Internațional

Încă un 11 septembrie negru pentru americani Consulat luat cu asalt şi diplomaţi ucişi în Libia

Valentin Muscă
12 sep 2012 930 vizualizări
Islamiştii au distrus, într-un atac cu rachete, clădirea misiunii diplomatice din Benghazi, omorandu-i pe ambasador şi pe funcţionarii aflaţi în interior n motivul a fost un obscur film turnat în SUA în care profetul Mahomed este ironizat

Preşedintele SUA, Barack Obama, a condamnat vehement atacul "scandalos" soldat cu moartea a patru americani în Libia, inclusiv a ambasadorului, afirmând însă că nu va întrerupe legăturile diplomatice cu Tripoli. Libia a prezentat scuze pe lângă Washington, la o zi după uciderea ambasadorului şi a trei funcţionari, într-un atac lansat asupra Consulatului american la Benghazi (estul Libiei). "Ne cerem scuze Statelor Unite ale Americii, poporului american şi lumii întregi pentru ceea ce s-a întâmplat" în Libia, a declarat într-o conferinţă de presă la Tripoli Mohamed al-Megaryef, preşedinte al Congresului General Naţional, instanţa politică supremă a ţării. "Suntem alături de guvernul american şi ne opunem acestor asasini", a mai spus acesta, calificând drept un act de "laşitate" acţiunea de la Benghazi.
Ambasadorul SUA în Libia Chris Stevens şi trei funcţionari americani au fost omorâţi marţi seara într-un atac cu rachete, potrivit serviciilor de securitate libiene. Martori oculari au declarat că atacatorii, care protestau faţă de un film american considerat jignitor la adresa islamului, au făcut uz şi de bombe artizanale. Surprinşi de violenţa atacului, membrii serviciilor de securitate libiene care asigurau paza consulatului au părăsit zona. Mai multe cancelarii occidentale au reacţionat faţă de această tragedie.
Autorităţile libiene i-au arătat cu degetul pe susţinătorii fostului regim al lui Muammar Kadhafi şi reţelei al-Qaida. "Ceea ce s-a întâmplat ieri coincide cu 11 septembrie şi are o semnificaţie clară", a declarat preşedintele Congresului General Naţional, în cursul unei conferinţe de presă la Tripoli.

De la ce le-a sărit ţandăra islamiştilor

Filmul aflat la originea manifestaţiilor antiamericane care au avut loc marţi în Egipt şi Libia a fost realizat de un israliano-american care descrie islamul drept un "cancer", relatează Wall Street Journal. Filmul, "Innocence of Muslims" ("Inocenţa musulmanilor"), a fost realizat şi produs de Sam Bacile, un om de afaceri în vârstă de 54 de ani, originar din California, afirmă cotidianul american. Sam Bacile a explicat pentru WSJ că el este la originea filmului respectiv, subliniind că a strâns cinci milioane de dolari de la circa 100 de donatori evrei, pe care nu i-a identificat, pentru a-l finanţa. El a asigurat că a lucrat cu 60 de actori şi o echipă de 45 de persoane pentru a turna filmul în trei luni, în 2011, în California. "Este un film politic, nu este un film religios", a declarat el pentru cotidian. Filmul a primit susţinerea controversatului pastor american Terry Jones, care a generat o polemică incendiind exemplare din Coran în aprilie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.