Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL: Opozanţii lui Gaddafi, torturaţi de CIA?

Ziarul de Vrancea
6 sep 2012 865 vizualizări
Human Rights Watch (HRW) a anunţat, într-un raport publicat ieri, că are dovezi cu privire la folosirea tehnicii de tortură waterboarding (simularea înecului) în închisorile secrete ale CIA şi a dezvăluit cooperarea dintre SUA şi regimul dictatorului libian Muammar Gaddafi.

Potrivit HRW, înaintea atacurilor de pe 11 septembrie 2001, CIA ar fi predat Libiei pe unii dintre oponenţii islamişti ai lui Gaddafi, fără să primească asigurări ferme din partea acestuia că ei nu vor fi maltrataţi. În raport se regăsesc relatările a 14 disidenţi libieni, care descriu abuzurile fizice sistematice la care au fost supuşi în perioada cât au fost deţinuţi într-o închisoare americană din Afganistan sau în timpul interogatoriilor din Pakistan, Maroc, Thailanda, Sudan ori din alte state, înainte de a fi predaţi Libiei. Ei au fost capturaţi în timpul campaniei americane globale împotriva militanţilor islamişti declanşată după atacurile de la 11 septembrie.
Cei mai mulţi dintre aceşti libieni intervievaţi de HRW erau membri ai Grupării Libiene Islamice de Luptă împotriva lui Gaddafi (LIFG), ei refugiindu-se în anii 1980 şi 1990 în Pakistan, Afganistan şi în unele state africane. Această grupare avea tabere de antrenament în Afganistan, dar a evitat colaborarea cu Osama ben Laden, liderul Al-Qaida, şi nu s-a implicat în acţiunile acestuia împotriva SUA, concentrându-se pe lupta împotriva lui Gaddafi. În prezent, mai mulţi dintre ei fac parte din noua administraţie libiană. Opt dintre aceştia au fost predaţi lui Gaddafi în anul 2004, când premierul britanic Tony Blair s-a apropiat public de liderul libian, iar compania petrolieră britanico-olandeză Shell a semnat un important contract cu Libia.

"Amploarea abuzurilor administraţiei Bush, mult mai extinsă decât s-a recunoscut"

Unul dintre ei, Mohammed al-Shoroeiya, susţine că o americancă ce participa la interogatoriu în închisoarea secretă din Afganistan i-a spus: "Acum eşti în custodia SUA. Aici nu există drepturi ale omului. După 11 septembrie am uitat de drepturile omului". El afirmă că a fost închis în întuneric cu mâinile legate într-o celulă de un metru pătrat, iar tot timpul o muzică puternică răsuna din difuzoare. Mai descrie cum a fost bătut şi supus de mai multe ori tehnicii de simulare a înecului. "Nu numai că SUA i-au predat lui Gaddafi inamicii, dar se pare că CIA i-a torturat pe mulţi dintre ei înainte", afirmă Laura Pitter, consilier pe probleme de antiterorism la HRW şi autor al raportului. "Amploarea abuzurilor administraţiei Bush pare să fie mult mai extinsă decât s-a recunoscut până în prezent", a adăugat ea.

CIA neagă

HRW mai afirmă că mesajele trimise Libiei de serviciile secrete americane şi britanice, găsite la Tripoli după înlăturarea lui Gaddafi de la putere, arată că SUA şi Marea Britanie erau nerăbdătoare să ajute Libia în capturarea unor figuri importante din mişcarea islamistă LIFG ce se împotrivea lui Gaddafi. După ce unul dintre fondatorii acesteia, Abdel-Hakim Belhaj, a fost capturat în Malayezia cu ajutorul serviciilor secrete britanice şi predat Libiei, şeful direcţiei antiteroriste din spionajul britanic îi scria şefului serviciilor secrete libiene că ajutorul britanic "a fost minimul pe care-l puteam face pentru voi şi pentru Libia astfel încât să demonstrăm relaţia remarcabilă pe care am construit-o".
Apariţia acestui raport survine la câteva zile după ce justiţia americană a decis că CIA nu va răspunde penal pentru uciderea a doi deţinuţi în închisorile sale secrete. Întrebată în legătură cu aceste noi relatări, purtătoarea de cuvânt a CIA, Jennifer Youngblood, a răspuns că Agenţia "ştie numai despre trei cazuri semnificative" de folosire a simulării înecului.

Cercetătorii au reuşit să manipuleze visele

n deocamdată, experimentul a fost efectuat cu succes doar pe şobolani

Oamenii de ştiinţă de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) au reuşit să manipuleze conţinutul viselor unor animale de laborator emiţând, în timp ce animalele dormeau, semnale audio legate de evenimente din ziua precedentă. Echipa de cercetători, condusă de specialistul în neuroştiinţe Matt Wilson, a studiat modul în care o regiune a creierului numită hipocamp înregistrează codificat experienţele de viaţă în memorie.
Se cunoştea deja faptul că, în timpul somnului, în hipocamp sunt "date în reluare" înregistrări ale unor evenimente din ziua precedentă, pentru a ajuta la formarea amintirilor, dar nu se ştia dacă aceste "reluări" pot fi influenţate de factori exteriori. Oamenii de ştiinţă de la MIT au învăţat un grup de şobolani să se deplaseze printr-un labirint, în căutarea hranei, folosind două semnale audio distincte. Unul dintre acestea semnala şobolanilor că hrana se află undeva la stânga lor, iar celălalt le indica faptul că pot găsi hrană dacă se întorc spre dreapta. Specialiştii au înregistrat activitatea cerebrală a şobolanilor în timp ce aceştia se deplasau prin labirint şi apoi, din nou, în timp ce animalele dormeau. Folosind tehnici de analiză corelativă, au comparat cele două înregistrări şi au confirmat că şobolanii adormiţi visau despre încercările lor din ziua precedentă de a găsi hrană în labirint. Dar au mai constatat şi că, atunci când erau emise din nou semnalele audio asociate cu experimentul, visele şobolanilor se schimbau: animalele începeau să viseze despre secţiunea din labirint asociată cu acel semnal (secţiunea în care se aflau cand auziseră semnalul respectiv.) Acest fapt dovedeşte, cred autorii studiului citat de descopera.ro, că poate fi modificat "din afară" conţinutul viselor, cu ajutorul unor semnale care reactivează anumite amintiri în timp ce subiectul este adormit.

Sonda spaţială Dawn a părăsit orbita asteroidului Vesta


Sonda spaţială americană Dawn a părăsit orbita asteroidului Vesta, unul dintre cei mai mari asteroizi din sistemul nostru solar, pe care l-a studiat în ultimele 13 luni.

Un semnal transmis de sondă, care confirmă faptul că Dawn a părăsit câmpul gravitaţional al asteroidului Vesta, a fost primit miercuri de savanţii de la NASA. Înainte de a pleca spre noi destinaţii, sonda americană şi îndreptase camerele video spre polul nord al asteroidului. Fotografiile realizate cu această ocazie au dezvăluit existenţa unor munţi şi a unor cratere, care au fost văzute astfel pentru prima dată. Vesta are aspectul unei mingi de fotbal perforate - rezultatul a două posibile impacturi devastatoare, care au înlăturat volume uriaşe de rocă de la polul sud al asteroidului. Acele posibile coliziuni ar fi generat unde de şoc foarte puternice care au străbătut asteroidul, producând un sistem complex de crăpături adânci care se întind de-a lungul ecuatorului acestui corp cosmic.
Sonda Dawn s-a plasat pe orbita asteroidului Vesta în iulie 2011, iar până atunci, cele mai bune imagini ale asteroidului erau doar câteva fotografii destul de neclare realizate de telescopul spaţial Hubble. Sonda americană a studiat în detaliu structura mineralelor de la suprafaţa asteroidului şi a alcătuit o hartă a formaţiunilor geologice care alcătuiesc relieful de pe Vesta. Aceste observaţii îi vor ajuta pe oamenii de ştiinţă să elucideze misterul care înconjoară trecutul acestui corp ceresc de dimensiuni importante. Ei consideră că Vesta este un corp unic - singurul rămas din mulţimea de obiecte cereşti iniţiale care s-au contopit pentru a forma planetele telurice de astăzi, precum Terra şi Marte, în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani. Toate celelalte corpuri similare existente în momentul formării Sistemului Solar au fost fie distruse în extrem de puternicul mediu colizional existent în acel moment, fie încorporate succesiv în agregaţii mai mari de materiale care au dat naştere apoi planetelor pe care le cunoaştem în zilele noastre.
Vesta, descoperit în 1807, este o bucată stâncoasă cu o formă neregulată şi un diametru mediu de 520 de kilometri, lipsită de apă şi cu un nucleu alcătuit din fier.

O feministă ucraineană a doborât o cruce pentru a susţine Pussy Riot

 ea s-a refugiat în Franţa, dar nu înainte de a posta un apel la "tăierea crucilor pentru a salva Rusia"

O militantă a grupului feminist ucrainean Femen, care a tăiat o cruce din lemn din centrul Kievului, în semn de susţinere pentru trupa rusă Pussy Riot, s-a refugiat în Franţa, din cauza presiunilor serviciilor de securitate şi Bisericii. "Organizaţia a decis să o evacueze pe militanata (Inna) Chevtchenko la Paris pentru a-şi continua activitatea", a anunţat Femen pe site-ul său. Pe 17 august, Chevtchenko a tăiat cu un fierăstrău electric o cruce din lemn amplasată în centrul Kievului în memoria victimelor represaliilor staliniste. Ea a spus că doreşte astfel să protesteze faţă de condamnarea celor trei membre Pussy Riot la doi ani de închisoare, care a avut loc în aceeaşi zi, pentru participarea formaţiei la o manifestare anti-Putin, sub formă de "rugăciune punk", organizată într-o catedrală din Moscova în luna februarie. "Timp de două săptămâni, de la doborârea crucii, Inna a fost permanent supravegheată", au mai spus reprezentanţii grupului, precizând că au decis să o trimită pe aceasta la Paris de teamă "să nu fie arestată". Într-un mesaj video difuzat miercuri pe site-ul grupului său, Inna Chevtchenko a făcut un apel la "tăierea crucilor pentru a salva Rusia". "Prea puţin contează ce fel de cruce va cădea sub fierăstrăul nostru, că e ortodoxă sau catolică", a declarat aceasta, adăugând că doborârea crucilor este "un act politic şi ateu" pentru "a protesta faţă de fuziunea dintre Biserică şi stat".
Grupul Femen, fondat la Kiev în 2008, ce revendică 300 de militante, este cunoscut pentru manifestaţiile în sânii goi pentru promovarea drepturilor femeilor şi contra prostituţiei, turismului sexual şi agenţiilor matrimoniale internaţionale. Pe 21 februarie, cinci femei care purtau cagule pe faţă au ocupat altarul Catedralei Hristos Mântuitorul din Moscova. Imitând o rugăciune, ele au invocat-o, pe ritmuri punk, pe Fecioara Maria, rugând-o "să îl alunge pe Putin" de la putere şi au fost în cele din urmă evacuate de agenţii de securitate. Trei dintre membrele formaţiei Pussy Riot au fost identificate şi condamnate pe 17 august la doi ani de închisoare fiecare, "huliganism" şi "incitare la ură religioasă", o pedeapsă care i-a adus guvernului rus numeroase critici din străinătate.

Putin a zburat cu deltaplanul alături de un stol de cocori siberieni

Preşedintele rus Vladimir Putin a zburat cu deltaplanul alături de un stol de cocori siberieni, în cadrul unui proiect de protejare a acestei specii, au anunţat ieri reprezentanţii administraţiei de la Kremlin. "Şeful statului a luat parte la un experiment ştiinţific în cadrul proiectului «Zborul speranţei», care vizează salvarea de la dispariţie a unei specii rare de cocori", se afirmă în comunicat. Informaţia a fost însoţită şi de câteva fotografii care îl prezintă pe Vladimir Putin purtând o salopetă albă, la comanda unui deltaplan motorizat cu două locuri, alături de câţiva reprezentanţi ai acestei specii de păsări de talie mare, în Peninsula Iamal din nordul Siberiei.
Subiectul a fost prezentat joi pe prima pagină a cotidianului oficial rus Rossiiskaia Gazeta sub titlul "O pasăre de prim rang / Vladimir Putin i-a învăţat pe cocori să zboare". Subiectul a fost prezentat totodată în deschiderea jurnalului de ştiri matinal difuzat de principalul post public de televiziune din Rusia. "Preşedintele, care nu se află la primul său zbor cu deltaplanul, a menţinut aparatul în aer cu multă siguranţă", se afirmă în comentariul aferent imaginilor difuzate. Proiectul ştiinţific vizează reintroducerea păsărilor din această specie rară născute în captivitate în mediul lor natural. Cocorii, care învaţă să urmeze deltaplanul, trebuie apoi să găsească ruta tradiţională de migraţie pentru a putea să ierneze în ţările calde.

Cel puţin 58 de morţi după ce o navă a naufragiat în largul Turciei

Cel puţin 58 de imigranţi ilegali, printre care copii, au murit după ce ambarcaţiunea în care se aflau a naufragiat în largul coastelor vestice ale Turciei, au indicat surse oficiale turce. Bilanţul precedent era de cel puţin 20 de morţi. Trupurile a 43 de persoane au fost recuperate, iar alte 15 au fost descoperite de scafandri. 46 de persoane, printre care căpitanul şi secundul lui, au fost salvate. Potrivit postului privat de televiziune CNN-Türk, vaporul de pescuit s-ar fi lovit de stânci la câteva minute după ce plecase din localitatea turcă Ahmetbeyli către o destinaţie necunoscută.
În general, imigranţii ilegali încearcă să ajungă pe insulele greceşti situate în apropiere pentru a merge ulterior în Europa de Vest.
Tot în Turcia, douăzeci şi cinci de soldaţi au murit într-o explozie violentă "de origine necunoscută", care a distrus miercuri seara un depozit de muniţie din oraşul Afyson, în vestul ţării.

Presiune anormal de mare în camera magmatică a Muntelui Fuji

Presiunea în camera magmatică a Muntelui Fuji este în prezent mai mare decat era la momentul ultimei erupţii a acestui vulcan japonez, în urmă cu 300 de ani. Mişcările tectonice provocate de cutremurul submarin din martie 2011 au ridicat această presiune la un nivel de 16 ori mai mare faţă de cel la care o erupţie este posibilă, a precizat cercetătorii Institutului naţional de cercetări ale Ştiinţelor Pămantului şi de previziune a catastrofelor. Aceştia au studiat mişcările tectonice provocate de cutremurul de pămant care a devastat nord-estul Japoniei, precum şi modul în care a fost afectat muntele Fuji de cutremurul de 6,4 care a zguduit centrul ţării patru zile mai tarziu. Presiunea actuală în camera magmatică este, potrivit oamenilor de ştiinţă de 1.6 MPa, respectiv echivalentul unei presiuni atmosferice de 15,8 kilograme pe centimetru pătrat. Potrivit lui Eisuke Fujita, unul dintre autorii acestui studiu citat de hotnews.ro, o erupţie vulcanică se poate produce începand de la o presiune de circa 0,1 MPa. Ultima evoluţie a Muntelui Fuji, simbol prin excelenţă al Japoniei, datează din 1707, în urma unui cutremur.
Autorii studiului nu exclud o nouă erupţie în următorii ani, dar precizează totuşi că presiunea din camera magmatică nu este singura condiţie necesară. Pentru moment nu s-a observat niciun semn de activitate la Fujiyama, probabil din cauza unei cantităţi insuficiente de magmă.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.