Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL: De ce se înghesuie oamenii pe aglomerată insulă din lume

Ziarul de Vrancea
23 sep 2012 761 vizualizări
Cei de prin partea locului îi spun insula barăcilor. De mărimea unei jumătăţi de teren de fotbal, acest petic de pămant este situat în mijlocul Lacului Victoria. Aparent nesemnificativă, insuliţa - pe numele ei oficial Migingo - face totuşi obiectul unui litigiu de lungă durată între Kenya şi Uganda, două dintre statele riverane celui mai mare lac african (al treilea fiind Tanzania).

Lacul, situat în vestul Africii, este renumit pentru abundenţa bibanului de Nil, o specie de peşte extrem de prolifică. Aflat aproape de izvoarele sale, Nilul "umple" lacul printr-o cascadă şi "iese" tot printr-o cascadă. Un pescar de pe mica insulă poate caştiga într-o singură zi echivalentul a 200 de euro, de 3 ori mai mult decât cei care trăiesc pe continent şi au aceeaşi îndeletnicire. Acesta este motivul pentru care aici se înghesuie să locuiască 1500 de pescari, deşi, oficial, în 2009 erau recunoscuţi abia 131 de rezidenţi.

100.000 de dolari puşi de un ministru din Pakistan pe capul regizorului filmului anti-islam

Un ministru pakistanez a pus la bătaie o recompensă de 100.000 de dolari pentru cel care îl va omorî pe realizatorul filmului islamofob "Inocenţa Musulmanilor". "Anunţ că îi voi oferi 100.000 de dolari celui care îl va ucide pe acest blasfemiator care l-a defăimat pe sfântul profet", a declarat pentru presă la Peshawar, în nord-vestul ţării, ministrul pakistanez al căilor ferate, Ghulam Ahmed Bilur. "De asemenea, fac apel la talibani şi la fraţii al-Qaida să participe la această acţiune nobilă", a adăugat ministrul, asigurând că, dacă avea ocazia, l-ar ucide chiar el pe autorul peliculei. "După aceea, pot să mă spânzure", a conchis el. Ministrul s-a grăbit să adauge că propunerea este făcută în nume personal, şi nu în calitate de membru al guvernului sau al partidului din care face parte - care s-au şi distanţat de anunţul făcut de acesta. Pakistanul a fost principalul focar musulman al manifestaţiilor împotriva filmului american anti-Islam. Vineri, după marea rugăciune, o manifestaţie la care au participat mai multe zeci de mii de persoane a degenerat pe alocuri în violenţe, făcând 21 de morţi şi peste 200 de răniţi. În alte ţări musulmane, protestele antiamericane sau antifranceze, în urma publicării de noi caricaturi ale profetului Mahomed în Franţa, au fost limitate şi fără violenţe după rugăciunea de vineri. În Franţa, un bărbat suspectat că a instigat, pe un site jihadist, la decapitarea directorului săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo -  revista care a publicat caricaturi inclusiv cu profetul Mahomed - a fost arestat sâmbătă dimineaţă la La Rochelle, în vestul ţării.

Ultimul discurs al lui Ahmadinejad la ONU

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a plecat sâmbătă către New York, unde va rosti ultimul său discurs în cadrul Adunării Generale a ONU, a informat televiziunea de stat iraniană. Ahmadinejad urmează să părăsească scena politică în 2013, cand se va încheia al doilea său mandat consecutiv în calitate de preşedinte. Intervenţia sa, programată pentru miercuri, va fi urmărită cu atenţie în contextul tensiunilor sporite dintre Iran şi Consiliul de Securitate al ONU cu privire la programul nuclear controversat al Teheranului, şi al ameninţărilor israeliene de a ataca Iranul. În discursurile sale pronunţate în trecut în cadrul Adunării Generale a ONU, Ahmadinejad a negat Holocaustul şi s-a referit la teorii ale conspiraţiei în legătură cu atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA, provocând plecarea din sală a diplomaţilor americani şi occidentali. Regulamentul Naţiunilor Unite prevede discursuri cu o durată de maximum cinci minute pentru reprezentanţii fiecărei ţări.

Alegeri boicotate de opoziţie în Belarus

Alegătorii din Belarus au votat ieri în alegeri legislative al căror rezultat este probabil să consolideze puterea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko asupra micului stat fost sovietic, în pofida unui apel la boicot din partea opoziţiei. Cele două partide principale din opoziţie, Partidul Civic Unit şi Frontul Popular Belarus, i-au sfătuit pe alegători să meargă la pescuit sau cules de ciuperci în loc de a participa la scrutin, afirmând că cei ce votează nu fac decât să valideze detenţia prizonierilor politici şi frauda electorală. Aleksandr Lukaşenko, un populist care conduce ţara de 9,5 milioane de locuitori cu un pumn de fier din 1994, a respins acţiunea de boicot şi acuzaţiile liderilor opoziţiei. "Sunt nişte laşi care nu au nimic de spus oamenilor", a declarat acesta pentru jurnalişti, după ce a votat la o secţie din Minsk, însoţit de fiul său de şapte ani, Kolia. "Nu avem nevoie de revoluţii şi tulburări", a mai afirmat preşedintele descris de administraţia lui George W. Bush drept "ultimul dictator al Europei". Relaţiile lui Lukaşenko cu SUA şi UE, niciodată foarte bune, au avut de suferit în urma acţiunilor sale împotriva protestelor de stradă de după alegerile prezidenţiale din decembrie 2010. Mulţi dintre opozanţii săi au fost arestaţi, unii dintre aceştia fugind din ţară sau rămânând în umbră după ce au petrecut o vreme în închisoare.

Închisoare pentru fiica fostului preşedinte iranian

Autorităţile iraniene au reţinut-o pe fiica influentului ex-preşedinte şi politician centrist Akbar Hashemi Rafsanjani. Agenţia IRNA relatează că departamentul judiciar de la Teheran a luat-o în custodie, sâmbătă seara, pe Faezeh Hashemi pentru a-şi ispăşi pedeapsa de şase luni de închisoare pentru că ar fi făcut propagandă împotriva actualei puteri. Ea a fost condamnată în cursul acestui an la şase luni închisoare şi interdicţia de a participa la viaţa politică timp de cinci ani. Potrivit avocatului său, acuzaţiile ce i-au fost aduse aveau legătură cu interviurile acordate de dna Rafsanjani unor portaluri de ştiri. De la controversata realegere a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad în 2009, când fostul preşedinte Rafsanjani l-a susţinut public pe oponentul reformist al lui Ahmadinejad, familia fostului lider este supusă în permanenţă presiunilor susţinătorilor radicali ai regimului de la Teheran.

O avalanşă a măturat un grup de alpinişti
n cel puţin nouă dintre ei au murit în timp ce escaladau un varf muntos de peste 8000 de metri

Cel puţin nouă alpinişti, printre care europeni, au murit într-o avalanşă produsă sâmbătă în Nepal, a anunţat ieri poliţia nepaleză. Grupul de alpinişti, din care făceau parte francezi, germani, italieni şi cel puţin un spaniol, era pe punctul de a ajunge pe vârful Manaslu (8.156 de metri) când s-a produs o avalanşă, sâmbătă seara, a precizat poliţia. "Nouă trupuri au fost recuperate, printre care cel al unui şerpaş şi cel al unui alpinist german", a declarat telefonic pentru AFP Basanta Bahadur Kunwar, un responsabil din poliţia locală. "Există o victimă spaniolă", a declarat, la rândul său, la Madrid, un purtător de cuvânt al ministerului spaniol al Afacerilor Externe.
"Pentru moment, 13 persoane au fost găsite în viaţă, dintre care cinci au fost trimise cu avionul la Katmandu pentru a primi îngrijiri", a declarat responsabilul local din poliţia nepaleză. Grupul era format din circa 20 de persoane, iar autorităţile încercau ieri să determine numărul alpiniştilor prezenţi în timpul accidentului, în scopul de a avea un bilanţ exact al victimelor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.