Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL Creşte aglomeraţia pe Himalaya, creşte şi numărul tragediilor

Ziarul de Vrancea
24 sep 2012 602 vizualizări
Anul acesta, zece alpinişti au pierit în primăvară, iar alţi cel puţin nouă - în avalanşa devastatoare de sambătă n ce atrage tot mai mulţi amatori spre cele 14 varfuri de peste 8000 de metri

Avalanşele, precum cea care a ucis cel puţin nouă alpinişti în masivul Himalaya, în acest week-end, sunt cunoscute în cercurile de alpinism ca reprezentând un pericol obiectiv - un risc incontrolabil pe care amatorii de ascensiuni montane trebuie să-l accepte. Totuşi, afluenţa tot mai mare pe Muntele Manaslu - gazda a 231 de alpinişti grupaţi în 25 de echipe în acest sezon, un număr neobişnuit de mare pentru al optulea vârf din lume ca înălţime - este de natură să relanseze preocupările legate "aglomeraţia" creată de expediţiile organizate în scop comercial în această regiune muntoasă.
Avalanşa produsă sambătă a fost provocată de desprinderea unei bucăţi mari dintr-un gheţar. Aceasta a antrenat o uriaşă masă de zăpadă, care a distrus aproximativ 25 de corturi într-o tabără. Supravieţuitorii povestesc că torentul de zăpadă şi gheaţă a măturat totul în cale, pe o distanţă de sute de metri, în josul muntelui. Doi alpinişti francezi şi un canadian erau daţi în continuare dispăruţi, ieri. Comitetul nepalez de turism anunţase anterior că şapte persoane erau date dispărute, dar poliţia a precizat că patru dintre acestea figurau printre cele 13 salvate duminică.

"Avalanşele sunt greu de prezis"

Varful Manaslu (8156 m) s-a dovedit deosebit de popular în acest an, după ce autorităţile chineze au limitat vizele turistice, făcand dificil accesul pe Cho Oyu sau Shishapangma, alte două piscuri de peste 8000 m, situate pe graniţa cu Tibetul, a declarat pentru CNN Grayson Schaffer, senior editor la revista Outside. "Efectul devastator al avalanşei a fost cu siguranţă amplificat de numărul mare de persoane care s-au aflat în calea ei", a adăugat el.
Însă Ang Tscherting Sherpa, fostul şef al Asociaţiei nepaleze de Alpinism, a declarat că avalanşe de o asemenea mărime sunt relativ rare pe Manaslu, care a fost considerat ca fiind unul dintre varfurile înalte cel mai uşor de escaladat. Numărul victimelor nu are legătură cu producerea avalanşei. "Astfel de avalanşe sunt greu de prezis. Totul depinde de ninsori şi cât de cald este de la sol", a explicat el.

Coadă la urcat pe Everest

Problema supra-aglomerării este mult mai vizibilă în preajma Muntelui Everest, cel mai înalt din lume, care atrage în fiecare an sute de alpinişti dornici să pună piciorul pe varful situal la 8848 de metri altitudine. În luna mai a acestui an, se vorbea chiar şi despre "blocaje de trafic": la un moment dat, mai mult de 150 de alpinişti aşteptau împreună să se îndrepte vremea pentru a putea începe urcuşul. Curajul a avut însă şi un preţ. Muntele şi-a cerut tributul şi, numai în lunile aprilie şi mai din acest an, zece alpinişti au murit pe Everest. Au existat sezoane de primăvară şi mai tragice: 12 de oameni au pierit în 1996 şi 11 în 2006.
Schaffer, care a petrecut lunile aprilie şi mai, la tabăra de bază, atribuie numărul mare de morţi fiorului pe care îl caută tot mai mulţi amatori, atraşi nu doar de aventură, ci şi de reducerile de preţ. "Dacă vrei cu adevărat să urci pe unul din aceşti munţi, poţi plăti pe cineva să te ia, indiferent de nivelul de experienţă", a spus el. "Cu zece ani în urmă, aşa ceva era inadmisibil; acum, accidentele se întamplă tot mai des."

În Nepal se află opt dintre cele 14 vârfuri din lume care depăşesc 8000 de metri şi turismul montan este un contributor important la economia acestei ţări fără ieşire la mare. Luna septembrie marchează începutul sezonului de alpinism de toamnă, care se încheie în noiembrie. Spre deosebire de sezonul de primăvară, care vine după o iarnă uscată, sezonul de toamnă urmează musonului umed, fapt care aduce multă zăpadă. Acest lucru atrage, pe langă alpinişti, şi amatori de schi extrem.
A plătit un film şi două pizza cu monezi vechi furate

Un canadian de 19 ani a furat o colecţie de monezi rare, pe care le-a folosit să plătească...o pizza, relatează Agerpres. Angajat pentru câteva mici lucrări în casa în care lucra iubita lui, Dakoda Garren s-a gândit că nimeni nu-şi va da seama de dispariţia unei colecţii de monezi. Numai că proprietara a descoperit imediat furtul şi i-a denunţat pe cei doi la poliţie. Însă, în lipsa probelor, poliţia a fost nevoită să abandoneze cercetările. Până când Dakoda a început să cheltuiască din pradă. Mai întâi la film, unde el şi iubita lui au plătit biletele cu monezi de 25 de cenţi din anii 1930 - valorând fiecare până la 68 de dolari canadieni. După film, cei doi au mers să mănânce o pizza, pe care au plătit-o cu monezi şi mai rare – valorand în total 18.000 de dolari canadieni. Un salariat al restaurantului, care aflase despre furt - proprietara făcuse un apel la martori, promiţând şi o recompensă - a anunţat poliţiştii, care i-au recunoscut pe făptaşi. Dakoda a fost reţinut după ce a fost inculpat, la fel ca iubita lui. Aceasta însă, însărcinată în nouă luni, a fost eliberată. Nu a fost găsit încă restul colecţiei de monezi.

Imperiul britanic îşi face propria reţea de ambasade

Marea Britanie şi Canada vor înfiinţa misiuni diplomatice comune în lume, urmează să anunţe ministrul britanic de Externe, William Hague, după cum relatează BBC. şeful diplomaţiei britanice va face publice detaliile acestei colaborări după întâlnirea avută ieri, la Ottawa, cu omologul său canadian John Baird. Scopul este de a extinde prezenţa diplomatică în locuri unde nici Londra şi nici Ottawa nu au ambasade. Acestui aranjament privind misiunile diplomatice comune s-ar putea alătura ulterior şi Australia şi Noua Zeelandă. În felul acesta, susţine Hague, Marea Britanie va avea "o acoperire mai mare în străinătate la costuri mai mici". BBC apreciază că, deşi aspectul financiar reprezintă un factor cheie, această conexiune diplomatică va "da bine" şi în cercurile eurosceptice din Partidul Conservator, unde domneşte un sentiment de disconfort faţă de extinderea propriului serviciu diplomatic al Uniunii Europene, Serviciul de Acţiune Externă.

Crocodil plimbăreţ prin cala avionului de pasageri

Când a deschis uşa calei unui avion Qantas, un salariat australian a zărit cu surprindere un crocodil care se mişca liber printre bagaje, a anunţat ieri compania aeriană. Reptila, de talie relativ mică, reuşise să scape din cuşcă în timpul unui zbor între Melbourne şi Brisbane. "Animalul a fost rapid prins", a adăugat purtătorul de cuvânt. Crocodilul era transportat prin intermediul firmei Australian Air Express, iar Qantas încearcă să afle dacă au fost respectate toate regulile de securitate pentru acest tip deosebit de transport.

Cum se ţin alegerile în ultima dictatură din Europa

Alegerile legislative desfăşurate duminică în Belarus nu au fost nici libere, nici imparţiale, a apreciat ieri misiunea de observatori a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) după scrutin. "Alegerile libere implică libertate de exprimare, de organizare şi de a candida pentru un mandat, însă nu am văzut nimic de acest gen în timpul campaniei", a declarat coordonatorul misiunii speciale a OSCE pentru scrutinul din Belarus, Matteo Mecacci, într-un comunicat. La rândul său, Antonio Milososki, şef al misiunii pe termen lung de observare a alegerilor, a subliniat "lipsa de neutralitate şi imparţialitate din partea comisiilor electorale, ceea ce subminează încrederea în proces". "Deşi Constituţia garantează libertatea de exprimare şi există un număr mare de mijloace de informare, acoperirea campaniei nu a oferit o gamă largă de puncte de vedere (...) Acoperirea mediatică s-a concentrat asupra preşedintelui şi guvernului, atenţia acordată candidaţilor fiind redusă la minim", mai precizează organizaţia. Misiunea a subliniat totodată că, deşi derularea propriu-zisă a scrutinului a fost satisfăcătoare, "procesul s-a deteriorat considerabil în timpul numărătorii voturilor". "Mulţi observatori nu au putut vedea, de fapt, numărătoarea sau au dat o evaluare negativă", arată comunicatul OSCE, apreciind că "absenţa procedurilor bine definite înseamnă că nu poate fi garantată o numărătoare corectă". Potrivit Comisiei Electorale Centrale din Belarus, 109 din cele 110 locuri au fost ocupate din primul tur, toţi candidaţii care le-au obţinut fiind favorabili puterii, iar rata de participare la scrutin a atins 74%, cifră aprig contestată de opoziţia belarusă.

Ce mai pierde lumea la Oktoberfest: verighete, un caine şi chiar copii

Aceste "curiozităţi" se adaugă unei "colecţii" uriaşe de telefoane, portofele mai pline sau mai goale, obiecte de îmbrăcăminte şi umbrele

Cele circa 8 milioane de litri de bere consumaţi în fiecare an la sărbătoarea berii de la Munchen implică şi câteva momente de neatenţie, iar biroul de obiecte găsite de la Oktoberfest o dovedeşte din plin. Anul trecut au fost în jur de 4.900 de obiecte, de la cel mai ridicol la cel mai surprinzător.
Alături de 1.200 de obiecte de îmbrăcăminte, 420 telefoane mobile, 380 perechi de ochelari şi 70 de umbrele, petrecăreţii au mai uitat un megafon, un câine, o cască de viking şi cinci verighete. Patru cincimi din obiecte nu sunt revendicate, spune şeful biroului de obiecte pierdute, Mike Muller. "Problema este că oamenii se îmbată şi îşi dau seama doar a doua zi că au pierdut ceva. Şi, cum mulţi sunt turişti, sunt deja plecaţi şi nu-şi mai caută lucrurile", adaugă el.
Cum Oktoberfest a început duminică, recolta de obiecte pierdute este slabă, arată Muller. În jur de zece obiecte îşi aşteaptă deocamdată proprietarii, dar dl. Muller se aşteaptă ca numărul lor să crească repede. "Am văzut multe. Oamenii îşi pierd portofele cu mii de euro, inele de logodnă cu diamant, tot felul de lucruri de valoare", mai spune el.
La raionul cu lucruri care se pierd cel mai des se află chei, pulovere şi telefoane mobile. În aceeaşi clădire se află şi un birou unde sunt aduşi copiii rătăciţi în aglomeraţia de la Oktoberfest, cu tot arsenalul de jucării menite să-i liniştească până vin părinţii.
"Anul trecut, am avut un scaun cu rotile şi o pereche de cârje, aşa că vă las să vă închipuiţi cum s-au întors oamenii acasă", spune zâmbind Mike Muller. Scaunul a fost recuperat, dar nu şi cârjele. "Poate s-a vindecat cu bere", se amuză el.

Goana după adrenalină


Pasageri clandestini pe vagoanele unui tren ultrarapid
n cei trei tineri din Rusia au fost amendaţi cu cate 100 de ruble - 2,5 euro şi daţi jos de pe tren

Trenul de mare viteză Sankt Petersburg-Moscova, care merge pe alocuri cu o viteză de aproximativ 250 de kilometri pe oră, a trebuit să fie oprit în spaţiu deschis din cauza a trei tineri observaţi pe vagoane, a anunţat Poliţia transporturilor. "Trenul Sapsan (nume dat în Rusia acestui tren fabricat de compania germană Siemens) Sankt Petersburg-Moscova a fost oprit pentru de câteva minute duminică spre ora locală 15:15 (14:15, ora României) de către poliţie în apropiere de Okulovka (aproximativ 300 de kilometri de Sankt Petersburg) din cauza a trei tineri care au fost observaţi pe acoperişul său", a precizat serviciul de presă al poliţiei.
Cei trei studenţi, printre care o tânără în vârstă de 19 ani, au reuşit să se instaleze între două vagoane la gara din Sankt Petersburg în vederea acestei experienţe extreme. Poliţia a confiscat echipamente de alpinism şi video, adaugă aceeaşi sursă. Tinerii au primit şi o amendă de 100 de ruble (aproximativ 2,5 euro) de fiecare.
Numeroşi tineri ruşi sunt adepţi ai unor experienţe sau sporturi extreme. În februarie 2011, doi studenţi ruşi au fost găsiţi morţi la metroul din Moscova, după ce, probabil, au fost loviţi de echipamente într-un tunel în timp ce călătoreau pe acoperişul unui vagon.

Credinţa costă bani
n credincioşii catolici din Germania pierd împărtăşania şi posibilitatea de a fi naşi dacă nu plătesc taxa către biserică

Catolicii germani care nu îşi plătesc taxa către biserică nu vor mai fi împărtăşiţi şi nu vor putea fi naşii unui copil, potrivit unui decret al conferinţei episcopale germane. Conform unui sistem instituit în secolul al XIX-lea, cetăţenii care trăiesc în Germania se declară membri ai unei religii sau "ne-religioşi". În primul caz, ei trebuie să plătească un impozit. Dacă ulterior îşi schimbă părerea, trebuie să demareze o procedură pentru a "ieşi din Biserică".
Însă tot mai mulţi germani aleg să "iasă din Biserică", atat din cea catolică, cat şi din cea protestantă, în urma scandalurilor de pedofilie care au izbucnit în 2010. "Îngrijorată" de această evoluţie, conferinţa episcopală germană a publicat joi un decret care prevede că orice persoană care părăseşte Biserica nu va mai putea fi împărtăşită sau năşi un copil. "Dacă persoana care a ieşit din Biserică vrea să se căsătorească religios, ea trebuie să ceară permisiunea autorităţilor religioase locale. Cu condiţia să promită să-şi păstreze credinţa şi să-şi educe religios copiii, în credinţa catolică", precizează episcopii, în decretul lor.
Mai mult, "dacă persoana care a ieşit din Biserică nu manifestă niciun regret înainte de moartea sa, atunci slujba de înmormantare poate fi refuzată", adaugă el.
Acest decret a starnit o puternică reacţie din partea mişcării catolice progresiste "Wir sind Kirche" (Noi suntem Biserica): "Este un decret prost care vine într-un moment prost", spun membrii acestei mişcări. În Germania, patria lui Luther, dar şi al actualului papă Benedict al XVI-lea, o treime din populaţie este protestantă şi o treime catolică.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.