Internațional

MOZAIC NATIONAL: Informaticieni de aur la olimpiadă

Ziarul de Vrancea
30 sep 2012 622 vizualizări
Componenţii lotului olimpic de informatică al României au reuşit o performanţă de prestigiu la Olimpiada Internaţională de Informatică desfăşurată recent în Italia, unde au obţinut trei medalii de aur şi o medalie de bronz.

Competiţia, care a reunit 304 de concurenţi din 81 de ţări, s-a aflat la cea de-a 24-a ediţie şi s-a desfăşurat în perioada 23-29 septembrie în Italia la Sirmione-Montichiari. Una din medaliile de aur a revenit lui Rareş Buhai, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional "Liviu Rebreanu" din Bistriţa, care a mai fost medaliat cu aur anul acesta şi la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru seniori şi la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada. Celelalte două medalii de aur au fost obţinute de Alexandru Vlad Gavrilă şi Adrian Budău, ambii elevi ai Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti şi ambii medaliaţi cu aur la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale din acest an. Medalia de bronz a intrat în posesia lui Radu Ştefan Voroneanu, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional "I.L. Caragiale" din Ploieşti şi laureat cu aur la ediţia din acest an a Olimpiadei Balcanice de Informatică pentru seniori.

S-au intoxicat cu colivă

Numărul persoanelor internate în Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, cu toxiinfecţie alimentară, după ce au mâncat la un praznic în comuna ieşeană Drăguşeni, a ajuns la 21, între acestea fiind şi un copil în vârstă de nouă luni. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), la Spitalul de Boli Infecţioase au fost aduse în total 21 de persoane, între care zece copii şi 11 adulţi, care s-au simţi rău după ce au consumat alimente la un praznic în localitatea Drăguşeni, judeţul Iaşi. Cei 21 de pacienţi internaţi în spital, cu toxiinfecţie alimentară, au vârste cuprinse între nouă luni şi 75 de ani. O parte dintre persoanele care au participat la praznic susţin că, cel mai probabil, intoxicaţiile au fost provocate de coliva pe care au mâncat-o. Conducerea Direcţiei locale de Sănătate Publică a anunţat că a declanşat o anchetă în acest caz, pentru a stabili sursa îmbolnăvirilor. La praznicul desfăşurat sâmbătă în localitatea Drăguşeni au participat 30 de persoane, iar la câteva ore după ce au mâncat, mai multe dintre acestea au început să se simtă rău.

Urşii profită de birocraţia orăşenilor şi dau iama în gospodăriile sătenilor

Primarii comunelor Mărişel şi Măguri-Răcătău, judeţul Cluj, au cerut ajutorul vânătorilor, după ce 12 vaci şi patru oi ale unor săteni au fost ucise de urşi, în ultima perioadă. Primarul comunei Mărişel, Traian Mariş, a declarat ieri că atacurile urşilor s-au soldat cu omorârea a zece vaci şi a două oi. "Situaţia e foarte gravă, am avut şi în august, dar şi în ultimele trei săptămâni probleme cu urşii care cred că s-au înmulţit peste măsură şi nu mai au hrană pe fondul de vânătoare. Au distrus pomi fructiferi, pruni în special, dar au atacat şi stupi şi recolte de morcovi. Ce e grav este că au omorât de pe păşunile private zece vaci şi două oi. Am chemat vânătorii şi reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Cluj. Lumea e îngrijorată şi garantez că într-o lună urşii vor ataca şi animalele din gospodăriile oamenilor în căutare de hrană", a spus Mariş, care a adăugat că autorizaţiile pentru împuşcare se eliberează foarte greu. Potrivit acestuia, situaţia de acum este similară celei înregistrate în perioada 1987-1988, când urşii au atacat întâi animalele de pe păşuni, după care au intrat în gospodăriile sătenilor.

Aniversare la Patriarhie

La Catedrala Patriarhală din Bucureşti au fost marcaţi ieri cinci ani de la întronizarea Preafericitului Daniel ca al VI-lea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Cu acest prilej Întâistătătorul BOR a subliniat în cuvântul său că roadele "Duhului Sfânt în viaţa Bisericii şi în viaţa creştinilor sunt: dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea, curăţia". În ceea ce priveşte priorităţile anunţate în urmă cu cinci ani, privind intensificarea misiunii spirituale a Bisericii în societate, dincolo de zidurile locaşurilor de cult, prin intermediul a trei reţele bisericeşti ortodoxe la nivel naţional şi anume: radio şi televiziune, precum şi un cotidian al Bisericii, Preafericitul Daniel a arătat că aceste lucruri au fost împlinite cu ajutorul lui Dumnezeu, dar şi cu multă osteneală, cheltuială, dar şi cu pasiune şi bucurie. Un alt proiect important asumat cu prilejul întronizării ca Patriarh a fost construirea Catedralei Mântuirii Neamului care este "o necesitate practică şi un simbol spiritual naţional".

Sinucidere în toaleta poliţiei

Un poliţist local din Slobozia, aflat în timpul serviciului, a fost găsit mort, ieri dimineaţă, în sediul Poliţiei Locale, el împuşcându-se cu arma din dotare. Primarul municipiului Slobozia, Alexandru Stoica, a declarat că poliţistul a mers la serviciu, iar la un moment dat, însoţit de un coleg, s-a dus la baie, ulterior auzindu-se o împuşcătură. Colegul şi dispecerul de serviciu au dat alarma, găsindu-l de poliţist mort în baie. Agentul s-a împuşcat în cap cu arma din dotare. Primarul a mai spus că bărbatul avea 47 de ani, nu era căsătorit, suferea de inimă şi că trecuse toate testele psihologice.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.