Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL: Tragedie navală cu 36 de morţi în Hong Kong

Ziarul de Vrancea
2 oct 2012 601 vizualizări
Două feriboturi s-au ciocnit, unul dintre ele scufundandu-se în doar cateva minute

O coliziune produsă între două feriboturi s-a soldat cu cel puţin 36 de morţi şi circa 100 de răniţi, luni seară, în Hong Kong. Accidentul s-a produs după lăsarea întunericului, când o navă care făcea legătura între Hong Kong şi insula Lamma, situată la circa trei kilometri, a acroşat un vas care transporta angajaţi ai companiei de electricitate şi membri ai familiilor acestora. Peste 120 de persoane se aflau la bordul vaporului lovit, care s-a scufundat în câteva minute, numai prora rămânând la suprafaţă. Pasagerii se îmbarcaseră pentru a asista la spectaculosul foc de artificii organizat în fiecare an în portul Victoria cu ocazia Zilei Naţionale a Chinei. Potrivit autorităţilor din Hong Kong, "28 de persoane au murit pe loc, iar opt au fost declarate decedate la spital". Bilanţul s-ar putea agrava, având în vedere că aproximativ 100 de persoane sunt rănite, dintre care nouă sunt în stare critică. Potrivit postului local de televiziune RTHK, printre victime figurează copii. Poliţia a

Lege de protecţie a parolelor de pe reţelele de socializare

Companiile din California care vor să-şi bage nasul în vieţile personale ale angajaţilor au la dispoziţie până la sfârşitul anului să le ceară acestora parolele de Facebook şi Twitter, scrie arstechnica.com. O lege în acest sens va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2013, fiind semnată deja de guvernatorul Jerry Brown. Reprezentanţii Facebook au criticat în mai multe rânduri faptul că unele companii le cer angajaţilor parolele pentru conturile lor de social media. Legi care protejează conturile de social media ale angajaţilor de ochii curioşi ai şefilor există şi în statele americane Illinois şi Maryland.

Experţii încă nu ştiu dacă criza alimentară a început

Peste 100 de experţi din 20 de ţări din regiunea Asia-Pacific au adresat comunităţii internaţionale, ieri, la Bangkok, apelul de a acţiona concertat şi repede pentru a controla preţurile alimentelor şi a evita o criză precum cea din 2007-2008, transmite Agerpres. La sfârşitul unei reuniuni de două zile, participanţii au subliniat necesitatea unor investiţii pe termen lung în agricultură şi a unor fonduri de asistenţă socială care să-i ajute pe micii producători şi consumatori în perioadele de lipsă de alimente, potrivit unui comunicat de presă. Riscul derivă din pierderile cauzate de secetă în ceea ce priveşte recoltele din ţări precum SUA, Kazahstan, Rusia şi Ucraina şi din scumpirea pe pieţele internaţionale a unor cereale precum porumbul şi grâul. "Trebuie să acţionăm de urgenţă pentru a stăvili creşterea preţurilor alimentelor, care ar putea avea un impact grav în ţările nevoite să importe alimente pentru a-şi acoperi cererea", a spus reprezentantul pentru Asia-Pacific al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Hiroyuki Konuma. Acesta a avertizat, totuşi, că este "devreme pentru a şti cu siguranţă dacă s-a produs o altă criză" ca aceea de acum cinci ani.

Deprimarea a trimis în concediu medical o zecime din angajaţii occidentali

Unul din zece angajaţi europeni şi-a luat concediu medical din cauza deprimării, conform unui studiu efectuat pe un eşantion de 7.000 de persoane din şapte state europene, informează BBC News online. Studiul Mori a fost efectuat de Asociaţia Europeană pentru combaterea Depresiei (EDA) în Marea Britanie, Germania, Italia, Danemarca, Turcia, Spania şi Franţa. Angajaţii din Marea Britanie, Danemarca şi Germania sunt cei mai predispuşi să facă depresie. În total, 20 la sută dintre cele 7.000 de persoane intervievate au suferit de depresie cel puţin o dată în viaţă. Cea mai mare pondere a fost în Marea Britanie (26%), iar cea mai mică în Italia (12%). Dintre angajaţii care suferă de deprimare, cei din Germania (61%), Danemarca (60%) şi Marea Britanie (58%) şi-au luat concedii medicale, ponderea cea mai redusă fiind în Turcia (25%), singurul stat din regiunea est-europeană inclus în studiu.

Ţările unde meseria de jurnalist este printre cele mai riscante

Siria şi Somalia sunt ţările cele mai periculoase pentru ziarişti, iar în primele nouă luni ale acestui an 110 ziarişti au fost ucişi în 25 de state, cifră niciodată înregistrată într-o perioadă similară, a anunţat ieri la Geneva organizaţia Press Emblem Campaign - PEC, citată de Agerpres. Siria este ţara cea mai periculoasă pentru ziarişti, aici fiind ucişi anul acesta 32 de angajaţi în presă, urmată de Somalia, unde 16 jurnalişti şi-au pierdut viaţa. În Mexic au murit 10 ziarişti, iar în Brazilia 7 ziarişti au căzut victime ale violenţei, acelaşi număr fiind înregistrat şi în Pakistan. Urmează, în ordine, Honduras, cu 6 ziarişti ucişi, Filipine, cu 5 victime, Irak, Nigeria şi Eritreea, câte 3 fiecare, Afganistan, Bolivia şi India, cu 2 jurnalişti ucişi în fiecare dintre ele şi câte unul în Bahrein, Bangladesh, Cambodgia, Columbia, Ecuador, Haiti, Indonezia, Nepal, Uganda, Panama, Tanzania şi Thailanda. Potrivit statisticii furnizate de PEC, numărul ziariştilor ucişi în primele luni ale lui 2012 a crescut cu 36% faţă de perioada similară a anului trecut, fiind mai mare chiar decât cel înregistrat pe parcursului întregului an 2011. Referindu-se la Siria, secretarul general al PEC, Blaise Lempen, a semnalat că, în războiul civil din această ţară, "combatanţii, indiferent că fac parte din trupele guvernamentale sau din rândul insurgenţilor, şi-au făcut din jurnalişti o ţintă".

Rusia avertizează din nou să nu se amestece nimeni în masacrul din Siria

Rusia a cerut ieri ţărilor occidentale şi Orientului Mijlociu să "nu caute pretext" pentru o intervenţie militară în Siria şi a făcut apel la reţinere din partea Damascului şi Ankarei, după un incident produs la frontiera dintre cele două ţări. "În cadrul contactelor cu partenerii noştri din cadrul NATO şi din regiune (...), le cerem acestora să nu caute pretext pentru a pune în aplicare un scenariu care să implice forţa sau să lanseze iniţiative pe culoare umanitare sau zone tampon", a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Ghennadi Gatilov. Ţările arabe, în frunte cu Qatarul, au dezbătut săptămâna trecută la ONU conturul unei eventuale intervenţii militare "arabe" în Siria. Luni, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a asigurat la rândul său că NATO nu intenţionează să intervină în ţară. Rusia, aliat tradiţional al Damascului, nu a încetat să denunţe politica de "ingerinţă" occidentală şi a blocat până în prezent orice rezoluţie care ar deschide calea unor măsuri coercitive pentru regimul sirian în Consiliul de Securitate al ONU, unde dispune de drept de veto în calitate de membru permanent. Ea a respins deja, împreună cu China, trei proiecte de rezoluţii.

Rushdie: filmul anti-islam este atat de prost, încat mă mir că a putut supăra pe cineva

Scriitorul britanic de origine indiană Salman Rushdie este de părere că literatura şi-a pierdut în mare parte influenţa în Occident, iar când vine vorba de lucruri importante în locul scriitorilor se fac auzite vedetele de film. Rushdie (65 de ani), care tocmai şi-a lansat o autobiografie referitoare la anii petrecuţi în clandestinitate, după "fatwa" emisă împotriva sa pentru Versetele Satanice considerate blasfemiatoare, apreciază de asemenea că revoltele "primăverii arabe" au eşuat, dar că totuşi există speranţe ca societăţile musulmane să devină mai libere, în viitor.
Autobiografia sa Joseph Anton a fost lansată chiar în timp ce un film american care îl ia în derâdere pe profetul Mahomed a generat proteste sângeroase în lumea musulmană. "E limpede că trebuie apărate şi lucrurile cu care nu eşti de acord", a spus el, întrebat dacă, în opinia sa, filmul ar fi trebuit cenzurat într-un fel sau altul. "Ce mai înseamnă libertatea de exprimare dacă este valabilă doar pentru cei cu care eşti de acord? De multe ori, într-o discuţie liberă, ajungi să iei apărarea unor lucruri care de fapt nu-ţi plac. Am văzut respectivul film şi este foarte prost. E atât de incompetent, încât mă mir cum de s-a putut supăra cineva din cauza lui", a mărturisit Rushdie, evocând o "industrie a mâniei" care încinge deliberat spiritele credincioşilor.

Primăvara arabă a lăsat mai sărace statele atinse

n locuitorii din aceste ţări continuă să sufere de pe urma violenţelor şi a crizei financiare

Economiile atinse de fenomenul Primăverii Arabe au fost afectate dur de violenţele ce au marcat contestarea populară şi de criza financiară mondială, susţine şeful Fondului Monetar Arab. "Aceste ţări au început să sufere de pe urma unei puternice contractări a creşterii economice, a creşterii alarmante a ratei şomajului, a deteriorării rezervelor de valută şi creşterii inflaţiei", a declarat Jassim Al-Mannai.
Vorbind în cadrul unei reuniuni a guvernatorilor băncilor centrale arabe la Kuweit, el a explicat că economiile din Egipt, Tunisia, Libia, Yemen şi Siria se confruntă cu o agravare a deficitelor bugetare şi a balanţei plăţilor, dar şi cu o sporire a îndatorării. El nu a furnizat cifre cu privire la starea acestor economii. Fostele regimuri din Egipt, Tunisia, Libia şi Yemen au fost alungate în urma unor revolte populare, în timp ce în Siria, forţele loiale lui Bashar al-Assad se află în continuare în război împotriva rebeliunii.
Activitatea sectorului bancar a scăzut în majoritatea acestor ţări, iar nivelul "bad debt" (datorii neplătite) a crescut de la amorsarea contestării populare în ianuarie 2011 în Tunisia, a mai spus Jassim Al-Mannai. Criza financiară mondială continuă să afecteze economiile arabe şi ar putea în cele din urmă să înfrâneze cererea de petrol, principala sursă de venit pentru multe dintre ele, a avertizat oficialul. Din cauza evoluţiei rapide a costurilor în ultimii ani, ar fi foarte dificil pentru numeroase ţări exportatoare de petrol să asigure un echilibru bugetar în cazul în care cursurile ţiţeiului ar scădea sub pragul de 100 de dolari pe baril, a subliniat el.


China - sediul televiziunii

Proiectarea şi construirea noului sediu al CCTV (televiziunea chineză) de la Beijing au durat zece ani. Clădirea, cunoscută pe plan local ca "Marii Pantaloni" din cauza formei sale neobişnuite, a fost proiectată de doi arhitecţi renumiţi, olandezul Rem Koolhaas şi germanul Ole Scheeren. "Am folosit cele mai noi sisteme informatice ca să putem calcula toate elementele acestei construcţii", spune Koolhaas, cunoscut pentru construcţiile cu aspect non-conformist ridicate în Statele Unite, în Europa şi mai ales în Asia. În medalion, imaginea din micul zgarie-nori ridicat la Beijing care dezvăluie înălţimea turnului şi care l-a făcut pe arhitectul olandez să spună că este "o clădire care mai degrabă creează decât ocupă spaţiu".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.