Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL: Cum se va schimba UE din temelii

Ziarul de Vrancea
19 sep 2012 623 vizualizări
Miniştrii de Externe din 11 ţări membre propun un preşedinte unic, o viză unică şi o singură armată n deputaţii statelor din zona euro ar urma să aibă o cameră specială în Parlamentul European n va fi acesta motivul de ieşire a Marii Britanii din Uniune?

Miniştrii de Externe din 11 state din cele 27 ţări membre ale Uniunii Europene au propus o serie de reforme destinate să schimbe faţa UE: un preşedinte ales prin vot direct, un Minister de Externe, o viză de intrare unică în spaţiul comunitar şi, posibil, formarea unei armate unice. Proiectul reformei UE, care prevede o centralizare semnificativă a puterii, este conţinut în documentul adoptat la şedinţa Grupului privind viitorul Uniunii Europene (Future of Europe group), ce s-a desfăşurat luni la Varşovia.
Din acest grup fac parte şefii diplomaţiilor din Austria, Belgia, Germania, Danemarca, Spania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia şi Franţa, adică toate cele mai importante şi influente state din UE, cu excepţia Marii Britanii. Rolul principal în acest angrenaj îi revine Germaniei şi Franţei, menţionează publicaţiile britanice, citate de Agerpres.
"Pentru ca Europa să fie un actor real şi un lider global, ea trebuie să aibă o structură puternică a instituţiilor", se menţionează în declaraţia comună a miniştrilor de Externe din Germania şi Polonia, Guido Westerwelle, respectiv Radoslaw Sikorski. Pentru aceasta este nevoie de un preşedinte, care să fie ales în mod direct şi care să desemneze personal membrii unui prezumtiv "guvern european".

Politica externă va fi impusă de la Bruxelles

În cazul în care proiectul de reforme va fi adoptat, state separate din UE vor pierde dreptul de veto în probleme de politică externă şi de securitate, precum şi în cazul ratificării tratatelor europene. Pe cale de consecinţă, aceste ţări vor fi obligate să susţină măsuri şi acţiuni în materie de politică externă cu care nu sunt de acord. De asemenea, proiectul prevede ca ţările UE să nu poată respinge documente fundamentale, ca rezultat al referendumurilor desfăşurate pe teritoriul naţional, aşa cum s-a întâmplat până acum.
Noua reformă va consolida de asemenea competenţele Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate şi transformarea acestuia într-un adevărat Minister de Externe. Se prevede crearea unui departament unic de poliţie, care să se ocupe de controlul graniţelor UE, precum şi formarea în Parlamentul European a unei camere speciale a deputaţilor din zona euro, care să se ocupe de examinarea măsurilor referitoare la moneda unică.

Referendum în regatul britanic

Nu toate cele 11 ţări reprezentate de şefii diplomaţiilor lor la forumul de la Varşovia au susţinut ideea înfiinţării unei armate unice a UE, de aceea documentul final face referiri prudente la o astfel de posibilitate. "Scopul este de a crea o politică unică europeană de apărare, care să includă eforturile comune în domeniul apărării, inclusiv prin crearea unei pieţe unice de armament. Pentru unele ţări membre ale grupului, acest lucru va însemna în timp crearea unei armate europene unice", se afirmă în declaraţia finală.
După cum menţionează presa britanică, apariţia unui plan de centralizare a puterii în UE va amplifica tendinţele în favoarea desfăşurării unui referendum în Marea Britanie privind prezenţa ţării în structurile europene pentru care pledează parlamentari din partea Partidului Conservator la putere.

Cercetătorii britanici îşi urcă nutriţioniştii în cap

Pâinea albă nu este chiar atât de nocivă pe cât o descriu unii nutriţionişti, fiind o sursă importantă de vitamine şi minerale.

Principalul în consumul pâinii albe este asocierea corectă cu alte alimente, susţine o echipă de experţi de la British Nutrition Foundation, potrivit The Daily Mail. În ultimele două decenii, medicii au avertizat cu privire la pericolele consumului de pâine albă, care ar provoca oboseală, dureri de stomac, balonări, dureri de cap şi ar schimba în rău silueta. Experţii britanici destramă cu această ocazie încă un mit: numărul în creştere de persoane alergice la grâu este doar o "invenţie" a nutriţioniştilor. Conducătoarea echipei de cercetare, dr. Aine O'Connor, de la British Nutrition Foundation, susţine că, în realitate, grâul nu este un alergen puternic şi doar puţini oameni au sensibilităţi de acest gen. Principala problemă a pâinii albe este asocierea corectă cu alimentele consumate la aceeaşi masă, afirmă experţii britanici, care însă nu fac recomandări în ce fel de combinaţie aceasta este un aliment valoros şi în care nu.

Israel: cele mai ample manevre militare din ultimii ani

Armata israeliană a iniţiat cele mai ample manevre militare din ultimii ani, acţiune ce se desfăşoară în contextul tensiunilor cu Iranul şi al războiului civil din Siria, transmite Associated Press, citând oficiali militari israelieni sub acoperirea anonimatului. Potrivit unuia dintre aceştia, manevrele care au loc în partea centrală şi de nord a ţării, inclusiv în zona Înălţimilor Golan, fac parte dintr-un exerciţiu programat, de rutină. Dar alţi oficiali susţin că aplicaţiile sunt neobişnuite având în vedere numărul soldaţilor şi al ofiţerilor implicaţi. La manevre iau parte zeci de mii de soldaţi, pe lângă infanterie participând şi unităţi de artilerie şi ale forţelor aeriene. În Israel se manifestă o îngrijorare crescândă în legătură cu programul nuclear iranian, autorităţile acestei ţări temându-se şi de posibilitatea ca stocurile de arme chimice ale armatei siriene să cadă în mâinile unor grupări teroriste în eventualitatea înlăturării regimului de la Damasc.

Rebelii sirieni controlează jumătte din graniţa cu Turcia

În Siria, luptele au continuat ieri între rebeli şi armata fidelă preşedintelui Assad. Rebelii au preluat controlul asupra postului de frontieră Tall al-Abyad, la graniţa cu Turcia (sud-est). Posturile CNN Türk şi NTV au difuzat imagini cu steagul rebelilor fluturând deasupra uneia dintre clădirile vămii din partea siriană. Autorităţile turce au confirmat că trei locuitori din Akçakale au fost ucişi întâmplător în cursul luptelor din apropierea postului de frontieră. Din motive de precauţie, şcolile din localitate au fost închise. Rebelii sirieni controlează deja, de la sfârşitul lunii iulie, cel puţin trei din cele şapte posturi de frontieră cu Turcia - Bab al-Hawa, Al-Salama şi Jarabulus, principalele puncte de trecere între cele două ţări.

Evadare spectaculoasă în Mexic

Aproximativ 5.000 de poliţişti şi militari mexicani sunt angajaţi în căutarea a 131 de deţinuţi evadaţi printr-un tunel din închisoarea Piedras Negras, o acţiune atribuită cartelului Zetas. Susţinuţi de elicoptere, militarii şi poliţiştii au verificat, unul câte unul, vehiculele care circulau în jurul localităţii Piedras Negras, un oraş de 150.000 de locuitori situat la frontiera cu Statele Unite. De partea americană, elicoptere ale Departamentului pentru Securitate Internă supraveghează frontiera cu Mexicul. Cei 131 de deţinuţi care au evadat, dintre care 86 sunt condamnaţi pentru trafic de droguri, au fugit printr-un tunel cu lungimea de şapte metri. Ieşirea din tunel a fost în curtea penitenciarului, astfel că deţinuţii au tăiat şi un gard de sârmă ghimpată. O recompensă de 200.000 de pesos (12.000 de euro) a fost promisă pentru informaţii care ar conduce la arestarea deţinuţilor.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
iris, acum 4233 zile, 13 ore, 1 minut, 55 secunde
Dar in primul rand UE are nevoie si de o limba de circulatie comuna(in viitor) in spatiul comunitar, pentru a putea oferi sanse egale tuturor copiilor, avand in vedere ca acesti copii provin din tari citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.