Internațional

Români printre sclavii moderni ai Europei

Ziarul de Vrancea
1 oct 2012 585 vizualizări
Cazurile de exploatare mai ales în randul celor vulnerabili sunt tot mai numeroase în Marea Britanie, unde poliţia a creat patru echipe de investigaţie care se concentrează asupra Bulgariei, României, Cehiei şi Poloniei.

 

O asociaţie, Thames Reach, care lucrează cu persoane fără adăpost din Londra, a anunţat că în 2012 a întregistrat 37 de incidente în care sunt implicate persoane vulnerabile ce au fost obligate să muncească în schimbul unor sume mici de bani, fără plată sau chiar să încalce legea, comparativ cu 22 de cazuri înregistrate în 2011. Ziarul The Guardian relatează că Megan Stewart, un manager în cadrul asociaţiei, a prezentat un caz recent ajuns în justiţie al unui număr de patru bărbaţi care trăiau într-o rulotă în Bedfordshire, condamnaţi pentru exploatarea unor persoane fără adăpost, caz care a schimbat, în opinia sa, modul de abordare a acestei probleme. "Oamenii încep să observe mai bine semnele", iar "poliţia îi ia în serios când raportează asemenea fapte", a subliniat ea.

Exploatarea implică persoane aduse în Marea Britanie în acest scop, dar vizează şi persoane fără adăpost care trăiesc pe străzi. Un centru de zi de la Londra, care ajută persoanele fără adăpost, a anunţat că clienţii săi sunt vizaţi frecvent inclusiv în centru. Mick Clarke, conducătorul centrului a prezentat un caz, petrecut în urmă cu două săptămâni, în care "persoane au abordat clienţi oferindu-le de lucru în Belgia", promiţându-le cazare şi bani. "Am fost uluit să văd cât de neruşinaţi sunt în vizarea celor vulnerabili", a subliniat el.

 

Cerşetorie, prostituţie şi muncă la negru

 

Potrivit publicaţiei, multe cazuri de exploatare par bine organizate. Ziarul citează Thames Reach, care a anunţat că a înregistrat mărturii potrivit cărora o grupare din oraşul lituanian Panevezys aduce persoane în Marea Britanie de două ori pe săptămână. "Există un spectru larg de exploatare", a declarat inspectorul Kevin Hyland, şeful Unităţii de luptă împotriva traficului de persoane din cadrul Poliţiei Metropolitane, care conduce în prezent patru echipe comune de investigaţii concentrate asupra Bulgariei, României, Cehiei şi Poloniei.

"Avem de a face cu copii în vârstă de şapte ani trataţi ca sclavii la Haringey, persoane trecute prin Marea Britanie către alte ţări sau pentru piaţa prostituţiei. Hyland citează cazuri de bărbaţi aduşi în Marea Britanie pentru a munci ilegal în cazinouri, cărora li se cerea să ofere servicii sexuale jucătorilor în pauze. Guvernul din Anglia şi asociaţiile au cooperat pentru finanţarea unei campanii pe tema exploatării în Polonia, iar ambasadele din Europa de Est şi Orientul Mijlociu ajută, de asemenea, la creşterea conştientizării riscurilor muncii ilegale în M. Britanie, potrivit The Guardian.

 

"Trebuie să înţelegi care este statutul vostru în ţara asta"

 

Există însă şi un revers al medaliei. Jurnaliştii de la BBC, în colaborare cu o jurnalistă romancă, au realizat un reportaj în care arată cum sunt trataţi romanii şi bulgarii care merg la muncă în Marea Britanie. Jurnalista din România, sub acoperire, a lucrat ca menajeră într-un hotel din Londra. Experienţa ei arată că, deşi ambele ţări sunt membre UE, muncitorii est-europeni sunt prost plătiţi şi exploataţi de angajatori. 

Tanăra s-a dat drept menajeră şi s-a dus la firma de recrutare Calibre International care i-a găsit un loc la un hotel de 4 stele din Londra, St. Hermin's Hotel, în care, în timpul Jocurilor Olimpice, o cameră costa în jur de 300 de euro. Pentru două zile de muncă, în condiţii extrem de stricte, tanăra a primit 33 de lire sterline, de 3 ori mai puţin faţă de venitul minim în Marea Britanie. Cerand explicaţii agenţiei Calibre, aceştia i-au explicat că e plătită pentru numărul de camere curăţate (şi nu pentru ora de muncă, aşa cum susţine oficial agenţia), rup în faţa ei o copie a contractului de angajare şi i se mai spune "încă o dată: voi, romanii şi bulgarii, creaţi multe probleme pentru că trebuie să înţelegi care este statutul vostru în ţara asta".

Reporterii BBC arată că, atunci cand vine vorba de locuri de muncă prost plătite, angajaţii sunt adesea romani sau bulgari - imigranţi angajaţi ca persoane fizice autorizate. Potrivit sondajelor realizate de Universitatea Oxford, 27.142 de romani lucrează în Marea Britanie ca persoane fizice autorizate. Specialiştii cred însă că numărul real este mult mai mare, se arată în reportaj.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.