Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Turcii bombardează Siria, dar spun că nu vor război

Ziarul de Vrancea
4 oct 2012 642 vizualizări
Vicepremierul turc Besir Atalay a afirmat ieri că "unda verde" dată de parlament pentru operaţiuni militare în afara graniţelor ţării nu reprezintă un mandat pentru guvern să declare război Siriei şi că ea are un caracter disuasiv", relatează agenţiile internaţionale de presă

Parlamentul turc a adoptat o moţiune a guvernului turc ce autorizează armata să întreprindă, dacă este necesar, operaţiuni în afara graniţelor ţării, demers ce survine la o zi după un grav incident de la frontiera Turciei cu Siria, soldat cu moartea unor civili turci şi care a provocat o ripostă din partea Ankarei. Textul a fost adoptat de 320 de deputaţi, 129 votând împotrivă (din 550 de deputaţi), în Adunarea Naţională, care s-a întrunit în sesiune specială cu uşile închise, potrivit canalelor turceşti de televiziune. Vicepremierul Atalay a mai spus, potrivit AFP, că Siria a prezentat scuze Turciei după tirul de obuze care a ucis cinci civili într-o localitate de frontieră din sud-estul Turciei şi a promis că un astfel de incident nu va mai avea loc. "Partea siriană admite ceea ce a făcut şi se scuză. Ei garantează că un astfel de incident nu se va repeta", a declarat presei Atalay, la finalul votului parlamentului. Totodată, autorităţile siriene au deschis o anchetă privind victimele cauzate de tirurile turceşti care au lovit, în replică la atacul sirian, o poziţie a armatei regimului de la Damasc. Potrivit unui comunicat al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), "mai mulţi soldaţi sirieni" au fost ucişi în bombardamentele lansate de armata turcă.

În Germania, femeile caştigă abia cat trei sferturi din salariul bărbaţilor

Femeile au avut un câştigat salarial orar brut în Germania, în 2010, inferior în medie cu 22% celui al bărbaţilor, potrivit statisticii publicate ieri de institutul de specialitate Destatis. Cel mai mare decalaj salarial, de 30%, a fost în rândul persoanelor cu funcţii de conducere şi al tehnicienilor, în timp ce în cazul cadrelor universitare, diferenţa a fost de 28%. Cel mai mic decalaj, de 4%, s-a înregistrat printre funcţionari, indică Destatis. Potrivit statisticii oficiale, diferenţele salariale între bărbaţi şi femeie cresc odată cu vârsta. La grupa de vârstă până în 25 de ani, decalajul este de 2%, urcând la 11% pentru grupa 25-34 de ani, la 24% pentru 35-44 de ani, la 27% pentru 45-54 de ani şi la 28% pentru 55-64 de ani. Începând de la 65 de ani, decalajul mediu este de 20%. Rezultatul acestei statistici indică o scădere cu un procent a decalajului salarial între bărbaţi şi femei comparativ cu studiul similar întreprins în 2006, când diferenţa era de 23%.

Captură uriaşă de medicamente contrafăcute pe piaţa neagră

Serviciile de poliţie şi vameşii din 100 de ţări au confiscat 3,75 milioane de doze de medicamente contrafăcute vândute pe Internet, în valoare de 10,5 milioane de dolari, un nou record, în cadrul unei operaţiuni mondiale de o săptămână, a informat ieri Interpolul. Şaptezeci şi nouă de persoane au fost arestate în perioada 25 septembrie - 2 octombrie în cadrul operaţiunii "Pangea 5", organizată pentru al cincilea an consecutiv, a precizat Interpol. Printre medicamentele confiscate se numără tratamente împotriva diferitelor forme de cancer, antibiotice, pastile împotriva disfuncţiilor erectile şi chiar pastile pentru dietă şi suplimente alimentare. În plus, 18.000 de site-uri Internet care comercializau medicamente ilicite au fost închise. Datorită sprijinului unor companii precum Visa, Mastercard sau PayPal, plăţile au fost suspendate şi anunţurile de publicitate sau mesajele pe reţelele de socializare au fost blocate. Operaţiunea care a vizat piaţa neagră internaţională a medicamentelor contrafăcute a avut de asemenea drept obiectiv să atragă atenţia opiniei publice asupra riscurilor la care se expune cumpărând în acest mod.

Ce pandemie ameninţă omenirea în prezent

Obezitatea este una dintre cele mai mari ameninţări pentru sănătatea individuală şi colectivă şi poate fi considerată o pandemie, au apreciat specialişti spanioli, portughezi şi latinoamericani reuniţi săptămâna trecută la Madrid, relatează Agerpres. Ei au avertizat că nici o naţiune, nici un grup etnic şi nici o grupă de vârstă nu se află la adăpost în faţa acestei pandemii a cărei incidenţă este în creştere. Specialiştii au reamintit că există numeroase studii care confirmă că cei expuşi cel mai mult riscului de a deveni obezi sau supraponderali sunt cei din mediile sociale sărace şi slab educate, mai ales din ţările mai puţin dezvoltate. Astfel, în state precum Mexicul sau Brazilia, obezitatea se suprapune cu o stare de malnutriţie severă, "acesta fiind rezultatul unei interacţiuni complexe între factori genetici şi ambientali". În concluziile reuniunii se recomandă acordarea unei atenţii deosebite obezităţii infantile, subliniindu-se că "este mai uşor să previi decât să tratezi, iar lupta trebuie dusă împotriva obezităţii, nu împotriva celui obez".

Belarus se grăbeşte să-i facă Georgiei loc în CSI

Preşedintele belarus, Alexandr Lukaşenko, a afirmat ieri că va iniţia o posibilă revenire a Georgiei în cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI). "Dacă Minskul va fi ales ca loc de reuniune anul viitor, eu voi iniţia revenirea Georgiei în Comunitatea Statelor Independente", a declarat Lukaşenko la radio-televiziunea Mir. "Belarus va acţiona în acest domeniu. Nu trebuie să pierdem Georgia", a subliniat preşedintele belarus. Preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, a anunţat retragerea Georgiei din CSI imediat după conflictul armat ruso-georgian din august 2008.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.