Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL: Protest pe cupola bazilicii Sfântul Petru din Vatican

Ziarul de Vrancea
3 oct 2012 637 vizualizări
Un antreprenor disperat s-a instalat în acest loc "înarmat" cu bannere contra UE, BCE şi a multinaţionalelor

Un antreprenor din Trieste (nordul Italiei) s-a instalat de marţi seara pe cupola bazilicii Sfântul Petru pentru a protesta faţă de consecinţele directivei europene Bolkestein asupra complexului său balnear. "Marcello De Finizio, un antreprenor din Trieste care administrează complexul La Voce della Luna, a urcat ieri seară după ora 17.00 (18.00 ora României) pe cupolă (...) pentru a protesta faţă de directiva Bolkestein", a declarat Vaticanul într-un comunicat. Directiva Bolkestein impune Italiei să scoată la licitaţie concesionarea plajelor acordată de statului italian până în 2015.
Vaticanul precizează că aceasta nu este prima dată când bărbatul desfăşoară o astfel de acţiune. La 30 iulie, el a escaladat cupola pentru a protesta faţă de aceeaşi directivă. Antreprenorul, care a urcat marţi pe cupolă ca simplu turist, a escaladat balustrada şi s-a instalat pe una dintre lucarnele ce ornează monumentul, unde a desfăşurat un banner. "Ajutor!!! M-am săturat de Monti, m-am săturat de Europa, m-am săturat de multinaţionale. Ne veţi ucide pe toţi. Dezvoltare??? Este vorba doar despre o exterminare socială", proclamă bannerul.
Bărbatul, care şi-a petrecut noaptea pe cupolă, a discutat la telefon cu reprezentanţi ai Guvernului, care nu au reuşit să îl convingă să coboare de pe monument. "Astăzi (miercuri) i-a fost propusă o întâlnire la Palazzo Chigi (sediul Guvernului italian), dar a refuzat", a precizat Vaticanul.

Ruşii cred că al-Qaida a incendiat păduri în Europa

Şeful serviciilor de securitate ruse (FSB, fostul KGB), Aleksandr Bortnikov, a acuzat ieri al-Qaida că s-ar afla în spatele incendiilor care au devastat în acest an mii de hectare de pădure în mai multe ţări din UE. "Una dintre noile tendinţe în cadrul al-Qaida este incendierea voluntară a masivelor forestiere din ţările UE", a declarat Bortnikov, în cadrul unei reuniuni internaţionale a şefilor de poliţie şi ai serviciilor de securitate de la Moscova. "Această metodă permite cauzarea unui prejudiciu economic şi moral fără prea multe pregătiri prealabile, echipament tehnic sau cheltuieli financiare importante", a declarat el. Recomandări care explică în special cum să alegi cel mai bun loc pentru incendierea unei păduri şi cum să fugi au fost publicate pe mai multe site-uri extremiste, a adăugat Bortnikov. Zeci de mii de hectare de pădure au fost devastate în această vară de Spania şi Portugalia, afectate de secetă. Franţa şi Grecia s-au confruntat, de asemenea, cu incendii devastatoare. Totuşi, pentru incendiile forestiere masive din Siberia FSB nu a învinovăţit pe nimeni.

Obuze lansate din Siria au distrus un imobil în Turcia: cinci morţi

Cel puţin cinci persoane au murit şi alte nouă au fost rănite în Turcia, într-un atac cu obuze lansate din Siria, într-o zonă situată la frontiera dintre cele două state, informează ziarul Hurriyet. Potrivit surselor citate de ziarul turc, incidentul a avut loc în distructul Akçakale din regiunea şanlıurfa, la frontiera cu Siria. Obuzele au lovit un imobil de locuit, iar printre persoanele decedate se numără un copil în vârstă de şase ani. Doi dintre răniţi sunt agenţi de poliţie. Incidentul, calificat de autorităţi drept foarte grav, survine la puţin timp după un avertisment adresat de Ministerul rus de Externe Turciei şi Siriei de a se abţine de la o escaladare a conflictului în urma unui alt incident petrecut la graniţa dintre cele două state. Recomandarea ruşilor a fost făcută pe fondul reiterării opoziţiei Moscovei faţă de orice intervenţie militară străină menită să pună capăt masacrelor din Siria. Ieri, cel puţin 40 de persoane au murit şi alte aproximativ 90 au fost rănite într-o serie de atentate cu maşini-capcană produse în centrul oraşului Alep, al doilea ca mărime din Siria. "Majoritatea victimelor sunt membri ai forţelor guvernamentale", anunţă Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Televiziunea oficială Al-Ihbariya a prezentat cel puţin două imobile distruse în totalitate şi trupuri pline de sânge recuperate de sub dărâmături.

Export ilegal de echipamente militare americane în Rusia

Unsprezece persoane au fost inculpate, ieri, în Statele Unite, pentru exporturi ilegale de tehnologie militară în Rusia, anunţă autorităţile judiciare de la New York. "Aceste persoane sunt acuzate că au exportat componente electronice supuse unor stricte controale guvernamentale din cauza utilizării potenţiale la diverse sisteme militare", a explicat procurorul federal din Brooklyn, Loretta Lynch. Inculpaţii făceau parte dintr-o reţea de aprovizionare activă în SUA şi Rusia, exporturile fiind destinate armatei ruse şi serviciilor de informaţii.

Familia, mai importantă pentru tinerii europeni decat găsirea unui loc de muncă

Locul de muncă reprezintă a doua prioritate a tinerilor activi din Europa cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, după viaţa de familie, conform unei anchete Cegos publicată ieri. Potrivit acestei anchete, efectuată în cinci ţări europene - Germania, Franţa, Spania, Italia şi Marea Britanie - 86% din tinerii activi chestionaţi cu privire la priorităţile lor au numit familia, iar 59% locul de muncă. După care urmează prietenii (50%), banii (32%), distracţiile (29%), timpul liber (26%) şi călătoriile (13%). Pe ţară, doar italienii au plasat locul de muncă în fruntea priorităţilor lor (88%), în timp ce francezii şi britanicii au considerat că familia şi prietenii sunt mai importante şi l-au poziţionat pe locul trei.
Conform sondajului de opinie, tinerii lucrează mai presus de orice pentru a-şi câştiga existenţa (83%), dar şi pentru a se realiza (53%) şi pentru a-şi dezvolta competenţele (48%). Postul ideal se află, în opinia lor, în marile companii (59%) şi mai degrabă în sectorul privat (59%).
Tinerii francezi sunt cel mai puţin atraşi de ideea de a-şi crea propria companie (22%) comparativ cu vecinii lor europeni (47% în Italia, 35% în Marea Britanie, 30% în Spania şi 27% în Germania). Pentru realizarea acestui studiu, Cegos a chestionat în mai 2012 un eşantion de 3.000 de tineri activi cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani (600 din fiecare ţară) şi 500 de directori de resurse umane.

Ce au în comun SUA, Olanda şi Africa subsahariană?

salmoneloza este o boală infecţioasă care afectează de mult timp ţările sărace, dar care a făcut victime şI în lumea civilizată din cauza unui aliment din somon contaminat

Sute de persoane din Olanda şi SUA s-au îmbolnăvit de salmoneloză după ce au consumat somon afumat produs într-o întreprindere olandeză, au anunţat autorităţile sanitare din această ţară. În Olanda, "circa 200 de persoane s-au îmbolnăvit după ce au consumat somon contaminat", în timp ce în SUA au fost infectate 100 de persoane "cu acelaşi tip de salmonela Thompson", a declarat Institutul Naţional al Sănătăţii Publice (RIVM). "Numărul real de persoane infectate este probabil mai mare", a adăugat RIVM într-un comunicat, subliniind că somonul afumat, provenit de la compania olandeză Foppen, a fost retras de pe rafturi şi din depozitele frigorifice. Majoritatatea persoanelor infectate cu salmonelă suferă de diaree, febră şi dureri abdominale.
În luna aprilie, o companie din California a trebuit să retragă circa 26 de tone de peşte importat din India după declanşarea unei epidemii de salmoneloză care a afectat 116 persoane.

În Africa, boala poate fi mortală

O nouă formă mortală de salmoneloză a apărut în Africa subsahariană, afecţiune favorizată de SIDA, care slăbeşte sistemul imunitar, potrivit unui studiu elaborat de institutul britanic Trust Sanger şi publicat de Nature Genetics. Salmonelozele includ febra tifoidă, boală rară în ţările dezvoltate, dar care încă provoacă 600.000 de victime în fiecare an în ţările sărace, şi salmonelozele atipice. Cea descoperită acum este o astfel de formă atipică, rapid invazivă, şi este provocată de contaminarea apei şi a alimentelor, ea provocând moartea a 22-45% dintre persoanele infectate.
Cercetătorii britanici au constatat o înrudire a acesteia cu salmonela aflată la originea febrei tifoide, iar această boală a evoluat în două valuri, primul apărut în urmă cu 52 de ani în sud-estul Africii, iar cel de-al doilea în urmă cu 35 de ani în bazinul fluviului Congo.
Epidemia de SIDA a început în centrul Africii şi apoi s-a deplasat către est, traseu aproape identic cu cel observat în al doilea val de salmoneloză invazivă. Studiind acest al doilea val, cercetătorii au descoperit o genă care face ca boala să fie rezistentă la cloramfenicol, un antibiotic folosit în tratarea salmonelozei, dar această genă nu a fost găsită şi în primul val. Potrivit autorilor studiului, epidemia actuală ar fi favorizată de numărul mare de persoane imunodepresive de pe continentul african.

Australia a pierdut jumătate din "rezervaţia" de corali

Marea Barieră de Corali din Australia a pierdut peste jumătate din corali în ultimii 27 de ani din cauza furtunilor, a prădătorilor precum stelele de mare sau a albirii coralilor, fenomen legat de încălzirea climatică. Reciful ar putea continua să se deterioreze în acelaşi ritm pană în 2022 dacă nu se face nimic pentru protejarea sa, spun oamenii de ştiinţă de la Australian Institute of Marine Science şi Universitatea din Wollongong. "Pierderea a jumătate din acoperirea de corali este o sursă de mare preocupare, deoarece este sinonimă cu pierderea habitatului pentru zeci de mii de specii" marine, spun oamenii de ştiinţă, care au compilat 2.258 studii efectuate în ultimele trei decenii asupra acestui fenomen. Cicloanele tropicale de mare intensitate - 34 în total total din 1985 - sunt responsabile pentru aproape jumătate (48%) din degradarea Marii Bariere urmate de o specie de stea de mare foarte invazivă, supranumită şi "coroana de spini", care devorează coralii  (42%). În fine, cele două episoade grave de albire din 1998 şi 2002 legate de încălzirea oceanelor au avut şi ele un impact nefast important asupra porţiunilor centrale şi septentrionale ale recifului. Clasată în patrimoniul mondial al Unesco, Marea Barieră de Corali se întinde pe aproximativ 345.000 kmp de-a lungul coastei estice australiene şi constituie cel mai mare ansamblu coralian din lume cu 3.000 de sisteme de recifuri şi sute de insule tropicale. Ea adăposteşte 400 de specii de corali, 1.500 specii de peşte, 4.000 specii de moluşte şi numeroase specii aflate în pericol precum dugongul şi marea ţestoasă verde.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.