Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL Dublu atac sinucigaş la Cartierul General al armatei siriene

Ziarul de Vrancea
26 sep 2012 541 vizualizări
Doi kamikaze aflaţi la bordul unor maşini-capcană au comis atacul împotriva sediului Statului Major sirian, ieri, la Damasc, a afirmat o sursă militară citată de către televiziunea de stat, care a prezentat imagini

"Ancheta preliminară a arătat că exploziile teroriste din afara şi din interiorul sediului Statului Major sunt cauzate de două maşini-capcană conduse de către doi kamikaze", a anunţat postul de televiziune, difuzând imaginile primei explozii în faţa sediului şi unei a doua care pare că s-a produs în incinta clădirii. "Patru gardieni însărcinaţi de securitatea sediului Statului Major al Armatei au fost ucişi, iar 14 civili şi militari au fost răniţi în cele două explozii teroriste", a adăugat postul de televiziune. Televiziunea a difuzat imagini ale camerelor de supraveghere care arată o primă explozie în faţa sediului Statului Major, apoi o a doua care pare că s-a produs în incinta clădirii. Potrivit postului de televiziune, cele două înregistrări video au fost luate la intervale de aproximativ 10 minute. În timpul primei explozii, televiziunea marchează un cerc unui vehicul alb care pare să încetinească trecând pe lângă clădire, înainte ca deflagraţia să se producă. În imaginile celei de-a doua explozii, un bulgăre mare de foc apare în incinta complexului militar.

Vor face ţările arabe în Siria ce n-au îndrăznit statele occidentale?

Emirul Qatarului, şeicul Hamad ben Khalifa al-Thani, a chemat, în faţa Adunării Generale a ONU, la o intervenţie militară a ţărilor arabe în Siria, pentru "a face să înceteze baia de sânge". Constatând că "toate mijloacele au fost utilizate (...) fără efect", emirul a făcut apel ca "ţările arabe să intervină ele însele, potrivit îndatoririlor lor naţionale, umanitare, politice şi militare, şi să facă ceea ce trebuie pentru a pune capăt băii de sânge în Siria". Emirul Qatarului a menţionat un "precedent", şi anume intervenţia decisă de Liga Arabă în Liban în 1976 pentru stoparea războiului civil din acea ţară. Iniţiativa de atunci s-a dovedit "eficace şi utilă", a subliniat emirul. În octombrie 1976, în Liban a fost trimisă o forţă arabă de descurajare de 30.000 de militari, în majoritate sirieni. Qatarul susţine opoziţia siriană împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

Accident de metrou la Milano

Două trenuri de metrou s-au ciocnit, ieri dimineaţă, la Milano, 22 de persoane fiind rănite în accident. Accidentul a avut loc la ora 9.45 (10.45, ora României) în apropierea staţiei de metrou Gioia din centrul oraşului Milano. Două trenuri care circulau pe Tronsonul Verde al metroului milanez s-au lovit. Un tren oprise la un semafor şi a fost lovit de o altă garnitură al cărei mecanic se pare că leşinase din cauza unor probleme de sănătate. Douăzeci şi două de persoane au fost rănite din cauza impactului, fiind transportate la spitalele din apropiere. Trei dintre răniţi - mecanicul unui tren, un pasager care a suferit fracturi şi o femeie însărcinată - sunt în stare gravă. În urma accidentului, circulaţia pe ambele sensuri de mers a fost întreruptă câteva ore.

SUA vor boicota discursul lui Mahmoud Ahmadinejad la ONU

Statele Unite au decis să boicoteze discursul pe care urma să îl rostească, ieri, în faţa Adunării Generale a ONU, preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, a anunţat misiunea americană la Naţiunile Unite. Potrivit unei purtătoare de cuvânt a misiunii, Ahmadinejad "a profitat încă o dată de vizita la ONU (...) pentru a enunţa teorii paranoice şi insulte respingătoare la adresa Israelului (...) de aceea Statele Unite au decis să nu asiste" la discursul său. "Este păcat că Ahmadinejad are la dispoziţie tribuna Adunării Generale în ziua (sărbătorii evreieşti) Yom Kippour", a adăugat purtătoarea de cuvânt Erin Pelton. În declaraţiile făcute de la sosirea la New York, în urmă cu două zile, el a afirmat că Iranul nu "acordă nicio atenţie" ameninţărilor cu atacuri din partea statului evreu împotriva instalaţiilor sale nucleare, calificând israelienii drept "sionişti inculţi". El a criticat, de asemenea, sancţiunile occidentale împotriva ţării sale pentru programul său nuclear controversat. Preşedintele american Barack Obama a afirmat marţi în faţa Adunării Generale că Statele Unite vor face "ceea ce este de făcut" pentru a împiedica obţinerea bombei atomice.

Sute greci, ca la război

Manifestaţia anti-austeritate de la Atena a devenit violentă ieri după ce câteva sute de tineri cu cagule au aruncat cu sticle şi cocteiluri molotov în forţele de ordine, care au recurs la gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare. Violenţele au izbucnit în apropiere de clădirea parlamentului. Circa 50.000 de oameni s-au alăturat marşului împotriva noilor măsuri de austeritate convocat de sindicate în centrul Atenei.
Noile măsuri de austeritate luate de guvernul grec, ce vizează economii bugetare de peste 11,5 miliarde de euro constând în principal în reducerea salariilor, a pensiilor şi a ajutoarelor sociale, trebuie să fie însă supuse aprobării celor doi parteneri ai coaliţiei guvernamentale şi să obţină "undă verde" din partea troicii creditorilor Greciei (UE, FMI şi BCE).
Ziua de acţiune, susţinută de principalul partid de opoziţie, Syriza (stânga radicală), este cea de-a treia manifestare de protest de acest fel din cursul anului, dar prima de la sosirea la putere, în iunie, a actualei coaliţii guvernamentale. Aproape 5.000 de poliţişti au fost desfăşuraţi pentru a asigura securitatea manifestaţiilor, deseori violente în Grecia, aşa cum s-a întâmplat în cursul a două precedente greve generale, din februarie anul acesta. Fie că sunt funcţionari, avocaţi, medici sau marinari, grecii au intrat miercuri într-o grevă generală, un test social pentru actualul guvern, împotriva noului plan de austeritate cerut de UE şi FMI în schimbul continuării finanţării statului elen.

Cum ies germanii din biserică


n instanţa a hotărat că este suficient să nu mai fie plătită taxa religioasă n în 2010, peste 180.000 de catolici au renunţat la biserică, însă anul trecut numărul "dezertărilor" a scăzut sub 130.000

Tribunalul administrativ federal german a hotărât, ieri, că o persoană care nu plăteşte taxa pentru Biserică nu se mai poate numi membru al acesteia. Hotărârea, pronunţată în a treia instanţă, dă dreptate episcopiei din Freiburg (sud-vestul Germaniei), care a depus plângere împotriva unui profesor de drept canonic, Hartmut Zapp. Acesta din urmă refuzase să mai plătească taxa pentru Biserică din 2007, afirmând însă că face parte în continuare din comunitatea catolică. "Rebelul taxei religioase", aşa cum l-au supranumit unele media germane, a câştigat în primă instanţă, apoi a pierdut apelul, în mai 2010, la tribunalul administrativ al landului Baden-Wurttemberg.
Hotărârea celei mai înalte instanţe administrative a Germaniei survine la câteva zile după ce Biserica Catolică germană a publicat un decret conform căruia cei care nu plătesc taxa pentru biserică nu mai pot primi sfintele sacramente, cu excepţia binecuvântării speciale înainte de moarte. Ei nu pot lucra în biserică sau în instituţiile acesteia, cum ar fi şcoli sau spitale, sau să activeze în asociaţii sponsorizate de biserici, aşa cum sunt organizaţiile caritabile. Mai mult, aceste persoane nu pot fi naşi ai unor copii catolici şi trebuie să primească permisiunea episcopului pentru a se căsători cu catolici în cadrul unei ceremonii religioase.
Tribunalul s-a abţinut de la a se pronunţa asupra acestui aspect, apreciind că statul nu îi poate dicta Bisericii atitudinea faţă de persoanele ce renunţă la plătirea taxei.
Germanii înregistraţi oficial ca protestanţi, catolici sau evrei plătesc o taxă religioasă care echivalează cu 8-9% din valoarea taxelor plătite anual. Ei pot evita plata acestei taxe dacă declară la oficiul local de impozite că nu mai fac parte din comunitatea lor religioasă. Însă dacă în Germania, ţara Papei Benedict al XVI-lea şi a lui Martin Luther, o treime din populaţie este catolică şi o treime protestantă, tot mai mulţi germani părăsesc Biserica, în urma scandalurilor de pedofilie care au izbucnit în 2010. Anul trecut, 126.488 de catolici au părăsit Biserica, după 181.000 în 2010, potrivit datelor oficiale.

Iranul şi-a făcut propria dronă

avionul fără pilot are o rază de acţiune de 2.000 de kilometri, afirmă iranienii

Iranul a prezentat un nou tip de avion fără pilot "indigen", capabil să acopere cea mai mare parte a regiunii Orientului Mijlociu, anunţă presa oficială, relatează BBC News Online. Avionul - Shahed (Martor) 129 - are o rază de acţiune de 2.000 de kilometri şi poate fi echipat cu bombe şi rachete, potrivit Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului. Shahed-129 ar fi capabil să efectueze misiuni de recunoaştere şi de luptă.
Autorităţile iraniene au prezentat anul trecut un avion american fără pilot pe care au anunţat că l-au adus la sol prin intermediul controlului electronic. Statele Unite au insistat că Iranul nu a doborât acest avion fără pilot, de tip RQ-170 Sentinel, şi nici nu a utilizat tehnologie în cadrul războiului cibernetic pentru a prelua controlul asupra acestuia. Americanii au dat vina pe o defecţiune.
Ulterior, Amir Ali Hajizadeh, şeful programului iranian aerospaţial, a anunţat că programul încearcă să construiască o copie a avionului american fără pilot capturat. Nu este clar dacă avionul iranian fără pilot Shahed-129 prezintă vreo asemănare cu avionul american fără pilot RQ-170 Sentinel.

Hamburg devine primul oraş german care recunoaşte sărbătorile musulmane


n la rândul lor, musulmanii trebuie să respecte drepturile fundamentale sau să favorizeze egalitatea între bărbaţi şi femei

Oraşul portuar Hamburg se pregăteşte să recunoască anumite sărbători musulmane, o premieră în Germania, unde aproximativ cinci la sută dintre rezidenţi sunt musulmani, o ţară în care islamul se află în centrul unor dezbateri. Al doilea cel mai important oraş din ţară, cu o populaţie de aproximativ 1,8 milioane de locuitori, Hamburg, care dispune de statutul de land, a încheiat un acord istoric cu comunităţile musulmană şi a alevilor, o ramură heterodoxă a islamului, bine reprezentată în Turcia. Acest contract, care urmează să fie supus aprobării Parlamentului local, acordă drepturi musulmanilor în privinţa instrucţiei religioase la şcoală sau a ritualurilor funerare, spre exemplu.
La rândul lor, musulmanii se angajează să respecte drepturile fundamentale sau să favorizeze egalitatea între bărbaţi şi femei. Măsura cea mai spectaculoasă este cea potrivit căreia cei aproximativ 130.000 de musulmani din Hamburg şi cei aproximativ 50.000 de alevi ar putea să beneficieze de trei zile libere cu ocazia unor sărbători. Ei vor urma, totuşi, să le ia în timpul concediilor, aşa cum se procedează în cazul anumitor sărbători creştine, pentru care se oferă zile libere la nivelul unui land şi nu la nivel federal.
De Aid, sărbătoarea care marchează întreruperea postului din luna Ramadanului şi Ashura, elevii primesc vacanţă, dar trebuie să recupereze orele de curs. Până în prezent, angajatorii erau liberi să acorde zile de concediu salariaţilor musulmani.
Unii şi-au exprimat totuşi regretul că probleme importante ca purtarea vălului de către profesoare sau cursuri separate de nataţie pentru tinerele musulmane au fost lăsate în suspans.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.