Internațional

Premierul israelian a cerut la ONU un ultimatum pentru Iran

Ziarul de Vrancea
28 sep 2012 500 vizualizări
El s-a arătat convins că presupusul program iranian de înarmare nucleară nu va trece peste "o linie roşie clară", dacă ea va fi impusă n "Timpul presează, este foarte târziu", a avertizat şeful Guvernului de la Tel Aviv

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a cerut în faţa ONU stabilirea unei "linii roşii clare" cu privire la îmbogăţirea uraniului de către Iran pentru a-l împiedica să obţină arma atomică, subliniind că "timpul presează" în cazul dosarului nuclear iranian. "În faţa unei linii roşii clare, Iranul va ceda", a asigurat Netanyahu în faţa Adunării Generale a ONU.
Primul ministru israelian a arătat de la tribuna Adunării schema unei bombe artizanale, pentru a explica că trebuie împiedicat neapărat Iranul, care, a spus el, a ajuns în prezent la 70%, să nu atingă pragul de 90% de îmbogăţire a uraniului său. Netanyahu chiar a trasat o linie roşie pe această schemă. "Timpul presează, este foarte târziu", a avertizat el. "Calendarul nuclear iranian nu aşteaptă".
Subliniind că este vorba despre "supravieţuirea" ţării sale, el a estimat că este "datoria sa de a vorbi". "Viitorul lumii este în joc... nimic nu poate pune mai mult în pericol viitorul nostru decât un Iran cu arme nucleare", a spus el.
Făcând o paralelă între un Iran putere nucleară şi "Al Qaida înarmată cu bombe atomice", el a întrebat: "Cine ar fi în siguranţă în Orientul Mijlociu? în Europa? în America?". "Singura cale prin care putem evita acest lucru în mod credibil este de a împiedica Iranul să strângă suficient uraniu îmbogăţit pentru a fabrica o bombă", a tras el concluzia.
Uraniul slab îmbogăţit poate fi folosit în centralele electrice, dar este nevoie de o îmbogăţire de cel puţin 90% pentru a-l putea face "carburantul" unei bombe, aminteşte Agerpres.
Majoritatea cetăţenilor israelieni se tem că un eventual război cu Iranul riscă să pună în pericol existenţa statului evreu, conform unui sondaj de opinie citat de ziarul The Independent.

Iranul ameninţă cu replici la orice atac împotriva sa

Ameninţările militare israeliene nu fac decât "să consolideze" determinarea Iranului pentru a continua programul nuclear, a declarat vineri generalul Mohammad Ali Jafari, liderul Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului. Un alt militar iranian cu rang înalt a reafirmat că ţara e pregătită să se apere împotriva oricărui atac armat. "Dacă un atac militar este lansat împotriva instalaţiilor noastre nucleare, promitem că inamicii nu vor scăpa vii", a declarat generalul Farzad Esmaili, comandant al bazei de operaţiuni aeriene Khatam-ol-Anbia, care supervizează toate forţele aeriene şi balistice ale ţării, potrivit agenţiei Isna.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.