Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE : Revoluţie peste Prut: de ieri, simbolurile comuniste sunt în afara legii

Ziarul de Vrancea
1 oct 2012 490 vizualizări
Utilizarea în scopuri politice a simbolurilor comuniste este de ieri ilegală în Republica Moldova

 

Legea afectează în mod direct Partidul Comuniştilor, cea mai importantă forţă politică din Republica Moldova, care are ca siglă secera şi ciocanul. Legea, votată la mijlocul lunii iulie de parlament şi intrată în vigoare la 1 octombrie, a fost atacată la Curtea Constituţională de către deputaţii comunişti, care o consideră ilegală şi spun că nu vor renunţa la actuala siglă. "Dacă va fi nevoie vom face chiar şi puşcărie, dar vom merge împotriva acelor încălcări grave", a declarat presei deputatul comunist Sergiu Sârbu. Legea prevede că partidele politice care nu se vor conforma riscă să fie scoase în ilegalitate, relatează Agerpres. În plus, deputaţii liberali au elaborat şi un proiect de lege care prevede amenzi şi în cazul persoanelor fizice sau juridice care vor utiliza simbolurile comuniste.

 

Filmul islamofob a fost interzis în Rusia

 

Un tribunal de la Moscova a interzis ieri difuzarea filmului considerat islamofob "Innocence of Muslims" (Inocenţa musulmanilor), apreciind că este "extremist", a declarat o purtătoare de cuvânt a acestei instanţe. Ministerul rus al Justiţiei va înscrie acest film pe lista operelor de artă considerate extremiste în Rusia, după intrarea în vigoare a deciziei tribunalului. Peste 8.000 de opere "extremiste" sunt interzise în prezent în Rusia, porivit unei liste stabilite de către Ministerul Justiţiei. Este vorba în principal despre texte islamiste, neonaziste, ultranaţionaliste ruse sau antisemite.

 

Cea mai sângeroasă lună din ultimii doi ani, în Irak

 

Septembrie a fost cea mai violentă lună în Irak din august 2010, cu 365 de morţi şi 683 de răniţi, potrivit unei statistici realizate de două ministere irakiene, al Sănătăţii şi de Interne. Potrivit statisticilor, 182 de civili, 88 de poliţişti şi 95 de soldaţi au murit în violenţele produse în această lună care tocmai s-a încheiat. Printre răniţi, 453 sunt civili, 110 poliţişti şi 120 soldaţi. Acesta este cel mai grav bilanţ din august 2010, când au murit 426 de persoane în cadrul violenţelor. Duminică, un nou val de atentate s-a soldat cu cel puţin 33 de morţi, potrivit numărătorii efectuate de AFP. Deşi a scăzut faţă de perioada neagră cuprinsă între 2006 şi 2008, violenţa continuă să însângereze Irakul, blocat într-o gravă criză politică de mai multe luni.

 

Hackeri din Orientul Mijlociu au atacat bănci din SUA

 

Şase mari bănci americane au fost atacate săptămâna trecută de un grup de hackeri care susţin că ar avea legături în Orientul Mijlociu, clienţii neavând acces la conturi şi la serviciile de online banking, potrivit New York Times. Clienţii Bank of America, JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo, US Bank şi PNC deplâng proasta comunicare din partea băncilor, care nu au anunţat la timp că au probleme şi că accesul la conturi şi la serviciile de plată online urma să nu funcţioneze normal. "A fost poate cea mai prost comunicată veste proastă pe care am primit-o vreodată de la o companie. Este extrem de frustrant", comentează Paul Downs, antreprenor din Bridgeport, Pennsylvania. Băncile au fost ţinta unor atacuri de tip DDoS, hackerii inundând serverele cu trafic pentru a le scoate din funcţiune. Astfel de atacuri nu sunt sofisticate din punct de vedere tehnic şi nu presupun accesul atacatorilor la fişierele companiilor, astfel că datele clienţilor şi conturile bancare nu au fost în pericol.

foto: presaonline.com

 

 

Românii îşi pot juca la loterie vizele pentru SUA

 

Ambasada Statelor Unite lansează astăzi programul de imigrare Loteria Vizelor (Diversity Visa) pentru anul 2014, prin care acordă vize de rezidenţă permanentă în SUA persoanelor care îndeplinesc cerinţe simple, dar stricte de calificare, informează un comunicat al misiunii diplomatice remis Agerpres. România se află printre ţările participante la programul DV-2014, precizează sursa citată. Înregistrările pentru programul DV-2014 trebuie transmise electronic în perioada 2 octombrie - 3 noiembrie 2012. Înregistrarea începe şi se încheie la ora 12.00 PM ora de vară a Coastei de Est (GMT-4), respectiv 18.00, ora României. Solicitanţii pot accesa formularul electronic E-DV la adresa www.dvlottery.state.gov numai în perioada de înregistrare şi sunt sfătuiţi să nu aştepte până în ultima săptămână a perioadei de înregistrare pentru a se înscrie. Participarea la program este gratuită. Cerinţele de calificare presupun ca solicitantul să îndeplinească atât condiţia de a fi născut într-o ţară care participă la program, cât şi criteriul educaţional, adică să fie absolvent de liceu, cu diplomă de bacalaureat sau în ultimii cinci ani să fi lucrat cel puţin doi ani într-o meserie care se califică. Pentru determinarea calificării pe baza experienţei în muncă se va folosi baza de date O*NET OnLine (www.onetonline.org) a Departamentului Muncii al SUA. Înainte de a trimite o înregistrare la programul DV-2014, solicitanţii sunt rugaţi să consulte instrucţiunile detaliate ale programului care se găsesc pe pagina de internet a Ambasadei Statelor Unite http://romania.usembassy.gov/, precum şi pe pagina de internet a Departamentului de Stat www.travel.state.gov. Solicitările care se califică vor fi selecţionate în mod aleatoriu de un computer.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.