Internațional

MOZAIC INTERNATIONALConflict diplomatic între Budapesta şi Erevan: "Ungaria s-a vandut ca o prostituată"

Ziarul de Vrancea
2 sep 2012 642 vizualizări
Sute de armeni au manifestat, sâmbătă, în faţa consulatului ungar din Erevan, incendiind un drapel al Ungariei pentru a protesta faţă de decizia Budapestei de a-l extrăda în Azerbaidjan pe un militar care a ucis un armean.

Protestatarii au aruncat cu ouă şi roşii spre clădirea consulatului, acuzând Ungaria că a încheiat cu Azerbaidjanul - inamic al Armeniei - un acord prin care profită de resursele energetice. "Ungurii şi-au vândut onoarea şi conştiinţele Azerbaidjanului precum o prostituată", a strigat un manifestant, Armen Makarcian.
Armenia a anunţat vineri suspendarea relaţiilor diplomatice cu Ungaria, preşedintele Serge Sarkisian acuzând Budapesta că a comis "o eroare gravă". "Nici poporul armean şi nici eu nu putem accepta această decizie. Poporul armean nu va ierta" acest gest, a declarat preşedintele.
Şi preşedintele SUA, Barack Obama, s-a declarat "foarte preocupat" de decizia Azerbaidjanului de graţiere a militarului azer.

Decapitat cu toporul

Condamnat la închisoare pe viaţă pentru uciderea unui ofiţer armean la Budapesta, în 2004, Ramil Safarov, 35 de ani, a fost transferat vineri din Ungaria în Azerbaidjan, fiind graţiat de preşedintele azer Ilham Aliev. În 2004, Safarov l-a decapitat cu toporul pe ofiţerul armean Gurgen Margarian, în timp ce victima dormea, într-o şcoală militară din Budapesta creată de NATO.
Cei doi studiau în Ungaria limba engleză în cadrul programului NATO "Parteneriatul pentru pace". Pentru crima de care nu s-a căit, Safarov a fost condamnat la detenţie pe viaţă de Ungaria, fără drept de achitare. În plus, Guvernul armean a primit de la Ungaria asigurări că ucigaşul nu va fi trimis în Azerbaidjan. Însă pârghiile de presiune de la Baku s-au dovedit mai puternice decât obligaţiile luate de Ungaria în faţa Erevanului, consideră Ajdar Kurtov, expert la Institutul de Studii Strategice din Rusia.
"Nu este un secret că politica externă a Azerbaidjanului este mult mai reuşită decât a Armeniei datorită factorului financiar. Azerbaidjanul este un stat cu multe bogăţii naturale. El a acumulat destui bani în rezervele sale naţionale. Şi aceşti bani sunt folosiţi pentru consolidarea politicii externe.
Iar Ungaria, la ora actuală, este una dintre cele mai slabe verigi din Uniunea Europeană. Indicii de inflaţie în Ungaria sunt chiar mai ridicaţi decât în Grecia. Guvernul maghiar este interesat de obţinerea unui ajutor financiar, iar autorităţile din Azerbaidjan au speculat acest lucru".

Paharul curbat ar fi de vină pentru consumul ridicat de bere


Un nou studiu efectuat în Marea Britanie pe băutorii de bere a arătat că o iluzie optică, provocată de forma paharului, ar putea provoca o accelerare semnificativă a vitezei cu care bem băuturi alcoolice.

În Marea Britanie, consumul exagerat de băuturi alcoolice este o problemă în creştere, mai ales în rândul tinerilor, explică Angela Attwood, psiholog la Universitatea Bristol. Din cauza activităţii infracţionale asociate consumului exagerat de alcool, din ce în ce mai mulţi oameni refuză să meargă noaptea în centrele oraşelor. De asemenea, consumul în exces al băuturilor alcoolice reprezintă o problemă de sănătate publică, Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimând că alcoolul provoacă 2,5 milioane de decese anual. Cercetătoarea a bănuit că unul dintre motivele ce stau la baza acestei probleme este forma paharului din care sunt consumate băuturile alcoolice, care pot influenţa percepţia pe care oamenii o au asupra cantităţii de alcool consumat. Pentru a testa această ipoteză, echipa de cercetători coordonată de Attwood a efectuat un experiment cu ajutorul a 160 de voluntari, împărţiţi în 8 grupuri. Cercetătorii au cerut participanţilor din cele 8 grupuri să bea fie 177 de mililitri, fie 354 de mililitri de bere sau de limonadă dintr-un pahar care era fie drept, fie curbat. În timp ce consumau respectivele băuturi, participanţii se uitau la un documentar despre natură şi efectuau un test ce avea rolul de a ascunde adevăratul scop al studiului. Studiind înregistrările video, cercetătorii au descoperit că un grup de voluntari consumau mult mai repede băuturile în comparaţie cu celelalte grupuri: cei care foloseau pahare curbate. Cercetarea arată că persoanele care consumau 354 de mililitri de bere dintr-un pahar drept aveau nevoie, în medie, de 13 minute pentru a bea lichidul. În schimb, cei ce consumau aceeaşi cantitate de bere dintr-un pahar curbat aveau nevoie de doar 8 minute.

Cum îşi estimează băutorii de bere viteze cu care beau

Într-un alt experiment, participanţilor li s-a cerut să evalueze ce cantitate de lichid se găseşte în diferite pahare. Acest test a arătat că oamenii evaluau greşit cantitatea de lichid din paharele curbate, prezentând mult mai multe erori în estimările lor în comparaţie cu estimările ce se refereau la cantitatea de lichid dintr-un pahar drept. În urma studiului, Attwood a ajuns la concluzia că băutorii de bere îşi estimează viteza cu care beau în funcţie de viteza cu care ajung la jumătatea paharului. Deoarece paharele curbate fac mai dificilă această evaluare, aceştia ajung să bea mai repede decât şi-ar fi dorit. De aceea, psihologul recomandă folosirea paharelor pe care se găseşte un semn ce marchează jumătatea cantităţii conţinute. "Nu putem să le spunem oamenilor să nu bea, însă le putem oferi ceva mai mult control", afirmă Attwood, potrivit descoperă.ro.

Televizorul controlat din ochi

Un televizor care poate fi controlat din ochi, fără ajutorul unei telecomenzi, a fost prezentat la cea de-a 52-a ediţie a IFA (Internationale Funkausstellung) Berlin, cea mai mare expoziţie de electronice de consum din Europa. Gaze TV, prezentat la târg de compania chineză Haier, utilizează o tehnologie dezvoltată de Tobii, o firmă suedeză care deja a lansat pe piaţă o tehnologie similară pentru controlarea din ochi a computerelor. Utilizatorii controlează monitorul uitându-se intens în partea superioară sau inferioară a acestuia, pentru a activa o interfaţă specială.
Utilizatorul poate modifica volumul sonor, schimba canale sau alte funcţii doar uitându-se la anumite simboluri prezente pe ecran. Tehnologia se află încă la stadiul de prototip şi mai are nevoie de îmbunătăţiri, dar are potenţial de a deveni o alternativă pentru telecomandă. În lume mai există televizoare inteligente, care pot fi controlate prin mişcări ale mâinilor sau cu ajutorul vocii, dar aceste tehnologii sunt perfectibile.
În ceea ce priveşte tehnologia dezvoltată de Tobii, aceasta nu este integrată în televizor, ci constă într-un senzor care este plasat între privitor şi monitor şi care urmăreşte mişcările ochilor. Analizând intensitatea privirii şi clipirile, senzorul oferă utilizatorului posibilitatea să navigheze prin meniu şi prin opţiunile televizorului. Dispozitivul este calibrat pentru fiecare utilizator, însă acţiunile sale pot fi incorecte dacă acesta poartă ochelari.
Reprezentanţii Tobii spun că speră ca primele produse bazate pe această tehnologie să fie disponibile pe piaţă din 2013.

Număr record de victime în Siria în ultima săptămână

Aproximativ 1.600 de persoane au fost ucise în Siria în ultimele şapte zile, un bilanţ-record de la începerea ostilităţilor, în martie 2011, anunţă Naţiunile Unite, citate de CNN. Potrivit ONU, printre victime se numără foarte mulţi copii.
În total, de la începerea revoltelor reprimate brutal şi confruntărilor armate în Siria, acum 18 luni, au murit peste 20.000 de persoane, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

SUA suspendă antrenarea militarilor afgani

Comandantul forţelor speciale americane din Afganistan a decis suspendarea antrenamentelor noilor recruţi afgani până la verificarea presupuselor legături pe care aceştia le-ar putea avea cu insurgenţii talibani, scrie Washington Post, în ediţia online. Potrivit publicaţiei americane, procesul de verificare vizează aproximativ 27.000 de militari afgani. Măsura intervine în contextul în care Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) încearcă să pună capăt unei serii de atacuri soldate anul acesta cu moartea a 45 de militari, ucişi de colegi afgani. Comandanţii americani au fost nevoiţi să admită că multe dintre aceste incidente ar fi putut fi evitate dacă procedurile de securitate ar fi fost aplicate corect.

Unele păsări organizează funerarii

Cercetătorii au descoperit un aspect neştiut al lumii animale: anumite păsări, se pare, organizează funeralii pentru exemplarele care au murit.
Astfel, atunci când păsările din specia Aphelocoma californica (cunoscute şi sub numele de «gaiţa tufişă») întâlnesc o pasăre moartă, acestea strigă la celelalte exemplare ale grupului şi încetează să mai caute mâncare. Apoi, gaiţele zboară spre cadavrul păsării decedate, pe care îl înconjoară, arată cercetătorii în studiul publicat în jurnalul ştiinţific Animal Behaviour. Oamenii de ştiinţă cred că acest comportament a evoluat de-a lungul timpului ca o strategie folosită pentru a avertiza celelalte păsări de pericolele din apropiere. Cercetătorii au testat comportamentul păsărilor şi au descoperit că acestea nu reacţionează la diferite obiecte care simulau prezenţa unui prădător, însă atunci când vedeau o pasăre moartă, gaiţele foloseau trei tipuri de chemări pentru a încuraja celelalte exemplare să se alăture grupului format în jurul păsării decedate. De asemenea, toate păsările încetau să mai caute alimente, o schimbare de comportament ce se menţinea timp de mai bine o zi. Cercetătorii afirmă că "atunci când nu observă modul în care o pasăre moare, gaiţele percep descoperirea unei păsări moarte drept o informaţie ce trebuie împărtăşită public către celelalte membre ale grupului". Comunicând acest mesaj permite celorlalte păsări din zone să fie precaute, reducând riscul de a muri din aceeaşi cauză ca pasărea decedată descoperită de grup.
Deoarece şi alte animale acţionează într-un mod similar atunci când un membru al grupului moare, precum girafele şi elefanţii, cercetătorii afirmă că este posibil ca animalele să aibă un concept mental asupra morţii.





 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.