Internațional

Ultima navetă americană a luat drumul muzeului

Ziarul de Vrancea
23 sep 2012 537 vizualizări
Ataşată pe un avion Boeing 747, Endeavour a aterizat la Los Angeles, oraş pe care urmează să îl traverseze peste cateva zile pentru a ajunge la California Science Center, unde va fi expusă permanent

Naveta spaţială americană Endeavour, fixată pe spatele unui avion Boeing 747 modificat, a survolat vineri mai multe obiective turistice celebre din California, înainte de a ateriza la Los Angeles, unde va fi expusă într-un muzeu. Naveta a decolat de la baza militară aeriană Edwards, aflată în nordul oraşului Los Angeles, după ce părăsise, miercuri, baza Cape Canaveral din Florida. Instalată pe spatele unui avion Boeing 747, Endeavour a zburat, vineri, la altitudine joasă deasupra celebrului pod Golden Gate din San Francisco, apoi peste uriaşele litere care compun cuvântul "Hollywood" amplasate pe colinele din Los Angeles, dar şi pe deasupra parcului de distracţii Disneyland, aflat în sudul oraşului, înainte de a ateriza pe aeroportul internaţional din Los Angeles.
În drumul ei spre coasta de vest, naveta Endeavour a survolat oraşul Tucson din Arizona, în onoarea senatoarei americane Gabrielle Giffords, grav rănită în urma unui atentat cu focuri de armă, în 2011, şi al cărei soţ - fostul astronaut Mark Kelly - a fost comandantul ultimei misiuni de pe Endeavour. "A fost foarte spectaculos", a declarat Mark Kelly pentru postul CNN: "Locuitorii din Tucson au avut parte de o imagine incredibilă cu acest aparat extraordinar", a adăugat el.
Înainte de a zbura pe coasta de est, avionul Boeing 747 modificat pe spatele căruia a fost ataşată Endeavour a survolat, în urmă cu câteva zile, la altitudine joasă, Centrul Kennedy, baza aeriană Cape Canaveral şi Patrick Air Force Base, aflată în apropiere. Transportorul a trecut, de asemenea, în semn de ultim salut adus navetei Endeavour, pe deasupra Centrului spaţial Stennis pe care NASA îl deţine în Mississippi şi pe deasupra uzinelor Michoud din Louisiana, unde au fost produse rezervoarele exterioare ale navetei. Avionul a făcut escală la Ellington Field din apropiere de Centrul spaţial Johnson din Houston (Texas).
Naveta Endeavour, care are o greutate de 85 de tone, va rămâne pe aeroportul din Los Angeles pentru trei săptămâni, înainte de a începe, pe 12 octombrie, o traversare a oraşului Los Angeles ce va dura două zile, pentru a ajunge la California Science Center, unde va fi expusă permanent, începând din 30 octombrie.
Revenirea la Los Angeles a navetei Endeavour, care a efectuat ultima ei misiune în spaţiu în perioada mai-iunie 2011, reprezintă un fel de întoarcere la origini, întrucât naveta a fost construită la Palmdale, la nord de Los Angeles, pentru a înlocui naveta Challenger, care s-a dezintegrat în atmosferă, la puţin timp după decolare în 1986.
Flota de navete a NASA a fost retrasă din circulaţie anul trecut, după trei decenii de activitate. Naveta Enterprise, care a servit ca prototip, din 1976, pentru alte navete, este expusă la Intrepid Sea, Air and Space Museum din New York, naveta Atlantis este expusă la Kennedy Space Center din Florida, iar Discovery se află în apropiere de Washington, la Centrul Steven F. Udvar-Hazy, o anexă a National Air and Space Museum.
Alte două navete ale programului au pierit în urma unor accidente teribile: Challenger, în ianuarie 1986, la puţin timp după lansarea sa, iar Columbia, în februarie 2003, la reintrarea în atmosferă. În total, 13 astronauţi au murit în cele două accidente.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.