Internațional

Marketing european special pentru un stat ultraconservator: IKEA a şters toate femeile din catalogul său de produse pentru Arabia

Ziarul de Vrancea
3 oct 2012 683 vizualizări
În Arabia Saudită, femeile continuă să fie ţinute departe de masa puterii. Această realitate dură este reflectată pană şi într-un catalog Ikea pentru mobilier, distribuit în regatul saudit, care le ţine departe şi de alte mese. Î

In imagini, femeile au fost pur şi simplu înlăturate, deşi cataloagele sunt cópii ale celor suedeze - limba şi preţurile fiind singurele diferenţe.
De exemplu, o fotografie din suita prezentărilor de produse arată mama, tata şi doi copii într-o baie. În versiunea arabă a catalogului, imaginea femeii a fost eliminată.
Relatarea, apărută în ziarul suedez Metro, aproape că a făcut-o pe Ewa Bjorling, ministrul Comerţului, să cadă de pe scaun - sau să arunce unul, după cum notează CNN. "Regret că mai trebuie parcursă o cale atat de lungă atunci când vine vorba de egalitatea între sexe în Arabia Saudită, lucru care se vede atat de clar aceste imagini", a spus ea. "Atâta timp cât femeile sunt împiedicate să devină vizibile şi să aibă un loc de muncă în altă parte decat acasă, Arabia Saudită se lipseşte de jumătate din capitalul său uman", a adăugat ministrul.
IKEA a prezentat scuze pentru ştergerea femeilor din imagini, spunând că "regretă ceea ce s-a întâmplat şi că înţelege că oamenii sunt supăraţi" şi numind acest lucru "o greşeală". "Nu francizorul local a solicitat retuşarea imaginilor respective. Greşeala s-a produs înainte de prezentarea proiectului de catalog IKEA pentru Arabia Saudită. Ne asumăm întreaga responsabilitate pentru greşelile făcute", a anunţat compania.
Obţinerea de drepturi egale cu cele ale bărbaţilor este o luptă dificilă  pentru femeile saudite. Totuşi, ceea ce a făcut IKEA în catalogul destinat Arabiei Saudite nu a surprins-o pe Eman Al Nafjan, scriitoare inclusiv pe blog, care activează pe Twitter sub numele Saudiwoman. Imaginile cenzurate nu sunt deloc rarităţi în această ţară, a afirmat ea pentru CNN. "Nu cred că e corect, dar este vorba de o tradiţie culturală. Chiar şi femeile care poarta hijab, care apar în afişe publicitare stradale, au feţele neclare", explică militanta pentru drepturile femeilor saudite.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.