Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL Se pregăteşte şi Franţa să ne spună "non"?

Ziarul de Vrancea
3 sep 2012 555 vizualizări
Senatorii din Comisia pentru Afaceri Europene afirmă într-un raport că tranziţia nu s-a încheiat în România şi Bulgaria,iar statul de drept nu este perfect

În raportul intitulat "România şi Bulgaria: tranziţia neterminată" şi realizat în numele Comisiei pentru Afaceri Europene, senatorii Simon Sutour, Michel Billout, Bernadette Bourzai, Jean-François Humbert şi Catherine Morin-Desailly afirmă că România şi Bulgaria sunt în continuare în faza de tranziţie.
Este necesar să se ia în considerate că dictatura a sacrificat două din trei generaţii actuale şi a anesteziat societatea civilă. Criza economică este o altă circumstanţă atenuantă. Dar aceste două explicaţii nu ar trebui să conducă la minimizarea dificultăţilor cu care se confruntă Bulgaria şi România în adoptarea ireversibilă a statului de drept.

Raportul îndeamnă la vigilenţă

Publicat la 18 iulie, raportul Comisiei Europene este foarte negativ pentru România şi doar puţin mai binevoitor pentru Bulgaria, se arată în raport. Tranziţia este departe de a se fi încheiat în România şi avansează lent în Bulgaria, adaugă textul. Acesta subliniază, de asemenea, că legăturile istorice dintre Franţa şi cele două ţări nu trebuie să împiedice luciditatea şi îndeamnă la vigilenţă, pentru binele României şi Bulgariei, dar şi pentru cel al UE.
În plus, raportul atrage atenţia asupra faptului că există dificultăţi în România şi Bulgaria cu privire la folosirea fondurilor europene. Fondurile structurale şi cele de coeziune sunt destinate stimulării recuperării întârzierii faţă de celelalte state dar, prin amploarea lor, ele pot avea un impact economic important cu condiţia să poată fi accesate şi absorbite rapid de actorii economici.
Acestea ar fi trebuit să permită o creştere cu 9 puncte a PIB-ului Bulgariei dacă ar fi fost utilizate integral până în 2015 şi o reducere a şomajului cu 15 la sută. În România, aceste fonduri ar fi putut reprezenta în fiecare an 3,8 la sută din PIB.
În schimb, lansarea unor programe operaţionale a fost dificilă în cele două ţări în absenţa experienţei şi mai ales a unor capacităţi administrative şi juridice adecvate. Astfel, proiectele au început în Bulgaria abia în 2009. În ceea ce priveşte accesarea lor, în ianuarie 2012, procentul era de 15 la sută în România şi 19 la sută în Bulgaria. Acesta este cel mai scăzut nivel din UE.

Promisiuni

Dificila absorbţie a fondurilor europene ilustrează dificultăţile cu care se confruntă Bulgaria şi România şi reamintesc că, în reconstruirea unui stat, totul merge mână în mână: pentru că nu s-a încheiat reforma statului de drept şi mecanismele administrative şi judiciare nu sunt fiabile, fondurile sunt prost absorbite, iar fondurile fiind prost absorbite, nu produc efectele aşteptate.
În cadrul minisiunii lor, raportorii au avut întrevederi cu miniştrii pentru Afaceri Europene din cele două ţări, care s-au arătat perfect conştienţi de problemă şi motivaţi să o rezolve. Raportul se referă, de asemenea, şi la demersul celor două ţări pentru aderarea la Schengen.
Ezitările Guvernului francez precedent cu privire la extinderea spaţiului Schengen şi mai ales propunerea acestuia de reformare a unor reglementări aplicabile spaţiului Schengen şi, în special, reintroducerea temporară a controalelor la frontierele interne în circumstanţe excepţionale, înfiinţarea unui mecanism de evaluare şi supraveghere destinat controlării modului în care este aplicat aquis-ul Schengen şi instaurarea unei clauze de salvgardare în materie de vize, au determinat România şi Bulgaria să considere că aliatul lor francez acţionează împotriva intereselor lor. Totuşi, adaugă raportul, în prezent, odată cu schimbarea guvernării, poziţia Franţei a evoluat şi se va reveni la vechile alianţe.


Birocraţia îi împinge pe chinezi la atacuri sinucigaşe

Un sătean furios pe autorităţile din regiunea sa aflată în estul Chinei a detonat explozivi într-o clădire guvernamentală, sinucigându-se şi rănind cinci persoane. Qu Huaqiang, un "petiţionar nemulţumit", a comis atacul într-un edificiu oficial din oraşul Tengjia, provincia Shandong, a anunţat agenţia China nouă, fără să precizeze dacă victimele erau funcţionari ai Guvernului. Actul disperat al lui Qu a fost salutat de către numeroşi internauţi, care au criticat inutilitatea sistemului de petiţii din China ce permite teoretic să te adresezi la un nivel adiministrativ superior pentru repararea unui prejudiciu. În realitate, petiţionarii nu reuşesc aproape niciodată să li se recunoască validitatea reclamaţiilor, ceea ce determină locuitorii să se revolte, au remarcat ei. "Iată un bun tovarăş care nu a avut frică să se revolte. Îi aduc omagii", a scris un internaut numit Nizhigala. Exproprierea locuinţelor şi terenurilor reprezintă una din cauzele frecvente ale protestelor, câteodată foarte violente, în China. Însă atentatele sinucigaşe sunt rare în ţară. O femeie s-a aruncat în aer în mai în sud-vestul ţării atunci când negocia compensaţii financiare pentru demolarea casei sale, ucigând alte două persoane şi rănind 14. Şi în mai 2011 un şomer de 52 de ani, declarându-se victima unei nedreptăţi, a comis un triplu atentat în apropierea clădirilor publice din oraşul Fuzhou, provincia Jiangxi (est), făcând patru morţi, printre care şi el.

Controversata sectă Moon a rămas fără "Adevăratul Tată"

Sun Myung Moon, fondatorul Bisericii Unificării, o instituţie care s-a transformat într-un imperiu economic prosper, cunoscută şi sub numele de secta Moon, a murit în noaptea de duminică spre luni la vârsta de 92 de ani, a anunţat un purtător de cuvânt al organizaţiei religioase, relatează AFP. Miliardarul sud-coreean a fost spitalizat în urmă cu două săptămâni din cauza unor complicaţii apărute în urma unei pneumonii. Organizaţia religioasă pe care Sun Myung Moon a fondat-o în 1954 este una dintre cele mai controversate din lume şi este considerată o sectă în numeroase ţări. Ea este cunoscută pentru organizarea unor ceremonii colective de căsătorie a mii de cupluri. Ramificaţiile acesteia în lumea afacerilor merg de la firme în sectorul construcţiilor şi până la educaţie şi presă, ca de exemplu Washington Times, incluzând companii în domeniul alimentar, inginerie şi chiar o uzină de automobile în Coreea de Nord. Sun Myung Moon provine dintr-o familie de agricultori, dintr-o zonă aflată în prezent pe teritoriul Coreei de Nord. El a dat asigurări că, la vârsta de 15 ani, a avut o viziune a lui Isus Cristos care l-a îndemnat să îi continue misiunea întreruptă prin crucificare. Organizaţia fondată de acesta revendică aproximativ trei milioane de credincioşi în aproximativ 200 de ţări, care îl numesc pe Moon "Adevăratul Tată" şi îl consideră "singurul şi unicul Mesia din istoria umană". Sun Myung Moon a lăsat 14 orfani, iar cel mai mic dintre cei şapte fii ai săi, Hyung Jin Moon, a preluat conducerea Bisericii Unificării în 2008, la vârsta de 28 de ani.

Polonia nu se dă la euro

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a declarat, într-un interviu publicat ieri de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, că ţara sa va adera la zona euro atunci când statele din această zonă îşi vor fi rezolvat problemele. "Vom fi pregătiţi să aderăm la euro atunci când o să aveţi problemele rezolvate şi când vom putea să spunem poporului nostru: acum putem adera fără riscuri", a afirmat şeful diplomaţiei poloneze. "Nu ne puteţi reproşa că nu dorim să aderăm atât timp cât zona euro se află într-o criză profundă", a adăugat el. Polonia, membră a UE din 2004, s-a angajat să adopte moneda euro, dar nu a stabilit o dată. Premierul Donald Tusk şi ministrul său de Finanţe, Jacek Rostowski, au afirmat şi ei că ţara lor va îndeplini în anul 2015 toate criteriile prevăzute în Tratatul de la Maastricht, dar decizia de aderare va depinde de situaţia din zona euro.

Ruşii renunţă la Satan, dar nu se ştie ce îl va înlocui

Rusia va pune la punct o nouă rachetă balistică intercontinentală grea cu combustibil lichid pană în 2018, a declarat ieri, pentru agenţia RIA Novosti, comandantul Trupelor de rachete strategice (RVSN), generalul Serghei Karakaiev. "Punerea la punct a rachetei continuă. Lucrările vor fi terminate în 2018", a precizat generalul. Înalţi responsabili ai Ministerului rus al Apărării au declarat anterior că, dacă Statele Unite nu vor abandona proiectul de amplasare a scutului antirachetă în Europa, Rusia va lua măsuri de ripostă, creand în special o nouă rachetă grea cu combustibil lichid. Noua rachetă va înlocui racheta balistică grea R-36M2 Voevoda, cunoscută în Occident sub numele Satan.

Crimă la varsta a treia, în Italia: o româncă şi-a ucis soţul

O româncă în vârstă de 62 de ani a fost arestată în Italia pentru uciderea soţului ei italian, în vârstă de 78 de ani, după o căsătorie care a durat mai puţin de un an, informează site-ul agenţiei Adnkronos. Crima a avut loc în localitatea Nicotera, situată în regiunea Calabria (sudul Italiei), unde cei doi soţi îşi petreceau vacanţa. După o ceartă aprinsă, românca l-a înjunghiat în piept pe soţul ei italian, omorându-l pe loc. Imediat după tragedie, femeia a sunat la serviciile de urgenţă, explicând ce s-a întâmplat. Românca a fost arestată preventiv pentru omor calificat.

Cand doi se ceartă, au de suferit toţi pasagerii din avion


O cursă a companiei elveţiene Swiss s-a întors din drum cale de 2000 km din cauza unei dispute între doi pasageri

Un avion al companiei Swiss care asigura legătura între Zurich şi Beijing s-a întors din drum, duminică, după şase ore de zbor, din cauza unei dispute violente între doi pasageri asiatici, a anunţat ieri compania. "Cei doi pasageri au fost predaţi poliţiei cantonale din Zurich, după aterizarea avionului Airbus A340 duminică seara", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al companiei Swiss. Potrivit site-ului de Internet al cotidianul elveţian de limbă germană Blick, cei doi pasageri sunt cetăţeni chinezi în vârstă de 27 şi, respectiv, 57 de ani.

Când căpitanul a decis să se întoarcă, avionul se afla la est de Moscova. Căpitanul a preferat să se întoarcă la Zurich, mai degrabă decât să aterizeze de urgenţă la Moscova, pentru a evita dificultăţile administrative. Avionul transporta 200 de pasageri care şi-au petrecut noaptea de duminică spre luni într-un hotel din Zurich. Cheltuielile au fost suportate de compania Swiss, călătorii reluându-şi călătoria spre Beijing cu alte zboruri care au decolat ieri.


Israelienii îi bănuiesc pe americani că s-ar fi înţeles cu Iranul


Un influent cotidian de la Tel Aviv susţine că Statele Unite ar fi informat Iranul că nu vor susţine în mod necondiţionat un atac israelian

Statele Unite au informat Iranul, prin intermediul unor diplomaţi europeni, că nu vor susţine raiduri aeriene israeliene asupra instalaţiilor nucleare iraniene atât timp cât Teheranul va evita să atace obiective americane din zona Golfului Persic, relatează ziarul israelian Yediot Aharonot. Conform ziarului israelian, citat de site-ul Ynetnews, Washingtonul a recurs la canale diplomatice europene pentru a clarifica faptul că nu intenţionează să susţină o operaţiune israeliană care ar putea declanşa un amplu conflict regional. În schimb, Statele Unite se aşteaptă ca Iranul să evite, în cazul unui conflict, atacarea obiectivelor strategice americane din Golful Persic, precum portavioane sau baze militare.
Dacă informaţiile sunt corecte, atitudinea Statelor Unite marchează o scindare fundamentală în relaţia cu Israelul, un aliat strategic. În paralel, conform New York Times, Administraţia Barack Obama ar intenţiona să ia o serie de măsuri pentru evitarea unui atac israelian împotriva Iranului, forţând însă regimul de la Teheran să trateze cu seriozitate negocierile pe tema programului nuclear. În plus, preşedintele Obama ar putea stabili cu claritate care ar fi situaţia care ar conduce la un atac al Statelor Unite împotriva Iranului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.