Internațional

Premierul turc avertizează Rusia, China şi Iranul pentru drama sirienilor

Ziarul de Vrancea
30 sep 2012 436 vizualizări
"Istoria nu vă va ierta pentru sprijinul oferit Damascului", afirmă Recep Tayyip Erdogan, cerand acestor state să-şi reconsidere atitudinea faţă de regimul sirian

Istoria nu îi va ierta pe cei care susţin regimurile crude, a declarat ieri premierul turc Recep Tayyip Erdogan, adresându-se în mod direct Rusiei, Chinei şi Iranului, cărora le-a cerut să îşi reconsidere atitudinea faţă de regimul sirian condus de Bashar Al-Assad, informează agenţia France Presse.
''Ne adresăm Rusiei, Chinei, dar şi celor din Iran. Vă rugăm să vă reconsideraţi atitudinea actuală. Istoria nu îi va ierta pe cei care sunt alături de aceste regimuri crude'', a spus Erdogan, în timpul unei intervenţii în congresul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP).
Aliat tradiţional al Siriei, Rusia a blocat până în prezent, cu ajutorul Chinei, orice rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care ar fi impus măsuri coercitive regimului de la Damasc. Cele două ţări, alături de SUA, Marea Britanie şi Franţa, dispun de drept de veto în Consiliul de Securitate, în calitate de membri permanenţi.
La rândul său, Iranul este principalul aliat din regiune al Siriei şi este acuzat de numeroase state occidentale şi arabe că oferă sprijin militar regimului Bashar al-Assad.
Generalul iranian Mohammad Ali Jafari, comandantul-şef al Gardienilor Revoluţiei (Pasdaran), a afirmat în 16 septembrie că structura pe care o conduce este prezentă în Siria şi Liban în calitate de ''consilier'', dar a precizat că nu este vorba de o prezenţă militară.
De partea cealaltă, Turcia i-a susţinut deschis pe rebelii sirieni şi a cerut constant plecarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar Al-Assad. Pe teritoriul turc se află deja 91.000 de refugiaţi sirieni, potrivit afirmaţiilor făcute duminică de şeful guvernului turc.
Cu două zile înaintea acestor declaraţii, premierul Erdogan le reproşase într-un interviu televizat Franţei, Germaniei şi ţărilor scandinave că nu ajută Turcia să lupte contra separatiştilor kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie pe care aceste ţări o consideră ele însele teroristă.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.