Internațional

Şeful NATO încearcă să împace capra şi lupul

Ziarul de Vrancea
5 sep 2012 666 vizualizări
El va sta două zile în capitala Armeniei, ţară care a ridicat nivelul de alertă a armatei şi a ameninţat chiar cu război Azerbaidjanul vecin n azerii au graţiat ucigaşul unui ofiţer armean şi l-au făcut maior n grozăvia s-a petrecut chiar în timpul unui stagiu NATO

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a început ieri o vizită oficială de două zile la Erevan, în încercarea de a aplana puternicele tensiuni pe care Armenia le are cu statul vecin Azerbaidjan, acutizate după ce Baku a graţiat şi promovat un ofiţer azer condamnat pe viaţă în Ungaria pentru uciderea unui militar armean. În cadrul acestei vizite, Rasmussen va fi primit de către şeful statului, Serj Sarkisian, şi va avea convorbiri cu ministrul de Externe, Eduard Nalbandian, şi cu cel al Apărării, Seiran Ohanian.
Vizita secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice intervine în contextul scandalului legat de locotenentul azer Ramil Safarov, condamnat la închisoare pe viaţă pentru uciderea cu brutalitate a unui ofiţer armean în 2004 la Budapesta. Safarov a fost extrădat la sfârşitul lunii august de către Ungaria în Azerbaidjan, unde acesta a fost imediat avansat la gradul de maior şi graţiat de preşedintele azer Ilham Aliev. Aceasta a provocat o reacţie puternică din partea Erevanului, preşedintele Sarkisian anunţând imediat ruperea relaţiilor diplomatice cu Ungaria şi suspendarea oricăror relaţii oficiale cu statul ungar. Armenia a avertizat luni că este pregătită de "război", iar ministrul Apărării Eduard Nalbandian şi şeful Statului Major al armatei armene Iuri Haceaturov au dispus creşterea gradului de alertă la nivelul forţelor armatei naţionale.
Cooperarea între Armenia şi Alianţa Nord-Atlantică se desfăşoară în prezent în conformitate cu Planul Individual de Parteneriat (Individual Partnership Action Plan - IPAP) semnat în decembrie 2005. Armenia şi Azerbaidjanul îşi dispută de mai mult timp controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah, care şi-a declarat independenţa, nerecunoscută de comunitatea internaţională, după un război soldat cu circa 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi între 1988 si 1994. O încetare a focului a fost semnată în 1994, dar Baku şi Erevan nu au reuşit încă să se pună de acord asupra statutului regiunii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.