Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL: În Japonia trăiesc peste 51.000 de centenari

Ziarul de Vrancea
17 sep 2012 471 vizualizări
Numărul japonezilor care au cel puţin 100 de ani a ajuns la un record de 51.376 de persoane, a anunţat Ministerul Sănătăţii, înaintea celebrării, pe 17 septembrie, a Zilei respectului pentru vârstnici, o sărbătoare naţională.

Comparativ cu 2011, numărul japonezilor care au trecut de 100 de ani a crescut cu 3.620. Aproximativ 87% din centenarii niponi sunt femei. Cea mai în vârstă este Koto Okubo, de 114 ani. Ea s-a născut pe 24 decembrie 1897. Cel mai în vârstă bărbat din Japonia este Jirouemon Kimura, de 115 ani. El s-a născut pe 19 aprilie 1897, are 5 copii, 14 nepoţi, 25 strănepoţi şi 13 stră-strănepoţi. Japonia, cu o populaţie de aproximativ 128 milioane de locuitori, este una cu cele mai rapide ritmuri de îmbătrânire din lume, având una din cele mai scăzute rate de naşteri şi una din speranţele de viaţă cele mai ridicate. Când s-a desfăşurat primul studiu demografic din Japonia, în 1963, numărul celor care aveau cel puţin 100 de ani totaliza 153, la sfârşitul secolului XX ajungând la 11.346 şi urcând la 40.000 în 2009.

25 de morţi în Cehia şi Polonia din cauza alcoolului contrafăcut

Alcoolul contrafăcut, aflat la originea unui val de intoxicaţii în Republica Cehă, a costat viaţa a cinci persoane în decurs de cincisprezece zile în Polonia vecină, fără să se poată stabili însă o legătură a priori, s-a aflat ieri de pe lângă autorităţile sanitare poloneze. Potrivit sursei, creşterea importantă a consumului de substitute de băuturi alcoolizate ar fi cauza acestor decese în Polonia. Cu puţin timp mai înainte, autorităţile anunţau nouă cazuri de intoxicaţie cu alcool contrafăcut, dintre care trei soldate cu deces, în decurs de 15 zile. Autorităţile poloneze nu fac însă o legătură între aceste cazuri şi intoxicaţiile masive cu alcool contrafăcut soldate cu cel puţin 20 de morţi în Republica Cehă. "Nu am nici o dovadă referitoare la vreo legătură între aceste fenomene", a declarat Piotr Burda, şeful unui centru naţional de toxicologie, precizând că în Polonia există o problemă cu substitutele de băuturi alcoolizate consumate de către alcoolici. Aliniindu-se regulilor europene, Polonia a desfiinţat în 2010 normele sale restrictive referitoare la procentul de metanol autorizat pentru produse cosmetice sau chimice, precum apa de toaletă sau lichidul de răcire pentru maşini. De atunci, numărul cazurilor de intoxicaţie cu alcool contrafăcut a crescut brusc. În şase luni, din octombrie 2011 până în martie 2012, peste 80 de cazuri au fost înregistrate, dintre care circa 30 soldate cu deces. Media anuală era de 8 la 10 cazuri de intoxicaţie înainte de modificarea reglementărilor, a explicat Burda. Duminică, autorităţile sanitare poloneze au anunţat interzicerea vânzării pe teritoriul lor a băuturilor puternic alcoolizate provenite din Republica Cehă.

Grevele cuprind instanţele şi spitalele greceşti

Judecătorii şi medicii din spitalele de stat din Grecia au început ieri un protest pe termen lung împotriva noilor măsuri de austeritate. În următoarele două săptămâni, magistraţii vor soluţiona numai dosarele considerate urgente. Judecătorii reacţionează astfel la aşteptatele tăieri salariale. La rândul lor, medicii din spitalele publice au declanşat un protest pe termen nedefinit, din cauza neplăţii orelor suplimentare lucrate. Şi doctorii au anunţat că vor trata doar cazurile urgente. Ei se alătură astfel colegilor lor din sistemul privat, care de la începutul lunii refuză să mai trateze pacienţii cu asigurări de stat, fără plata integrală a serviciilor. Guvernul încearcă să finalizeze un nou pachet de măsuri de austeritate, ce va trebui să prevadă economii suplimentare de 11,5 miliarde de euro pentru continuarea programului de ajutor internaţional cu o nouă tranşă de 31,5 miliarde de euro, vitală pentru Grecia. Cele două mari confederaţii sindicale au lansat un apel la grevă generală pentru miercuri, 26 septembrie, în semn de protest faţă de noul pachet de măsuri de austeritate pregătit de executivul de coaliţie condus de conservatorul Antonis Samaras.

Americanii îşi dublează sistemul antirachetă din Japonia

Statele Unite şi Japonia au convenit instalarea unui al doilea radar avansat de alertă în arhipelag, în cadrul proiectului scutului american antirachetă, a anunţat şeful Pentagonului, Leon Panetta. Potrivit acestuia, radarul în frecvenţa X este destinat detectării tirurilor de rachete nord-coreene. Amplasarea exactă a acestui radar nu a fost încă stabilită. Secretarul american al Apărării a precizat că noul radar nu vizează China. Anterior, presa americană anunţase că Pentagonul examinează posibilitatea de a amplasa în Asia de Sud Est un al treilea radar în frecvenţa X pentru a forma un arc care să permită urmărirea cu mai multă precizie a tirurilor de rachete balistice efectuate de pe teritoriul Coreei de Nord şi a anumitor regiuni din China. Potrivit presei, acest radar ar putea fi amplasat în Filipine.

După preoţii catolici, cercetaşii intră într-un uriaş scandal sexual în SUA

Organizaţia cercetaşilor americani (The Boy Scouts of America) a ascuns autorităţilor sute de cazuri de abuzuri sexuale comise între 1970 şi 1991, relatează Los Angeles Times. După ce a consultat 1.600 de dosare confidenţiale, cotidianul american a anunţat că în peste 500 de cazuri, organizaţia a fost informată în legătură cu abuzurile sexuale chiar de către victime, de părinţi, membri sau denunţuri anonime şi nu a spus nimic autorităţilor. Organizaţia, care numără aproape patru milioane de membri şi care a încercat multă vreme să ascundă "dosarele de perversitate", se va confrunta în săptămânilor următoare cu numeroase urmăriri în justiţie, subliniază cotidianul. Curtea Supremă din Oregon (nord-vestul Statelor Unite), a ordonat o anchetă publică în privinţa a 1.200 de dosare datând din perioada 1965-1985, inclusiv unele cazuri denunţate de Los Angeles Times. Organizaţia fondată în 1910 a prezentat scuze victimelor şi a promis să coopereze cu autorităţile. Scandalul aminteşte de valul de acuzaţii la adresa slujitorilor Bisericii Catolice din SUA, Europa şi chiar din îndepărtata Australie privind abuzuri sexuale săvarşite împotriva minorilor.

Berea consumată cu moderaţie, regulat, ajută memoria

Persoanele care consumă bere cu moderaţie prezintă un risc cu 54% mai redus de a dezvolta afecţiuni degenerative şi de a suferi pierderi de memorie, potrivit mai multor cercetări desfăşurate în mediile academice internaţionale şi publicate în Jurnalul Asociaţiei Americane a medicilor.
Cercetările au arătat că berea consumată în cantităţi moderate - doza zilnică recomandată în cazul femeilor este 330 mililitri de bere şi în cazul bărbaţilor, de 660 mililitri de bere - poate reduce riscul de declin cognitiv şi demenţă.
Concluziile unui studiu desfăşurat pe o perioadă îndelungată, pe un eşantion de 6.000 de subiecţi, au fost că persoanele care consumă moderat bere au performanţe vizibil mai bune la testele de memorie. Rezultatele cercetării au fost completate de cele ale unui alt studiu, desfăşurat pe aproximativ 8.000 de persoane, cu vârsta de peste 55 de ani, care a arătat că oamenii care consumă între unul şi trei pahare de bere pe zi prezentau un risc mai scăzut de a se îmbolnavi de orice tip de demenţă, inclusiv Alzheimer.
Un alt studiu ("Nurses' Health Stud"), demarat în 1980 şi realizat de specialiştii şcolii de Sănătate Publică Harvard, a demonstrat că femeile care consumă o cantitate moderată de alcool în mod regulat sunt cu 20% mai puţin predispuse să experimenteze pierderi de memorie şi o activitate cerebrală mai slabă. Aceasta este cea mai amplă cercetare efectuată vreodată pe această temă, având ca subiecţi 12.480 de femei, cu vârste cuprinse între 70 şi 81 ani.
În acelaşi timp, un studiu desfăşurat pe 1.000 de femei şi bărbaţi, monitorizaţi pe o perioadă de 23 de ani, a demonstrat că lipsa consumului de alcool sau un consum exagerat cresc riscul incidenţei bolilor cognitive. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în Jurnalul de medicină britanică.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.