Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL Obama conduce şi în sondaje, şi la donaţii de campanie

Ziarul de Vrancea
10 sep 2012 465 vizualizări
Barack Obama a reuşit să strângă în august contribuţii în valoare de 114 milioane de dolari pentru a-şi finanţa campania prezidenţială, depăşindu-l pentru prima dată din aprilie pe rivalul său republican Mitt Romney, a anunţat directorul său de campanie

"Peste 1.100.000 de americani - dintre care 317.000 contribuitori noi -, oferind în medie 58 de dolari, au donat 114 milioane de dolari", cea mai mare sumă din campania prezidenţială din 2012, a precizat Jim Messina. Romney stransese cu trei milioane de dolari mai puţin. Totodată, la trei zile după încheierea convenţiei democrate, preşedintele american, Barack Obama rămâne pe primul loc în sondajele de opinie. Liderul de la Casa Albă îl devansează pe rivalul său republican, Mitt Romney, cu patru puncte în intenţiile de vot, 47% faţă de 43%, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos dat publicităţii duminică. Ancheta a fost realizată de miercuri până sâmbătă pe internet, pe un eşantion de 1.419 persoane care afirmă că vor merge probabil să voteze la prezidenţialele de la 6 noiembrie. Pe de altă parte, dintre cei 1.660 de alegători înscrişi chestionaţi, 42% consideră că Barack Obama este cel mai în măsură "să protejeze locurile de muncă americane", în timp ce 35% sunt de părere că Mitt Romney este potrivit.

Profesorii din Chicago fac grevă pentru prima dată în ultimii 40 de ani

Profesorii din şcolile publice din Chicago (Illinois, nord) au intrat ieri în prima lor grevă din ultimii 40 de ani, cerând o mărire a salariilor, un sistem de evaluare mai bun şi mai multă siguranţă referitoare la locurile de muncă. "Nu am reuşit să ajungem la un acord care să împiedice greva", a explicat preşedintele sindicatului profesorilor din Chicago (Chicago Teachers Union, CTU) Karen Lewis. Aproape 25.000 de profesori au intrat în grevă, protest ce ar putea afecta circa 350.000 de copii, de la grădiniţă până la liceu. Totuşi, reprezentanţii profesorilor rămân la masa negocierilor. Ei cer o majorare cu 30% a salariilor pentru a compensa orarul prelungit. Dar în cursul discuţiilor au lăsat să se înţeleagă că ar putea accepta un procent mai mic cu condiţia ca evaluările să fie mai puţin stricte, iar profesorii concediaţi din cauza închiderii şcolilor să poată fi rechemaţi.

Ultimul ministru comunist maghiar aflat în viaţă plăteşte oalele sparte la revolta din 1956

Un fost lider comunist, Bela Biszku, a fost arestat la Budapesta pentru rolul său în represiunea care a urmat insurecţiei ungare împotriva Uniunii Sovietice în 1956, a anunţat ieri Oficiul procurorului. "Bela Biszku a fost arestat pentru crime de război în legătură cu focuri de armă care au cauzat moartea mai multor persoane în timpul evenimentelor de după insurecţia din 1956", a anunţat Procurorul principal din Budapesta, Tibor Ibolya. "Dacă este recunoscut vinovat, această crimă este pasibilă cu o pedeapsă de închisoare pe viaţă", a adăugat Ibolya. Bela Biszku, care a fost ministru de Interne în perioada 1957-1961, va împlini 91 de ani joi. Este ultimul lider aflat încă în viaţă, potrivit procurorului, care ar putea fi responsabil pentru rolul jucat în timpul insurecţiei, care a fost înăbuşită de către URSS. Procurorul a anunţat că nu era necesar să-l plaseze în detenţie preventivă, dar, în schimb, parchetul a solicitat să fie sub arest la domiciliu. Revolta împotriva regimului sovietic a debutat pe 23 octombrie printr-o manifestaţie studenţească şi a fost reprimată în sânge pe 4 noiembrie de tancurile trimise de către Moscova.

În Cuba, lumina s-a stins de tot

O pană de electricitate a afectat, în noaptea de duminică spre luni, centrul şi vestul Cubei, între care şi capitala Havana, din cauza unei defecţiuni produse la o linie de înaltă tensiune, a anunţat compania naţională de electricitate Union Electrica. Pana de electricitate, care a început la ora 20.08 (luni, 03.08 ora României), a afectat zece dintre cele 15 provincii ale ţării, a precizat compania, iar şase au rămas total fără curent electric. În capitală, locuitorii au ieşit pe străzi pentru a profita de aerul răcoros al nopţii, căldura devenind rapid insuportabilă fără ventilatoare şi aer condiţionat. Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită după trei ore în unele cartiere din capitală, dar restul oraşului rămânea în întuneric luni, au afirmat locuitorii.

Război în toată regula între armata turcă şi rebelii kurzi

Confruntările dintre armata turcă şi rebelii kurzi au lăsat în urmă în acest an 461 de morţi în aproape 1.000 de operaţiuni. Aproape 88 de soldaţi turci au fost ucişi de la începutul anului, iar 373 de rebeli au murit în cinci luni de operaţiuni în sud-estul Turciei, a relatat canalul privat de televiziune turc NTV, citând date obţinute de la armată. Forţele armate turce au lansat 974 de operaţiuni în ultimele şase luni împotriva membrilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) care îi vizează pe soldaţii guvernamentali. Anul acesta, militarii turci au crescut numărul operaţiunilor de anvergură, în încercarea de a zdrobi grupările armate ale PKK, care şi-au intensificat atacurile. Miile de soldaţi turci care au participat la aceste operaţiuni, cu ajutorul elicopterelor şi avioanelor F-16, au intrat uneori pe teritoriul irakian, într-o zonă de graniţă care, după cum susţine Ankara, este folosită de rebeli ca bază. Responsabilii turci estimează că regimul sirian al lui Bashar al-Assad furnizează ajutor PKK în contextul în care Damascul acuză Turcia că îi sprijină pe rebelii înarmaţi din Siria. PKK, considerat o organizaţie teroristă de către Turcia, a deschis ostilităţile în 1984 în sud-estul acestei ţări, unde populaţia este majoritar kurdă, declanşând un conflict care a făcut până în prezent circa 45.000 de morţi.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.