Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL Încă un pas pană la primul cyborg

Ziarul de Vrancea
9 sep 2012 378 vizualizări
ercetătorii americani au reuşit să cultive în premieră mondială, în laborator, celule umane care au în structurile lor senzori electronici integraţi

Repararea corpului cu ajutorul unor celule cultivate în laborator reprezintă "ambiţia" medicinei regenerative. Terapiile celulare fac progrese mari, reuşind în unele cazuri să redea vederea unor pacienţi sau să elimine procesul de respingere a grefelor. Producţia de ţesuturi artificiale reprezintă deja o realitate, însă o echipă de cercetători americani a mers şi mai departe, creând primele ţesuturi umane în care au fost integrate minicabluri electrice. Odată cu apariţia acestor "ţesuturi cyborg" (referire la denumirea roboţilor umanoizi din filmele şi literatura SF), oamenii de ştiinţă consideră că s-a deschis calea spre obţinerea unor senzori biologici din ce în ce mai sofisticaţi, informează lefigaro.fr.
Pentru a crea aceste ţesuturi noi, Charles Lieber de la Universitatea Harvard, profesorul Robert Langer de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), medicul Daniel Kohane de la Boston Children's Hospital şi colegii lor au integrat fire minuscule de siliciu (cu diametre de aproape 80 de nanometri) într-un fel de burete asemănător vatei pe băţ, fabricat din molecule organice (precum colagenul). Oamenii de ştiinţă au grefat apoi pe această armătură celule musculare şi cardiace, dar şi neuroni de şoareci. Pentru prima dată în istorie, un ţesut hibrid, jumătate celular jumătate electronic, a fost creat astfel în 3D.
Nanosenzorii din siliciu sunt supli, biocompatibili, netoxici şi nu împiedică creşterea ţesuturilor. Cu ajutorul unor celule umane de această dată, cercetătorii au creat şi un vas sangvin lung de 1,5 centimetri cu senzori integraţi care supraveghează echilibrul acidităţii din sânge (un exces de acid se află la originea comei diabetice). Analiza acestor semnale din organism ar reprezenta un aport major pentru studierea fenomenelor inflamatorii şi canceroase. Noua tehnologie ar reprezenta în acelaşi timp şi o "revoluţie" pentru tratamentele aplicate în tulburările ritmului cardiac, prin fabricarea unor defibrilatoare biocompatibile "integrate de-a lungul nanosenzorilor", afirmă medicul Kohane.

Etapa următoare: comunicarea cu ţesuturile

Laboratoarele farmaceutice ar putea să adopte aceste biomateriale inovatoare pentru a-şi testa medicamentele, întrucât ţesuturile vii cu nanosenzori încorporaţi vor putea să reproducă parţial metabolismul organismului.
Următoarea etapă va fi "de a racorda ţesuturile şi de a comunica cu ele", aşa cum fac organismele vii, spune Charles Lieber. Pentru moment, savanţii americani pot doar să primească semnalele înregistrate de acele nanocabluri. Însă, după ce vor putea să "coordoneze prin telecomandă" aceste circuite integrate biologice, de exemplu pentru a elibera în corp medicamente ultradirecţionate, va mai fi doar un pas până la fabricarea de nanoroboţi medicali.

Cvatruplul asasinat din Alpi:


Victimele au fost împuşcate în cap, cu două gloanţe

după patru zile de cercetări, anchetatorii nu aveau ieri nici o pistă privind autorul sau autorii cumplitei crime

Autopsia cadavrelor celor patru victime ale crimei din Alpii francezi a arătat că acestea au fost împuşcate cu câte două gloanţe în cap. "Cele patru persoane au murit după ce au fost lovite de mai multe gloanţe, iar fiecare dintre ele a fost împuşcată de două ori în cap", a anunţat procurorul din Annecy Eric Maillaud în cadrul unei conferinţe de presă. Autopsia cadavrelor s-a încheiat în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar rezultatele acesteia ar putea permite să se stabilească dacă a fost un singur atacator foarte bine antrenat sau dacă au fost mai mulţi, piste urmărite de specialişti, după descoperirea a 25 de cartuşe la locul crimei. Dar procurorul refuză orice precizare cu privire la rezultatele expertizelor balistice. "Scena s-a desfăşurat într-un interval de timp foarte, foarte scurt", a declarat el.
Maşina lui Saad al-Hilli, un inginer britanic în vârstă de 50 de ani, a fost descoperită de un ciclist, miercuri după-amiază, pe un drum forestier din apropiere de satul Chevaline, în apropiere de lacul Annecy, unde acesta îşi petrecea vacanţa împreună cu familia în camping. În interiorul maşinii se aflau cadavrul acestuia, cel al soţiei sale Iqbal, originară ca şi el din Bagdad, şi cel al unei suedeze mai în vârstă. Alături zăcea un ciclist francez, victimă colaterală a ceea ce pare a fi executarea unei familii. Două fetiţe ale cuplului, în vârstă de patru şi, respectiv, şapte ani, au scăpat, dar cea mare a fost rănită grav.

Fata de şapte ani, aflată în comă, "martorul-cheie"

De altfel, fetiţa în vârstă de şapte ani rămâne singurul "martor-cheie" pe care pot conta anchetatorii pentru a obţine o descriere a criminalului sau criminalilor. Zeena, fetiţa în vârstă de patru ani care a fost găsită nevătămată sub cadavrul mamei sale, "a auzit, dar nu a văzut nimic" din masacru. Ea a povestit că se afla în maşină cu tatăl, mama şi sora sa. Dar declaraţiile acesteia nu au putut aduce "nimic" în plus anchetei. Sora ei, Zainab, care a primit "lovituri extrem de violente în cap" şi un glonţ în umăr, se află în "comă artificială" pentru "a-i permite organismului ei să se recupereze", potrivit procurorului. "Martor-cheie", ea ar putea descrie ucigaşul sau ucigaşii, a declarat el, subliniind că medicii nu i-au dat încă "undă verde" pentru a fi audiată de anchetatori.
Membri ai familiei fetiţei au ajuns deja în Franţa şi se vor putea întâlni în curând cu aceasta în prezenţa anchetatorilor, a anunţat sâmbătă Parchetul. Este vorba despre un "bărbat şi o femeie, însoţiţi de un inspector social britanic", a declarat Eric Maillaud. Tatăl, Saad, născut în Irak şi care locuia de mai mulţi ani în Marea Britanie este "total necunoscut, în materie de terorism şi contraterorism, serviciilor de informaţii specializate" franceze şi britanice, a subliniat procurorul.
El a confirmat că fratele lui Saad al-Hilli, cu care acesta ar fi avut o dispută "legată de bani", s-a prezentat spontan la poliţia britanică şi a declarat că nu a avut "niciun conflict" cu fratele său.
La patru zile după această cvadruplă crimă, locuitorii din Chevaline se aflau în continuare sub impactul şocului. "Nu se întâmplă niciodată nimic aici, şi acum asta!", exclamă un bărbat din acest sat cu 200 de locuitori. "Aici sunt mai multe vaci decât oameni", afirmă un altul. "Este capătul lumii aici, nu este nimeni", confirmă proprietarul unui bar.
Anchetatorii francezi însărcinaţi cu investigarea asasinatului din Alpi au demarat vineri o cooperare oficială cu poliţia britanică în scopul încercării de a aduce primele răspunsuri unui masacru încă dominat de mister.

Merkel a mers la saună în ziua cand a căzut Zidul Berlinului

O nouă carte, "Naşa", scrisă de un membru al Uniunii Creştin Democrate (CDU) germane susţine că Angela Merkel s-a transformat în echivalentul feminin al liderului mafiot Don Corleone din "Naşul/ The Godfather", devenind obsedată de putere.

Cartea, intitulată "Naşa: Cum reconstruieşte Angela Merkel Germania", este scrisă de Gertrud Höhler, în vârstă de 71 de ani, o veterană a creştin-democraţilor germani care i-a fost consilier fostului cancelar Helmut Kohl. Aceasta o acuză pe Merkel că ruinează euro, că este obsedată de putere şi că instaurează un regim autocrat la limita totalitarismului. Höhler susţine că, dat fiind că Merkel a crescut în Germania de Est comunistă, ea nu înţelege cu adevărat democraţia şi este convinsă că cel mai important lucru este să rămână la putere. Ca urmare, afirmă ea, Merkel şi-a redus la tăcere toţi criticii şi s-a dispensat de adversarii politici înlăturându-i fără milă şi înjunghiindu-i în spate. "Această femeie", a afirmat Höhler, "a instalat deja un regim autocratic". Höhler susţine că obsesia lui Merkel pentru putere a determinat-o pe aceasta să ignore convingerile politice şi principiile pentru a-şi garanta propria supravieţuire politică. Ea afirmă că, în calitate de fiică a unui pastor protestant din Germania de Est, Merkel a învăţat rapid că cel mai bine este să nu devină un disident şi să nu lupte pentru un principiu care i-ar fi putut prejudicia cariera. În noaptea în care a căzut Zidul Berlinului, în 1989, Merkel "a mers la saună", aminteşte autoarea.
Activităţile disidente ale actualului cancelar german în statul comunist au fost minime, adaugă ea. Una dintre cele mai dure critici ale acesteia la adresa regimului totalitar pare să fie cea exprimată în faţa soţiei unui coleg al tatălui ei: "lucrul care m-a deranjat cel mai mult în legătură cu Germania de Est a fost că nu puteai cumpăra iaurt acceptabil".
Höhler susţine că deşi Merkel se vede ca o "Regină a Europei", în realitatea ea ruinează euro. "Nimeni nu o poate acuza pe maestra economisirii că este risipitoare", scrie ea. "Dar economisirile forţate reprezintă o încălcare a principiilor economiei de piaţă. Creşterea economică necesită venit şi consumatori", insistă ea.
Cartea a generat controverse în Germania după ce au fost publicate primele extrase dar pentru moment, comentează cotidianul britanic The Independent, nimeni nu pare să intenţioneze să o înlocuiască pe "Naşă", indiferent cât de autocratic ar fi regimul ei.

Alegerile din Olanda, un indiciu pentru viitorul UE


Olanda a fost mult timp o sursă de inspiraţie pentru o mai strânsă integrare europeană, dar şi un indicator al nemulţumirilor europene, iar în contextul alegerilor parlamentare care vor avea loc miercuri observatorii se întreabă care din cele două faţete ale ţării va prevala, relatează Associated Press.


Olanda a fost una din cele şase ţări care au ridicat bazele unităţii europene din cenuşa celui de-al Doilea Război Mondial, dar şi o forţă din spatele tratatului care a creat moneda unică. Totuşi, alături de Franţa, s-a aflat în avangarda curentului de opinie eurosceptic prin respingerea într-un referendum a proiectului de Constituţie europeană. Răspunsul la întrebarea privind drumul pe care va merge Olanda după alegerile de miercuri - de lumină călăuzitoare a UE sau de vestitor al dezordinii europene - ar putea fi un indiciu chiar al direcţiei pe care o va lua însăşi Uniunea Europeană. "Fiecare scrutin din Olanda s-a aflat în avangarda stării generale din Europa", spune analistul politic Piotr Maciej Kaczynski de la Center for European Policy Studies.
În 2005, electoratul olandez a adâncit o criză continentală majoră prin respingerea unei Constituţii UE istorice, la doar trei zile după ce şi francezii au votat pentru respingere, îngropând efectiv tratatul. La viitoarele alegeri, olandezii vor reflecta asupra unor întrebări existenţiale şi mai importante pentru UE - oportunitatea de a ieşi din blocul comunitar şi de a renunţa la moneda euro sau încercarea de a le corecta pe ambele din interior.

Amenzi la Bruxelles, "doar peste cadavrul meu"

Deloc surprinzător, poziţia cea mai extremă - ieşirea din UE - aparţine populistului instigator Geert Wilders, care s-a făcut prima dată remarcat prin retorica stridentă anti-Islam ce a prins la public în întreaga Europă. La celălalt capăt al spectrului se află premierul în exerciţiu Mark Rutte, apărător credincios al integrării europene, care aderă de asemenea şi la conservatorismul bugetar dur al cancelarului german Angela Merkel.
Între aceste două poziţii se află o serie de partide eurosceptice care sunt totuşi conştiente de importanţa blocului comunitar pentru Olanda, o naţiune a cărei economie este construită pe exporturi.
Liderul unui astfel de partid este Emile Roemer, care îi conduce pe socialişti. Roemer a câştigat capital de imagine în campanie spunând că, dacă va intra în viitoarea coaliţie de guvernământ, Olanda va mai plăti "doar peste cadavrul" său amenzi Bruxellesului pentru neîndeplinirea ţintelor de buget. La un recent eveniment de campanie din oraşul său natal Boxmeer, un oraş verde din estul Olandei şi în apropiere de frontiera cu Germania, Roemer a împărţit îngheţată cu aromă de roşie şi a spus că vrea "o Europă mai socială". Roşia este simbolul său de campanie.
Socialiştii săi au fost cotaţi bine în sondajele de opinie pe parcursul verii, după care au căzut pe a treia poziţie într-o cursă complicată care cel mai probabil va duce la lungi negocieri pentru formarea viitoarei coaliţii de guvernământ.
Liderul Partidului Laburist, Diederik Samsom, ale cărui critici la adresa UE sunt mai moderate, a preluat acum de la Roemer postura de purtător al torţei pentru stânga politică în perspectiva scrutinului de miercuri.

Extrema dreapta a scăzut în sondaje

Poziţia lui Wilders nu este în schimb deloc moderată, liderul extremist considerând că UE s-a transformat într-un proiect de caritate costisitor pentru ţara sa. El a spus că ţări bogate din nordul Europei, aşa cum sunt Olanda şi Germania, au risipit miliarde de euro pentru salvarea unor ţări afundate în datorii ca Grecia şi Portugalia, care ar fi incapabile de reformă.
"Olanda va avea parte de zile bune dacă nu vom mai plăti pentru sudul Europei, dacă vom deveni stăpâni ai propriei noastre case şi vom putea să luăm din nou propriile noastre decizii", a afirmat el în cadrul unei dezbateri televizate. Sondajele de opinie au oscilat în ultimele luni, ultimul indicând că Wilders ar putea pierde până la un sfert din cele 24 de locuri din Parlament pe care le-a obţinut la precedentele alegeri din 2010. Partidul lui Rutte conduce în sondaje, în spatele său aflându-se foarte aproape laburiştii lui Samsom.

A cumpărat o "comoară" de la un targ de vechituri

Un tablou pe care o femeie l-a cumpărat la un târg de vechituri, în SUA, cu mai puţin de 50 de dolari, s-ar putea dovedi mai mult decât un chilipir. Experţii unei case de licitaţii cred că este vorba de o lucrare a maestrului impresionist Pierre-Auguste Renoir.  Femeia a achiziţionat tabloul într-o cutie, alături de o păpuşă şi o vacă de plastic, plătind 50 de dolari pe toate.
O plachetă cu numele lui Renoir pe rama de jos a tabloului a făcut-o să ducă lucrarea la o casă de licitaţii locală, din Virginia. Experţii de aici cred că este într-adevăr vorba de o pictură a impresionistului francez, intitulată "Paysage Bords de Seine" (Peisaj pe malul Senei), datând cu aproximaţie din 1879. Ei mai bănuiesc că lucrarea a fost cumpărată dintr-o galerie pariziană în 1926.
Casa de licitaţii estimează că lucrarea se va vinde cu până la 100.000 de dolari, când va fi scoasă la licitaţie, în septembrie.

Republicanii îl folosesc pe Dumnezeu ca agent electoral

Candidatul republican Mitt Romney l-a plasat pe Dumnezeu în centrul cursei pentru Casa Albă, sâmbătă, într-o apariţie alături de evanghelistul Pat Robertson în statul cheie Virginia. Profitând de polemica declanşată la convenţia democrată în cursul acestei săptămâni, când delegaţii au eliminat referirile la Dumnezeu din programul democrat, Romney a declarat în faţa mulţimii: "Eu nu îl voi scoate pe Dumnezeu din programul nostru. Eu nu îl voi scoate pe Dumnezeu din inima mea. Noi suntem o naţiune înnobilată de Dumnezeu". Romney a declarat că americanii au nevoie de un preşedinte care "îşi ia angajamentul pentru o naţiune, recunoscând că noi, poporul american, am primit drepturile nu de la administraţie ci de la Dumnezeu însuşi". Fostul guvernator de Massachusetts a părut, de asemenea, să sugereze că democraţii ar vrea să retragă expresia "In God We Trust" de pe moneda americană.
Echipa de campanie a preşedintelui Barack Obama a denunţat imediat declaraţiile candidatului republican calificându-le drept "atacuri extreme şi false". Obama a cerut miercuri ca democraţii să reintroducă referirile la Ierusalim "capitala Israelului" şi la "Dumnezeu" în programul lor de guvernare pentru a înăbuşi cât mai rapid o controversă sensibilă din punct de vedere politic.

Marian Lupu, supărat pe unionişti

Preşedintele Parlamentului moldovean, Marian Lupu, a criticat marşurile unioniste şi contramanifestaţiile programate pentru 16 septembrie la Chişinău, afirmând că acestea sunt un fenomen organizat de anumite formaţiuni politice extremiste de dreapta şi de stânga, sprijinite, "eventual", din afară. Într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, Marian Lupu a criticat aceste marşuri afirmând că ele riscă să destabilizeze societatea şi să "torpileze" drumul R.Moldova spre integrarea europeană.
În opinia lui Lupu, mişcarea unionistă nu este una populară, ci un fenomen organizat de anumite formaţiuni politice extemiste, de dreapta şi de stânga, eventual sprijinite din afară. "Ele fac parte dintr-un scenariu foarte bine chibzuit, promovat de către o parte dintre formaţiunile extremiste. Nu aş exclude ca în spatele acestora să fie şi partidele de extremă dreapta, dar şi cele de extremă stângă, fiindcă toate aceste acţiuni şi rezultatele lor nu vin decât să polarizeze societatea, să întărească aceste formaţiuni de extremă dreapta, dar în mod automat vin să aducă mai multă forţă aceluiaşi Partid al Comuniştilor, aceluiaşi electorat de extremă stângă. În plus, eu nu aş putea să exclud, nu am argumente la mână, însă simpla logică îmi spune că, fără o implicare şi influenţă din exterior, ele nu se produc", a declarat Lupu.
Întrebat de unde din exterior, dacă de la Moscova, Bucureşti sau altă capitală, preşedintele Parlamentului moldovean a refuzat o nominalizare explicită. "Aceste evenimente, chiar dacă ele sunt promovate de grupuri marginale, grupuri puţin numeroase de oameni, ele vin să formeze impresia că acest subiect, adică distrugerea statalităţii Republicii Moldova şi unirea cu alt stat, ar fi punctul unu pe agenda naţională, ceea ce este fals", a continuat preşedintele Parlamentului moldovean.
Platforma Acţiunea 2012 a anunţat că va organiza la 16 septembrie un Marş al Unirii la Chişinău, la care sunt aşteptate peste 10.000 de persoane. Atât PCRM, cât şi Partidul Socialiştilor au cerut primarului să interzică Marşul Unirii, deoarece manifestaţia ar putea degenera în violenţe, aşa cum s-a întâmplat la 5 august la Bălţi.


Un virus necruţător dă tarcoale Europei

Trei decese în urma contactării hantavirus, o infecţie pulmonară rară, transmisă de şoareci, au fost înregistrate în Statele Unite ale Americii, potrivit publicaţiei USA Today. Focarul de infecţie a fost înregistrat în parcul naţional Yosemite. Conform celor mai recente date, grupul de risc include aproximativ 22.000 de persoane care au vizitat acest parc în lunile iulie şi august, între care 2.500 au părăsit între timp teritoriul american.
Circa 39 de state, majoritatea din Uniunea Europeană, au primit deja avertismente în legătură cu posibilitatea răspândirii infecţiei hantavirus pe teritoriul lor. Din cauza perioadei lungi de incubaţie, amploarea exactă a contaminării cu acest virus incurabil nu poate fi încă stabilită. Această infecţie este dificil de diagnosticat, nu există vaccin împotriva ei, totuşi, în cazul în care boala este diagnosticată, printr-un test de sânge, în stadiu timpuriu, cresc şansele de supravieţuire, menţionează site-ul oficial al Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA.
Cei trei bărbaţi care au decedat în urma contaminării cu hantavirus au petrecut o noapte în parcul Yosemite, în popularul camping de corturi Curry Village. Alţi opt turişti sunt spitalizaţi.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.