenţelor privind modul de a acţiona în faţa ambiţiilor nucleare ale Iranului. Citând "surse bine plasate în cele două ţări", Time a precizat că Washingtonul a redus cu peste două treimi numărul militarilor americani care merg în Israel, precum şi numărul şi puterea sistemelor de interceptare a rachetelor care urmează să fie utilizate în aceste manevre denumite Austere Challenge 12. În loc de 5.000 de militari americani, Pentagonul va trimite doar 1.200-1.500 de persoane. Rachetele de interceptare Patriot vor fi lansate în Israel conform planului, dar fără soldaţi americani, potrivit Time. De asemenea, în locul a două nave Aegis dotate cu sistem de apărare antirachetă, americanii nu vor trimite decât una, dar nici sosirea acesteia în Israel nu este sigură.

De ziua lui, Putin binecuvantează condamnarea fetelor care au cantat în biserică

Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat duminică, zi în care a împlinit 60 de ani, drept corectă sentinţa justiţiei în cazul celor trei tinere membre ale grupului Pussy Riot pentru rugăciunea punk "anti-Putin" cântată într-o catedrală din Moscova. "În fapt, este corect că au fost arestate şi că tribunalul a luat o asemenea decizie. Pentru că bazele morale ale ţării nu trebuie distruse. Ce ne mai rămâne altfel?" - a spus preşedintele, într-o emisiune pe postul NTV. Maria Alehina (24 de ani), Nadejda Tolokonnikova (22 de ani) şi Ekaterina Samuţevici (30 de ani) au fost condamnate la 17 august la doi ani de închisoare fiecare pentru "huliganism şi incitare la ură religioasă" după ce au cântat în februarie o rugăciune punk anti-Putin în Catedrala Hristos Mântuitorul, de lângă Kremlin. Mai bine de trei sferturi (78%) dintre ruşi consideră corectă sau chiar insuficientă sentinţa de doi ani de închisoare dată în cazul celor trei tinere, potrivit unui sondaj publicat joia trecută.

Dacă mancăm prea mult, gandim mai încet?


Aşa arată un studiu american despre alimentele hipercalorice

Un studiu american a demonstrat că hrana hipercalorică slăbeşte funcţiile cognitive, acesta fiind un motiv în plus pentru ca oamenii să mănânce sănătos, potrivit unor informaţii apărute pe site-ul RTL. Alimentele foarte grase reduc irigarea creierului, lucru care ar putea explica un grad mai scăzut de inteligenţă. Se ştia că felurile de mâncare grase duc la creşterea greutăţii. Acum s-a aflat şi că induc o încetinire a activităţii creierului, indică site-ul. Cercetători de la Universitatea Washington au realizat un studiu pe şoareci de laborator. La cei hrăniţi cu mâncare hipercalorică, oamenii de ştiinţă au observat scăderea irigării hipocampului, zona cerebrală care gestionează învăţarea şi memoria. "Cobaii ajunşi obezi în urma unei alimentaţii foarte grase înregistrează rezultate mai puţin bune decât tovarăşii lor cu greutate normală la testele cognitive", arată autorii studiului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.