Internațional

Descoperirile din centrul galaxiei, cheia verificării teoriei relativităţii

Ziarul de Vrancea
5 oct 2012 713 vizualizări
Astronomii au identificat două stele-satelit ale uriaşei găuri negre în jurul căreia orbitează Calea Lactee

Astronomii americani au descoperit o nouă stea - a doua - care se învârte în jurul uriaşei găuri negre din centrul galaxiei noastre, acel astru fiind cel mai apropiat corp ceresc observat vreodată în proximitatea găurii, o entitate care atrage toată materia din jurul ei. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) consideră că descoperirea lor îi va ajuta să testeze teoria relativităţii formulată de Einstein şi ipotezele despre aceste găuri negre, al căror câmp gravitaţional este extrem de intens.
Noua stea, denumită S0-102, parcurge orbita în jurul acestei găuri negre din centrul Căii Lactee în 11 ani şi jumătate, spre deosebire de orbita de cel puţin 60 de ani pe care o parcurg cele mai multe dintre celelalte aproximativ 3000 de stele, precizează autorii acestui studiu, publicat în numărul de vineri al revistei Science. Savanţii americani observaseră deja o altă stea - S0-2 - care gravitează aproape de această gaură neagră, pe o orbită de 16 ani.
Cercetătoarea Andrea Ghez, care studiază acea gaură neagră de când a descoperit-o, în 1998, spune că "este un fel de tango dansat de stelele S0-102 şi S0-2, care va dezvălui pentru prima dată adevărata geometrie a spaţiului şi a timpului din jurul unei găuri negre". "Această măsurătoare nu poate fi realizată pornind de la o singură stea", a explicat cercetătoarea americană.
Ca şi Terra şi celelalte planete, cele două stele sunt pe "orbită eliptică" în jurul găurii negre, ceea ce înseamnă că ele se apropie şi apoi se îndepărtează de aceasta în acelaşi timp şi la intervale regulate. Savanţii de la UCLA speră de acum să descopere urmele unor uşoare oscilaţii în orbitele acestor stele atunci când ele se apropie. Acest fapt ar semnifica, după părerea lor, că ele sunt sensibile la efectul de curbură a spaţiului şi a timpului, aşa cum afirma Einstein.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.