Internațional

MOZAIC NATIONAL Un autocar plin cu romani s-a răsturnat în Franţa

Ziarul de Vrancea
2 sep 2012 628 vizualizări
Un copil a murit iar alte 12 persoane sunt în stare gravă n autocarul venea spre Romania de la Madrid

Un autocar care transporta cetăţeni români s-a răsturnat ieri dimineaţă pe o autostradă din sud-estul Franţei. Un copil a decedat, 12 persoane sunt în stare gravă, 30 de persoane sunt internate cu leziuni care nu pun viaţa în pericol, iar 7 persoane nu au necesitat intervenţii medicale, a anunţat ieri premierul Victor Ponta. El a precizat că pasagerii răniţi sunt internaţi în 6 spitale din regiunea în care s-a produs accidentul. "Este vorba despre un autocar care efectua o cursă de linie, o cursă obişnuită, cu cetăţeni români care veneau din Spania şi se îndreptau către România. Nu e vorba, cel puţin din datele pe care noi le avem, de ceea ce s-a comunicat iniţial, de un grup de copii. Era vorba de părinţi, unii dintre ei însoţiţi de copii", a spus Ponta. El a afirmat că în afara anchetei demarate de autorităţile franceze, autorităţile române vor analiza împrejurările şi condiţiile tehnice care au dus la producerea accidentului. Unul dintre cei trei răniţi aflaţi în stare foarte gravă în urma accidentului din Franţa este copil, au declarat surse din Prefectura Suceava. Potrivit aceloraşi surse, şi cetăţeanul român decedat în accident este un copil în vârstă de 3 ani.
Autocarul implicat în accident aparţine firmei Roşu Tour SRL din Bistriţa şi a fost închiriat firmei Voyager din Suceava. Potrivit presei franceze, în autocar se aflau circa 50 de cetăţeni români, în majoritate copii.
Accidentul a avut loc la ora 9.30 (10.30, ora României) pe autostrada A8, pe sensul Nisa - Aix, în apropierea localităţii Vidauban. Autocarul s-a răsturnat cel mai probabil după explozia unei anvelope. Traficul pe autostrada A8 a fost întrerupt pentru a permite intervenţia echipelor de salvare iar în zonă a fost organizat un spital mobil.
Autocarul efectua o cursă dinspre Madrid spre Romania.

Zeci de mii de maghiari au ieşit în stradă să apere o clădire


Aproximativ 25.000 de maghiari, între care sute de preoţi, au participat sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, la protestul organizat faţă de sentinţa în cazul retrocedării Colegiului "Szekely Miko" din municipiu.

Manifestarea, organizată de bisericile istorice maghiare, a început la ora 11.30, cu bătăile clopotelor, mare parte dintre protestatari adunându-se în faţa lăcaşurilor de cult, de unde au pornit într-un marş spre centrul oraşului, unde, în faţa Colegiului "Szekely Miko", a fost amenajată o scenă.
O parte din protestatari au purtat pancarte cu mesaje precum "Dreptate", "Dreptate lui Marko, Marosan şi Miko", "Justice", "Autonomie teritorială Ţinutului Secuiesc" şi steaguri secuieşti şi ungare.
Protestatarilor li s-au adresat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, europarlamentarul Tokes Laszlo şi mai mulţi clerici.
La miting au participat mii de oameni din Bihor, Cluj, Harghita, Hunedoara, Mureş, Braşov sau Arad, dar şi din Ungaria şi diferite localităţi covăsnene.
Scopul acţiunii, organizată de Bisericile istorice maghiare, este acela de a semnala că decizia instanţei în cazul retrocedării Colegiului Szekely Miko, care nu este încă definitivă, ar putea fi un precedent periculos.
Procurorii DNA i-au trimis în judecată, în decembrie 2010, pe Marko Attila-Gabor, în prezent secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, şi Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, acuzaţi de abuz în serviciu. Potrivit DNA, în 2002, cei trei au făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România.
Procurorii susţin că cei trei acuzaţi au întocmit o notă de constatare în care au arătat, contrar realităţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul în discuţie a avut destinaţia de şcoală din momentul edificării construcţiei şi includea două instituţii de învăţământ: Liceul Teoretic "Szekely Miko" Sfântu Gheorghe şi Liceul Teologic Reformat. Prin aceste fapte, acuzaţii ar fi prejudiciat statul român cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentând valoarea imobilului.

Costel Busuioc a luat nota 1,50 la limba romană

Solistul Costel Busuioc nu a reuşit să treacă examenul de bacalaureat nici în cea de-a doua sesiune după ce nu obţinuse medie de trecere nici în sesiunea din iunie - iulie. Astfel, cântăreţul, elev al Seminarului Teologic Liceal Ortodox Constanţa, a susţinut bacalaureatul în această sesiune la două materii, la Limba şi literatura română şi la Istorie, unde nu obţinuse note de trecere, în timp ce la Geografie fusese notat cu 5,10 în prima sesiune. De această dată, Costel Busuioc a primit nota 1,50 la Limba şi literatura română şi 6,65 la Istorie şi nu a reuşit să promoveze examenul.
În sesiunea iunie - iulie a bacalaureatului, Busuioc a fost notat cu 1,20 la Limba şi literatura română şi cu 4,2 la Istorie. Costel Busuioc a devenit cunoscut după ce a câştigat un concurs de talente în Spania

Cătălin Ivan, atac violent la adresa comisarului european pe Justiţie

Şeful delegaţiei PSD din Parlamentul European, Cătălin Ivan, a criticat ieri în termeni extrem de duri declaraţiile recente ale comisarului european Viviane Reding privind şansele de aderare ale României la Schengen. "Din păcate, constat că doamna Reding continuă să se manifeste tot mai mult ca un reprezentant al partidului popularilor europeni, şi tot mai puţin ca un comisar al UE. Consider că este o mare greşeală din partea acesteia să trateze inclusiv subiectul Schengen într-o notă politicianistă, întrucât face un mare rău ţării noastre. Un comisar european nu are voie să se joace cu astfel de declaraţii, dată fiind gravitatea situaţiei", subliniază Ivan, într-un comunicat. Europarlamentarul PSD consideră că mesajul transims sâmbătă de Viviane Reding este "inacceptabil". "În primul rând, pentru că sugerează că s-ar avea în vedere o decuplare a României faţă de Bulgaria în ceea ce priveşte procesul de aderare. Or, o astfel de discriminare este total nejustificată", susţine Ivan. Al doilea motiv este că o decuplare a României de Bulgaria ar fi o decizie care ar produce efecte incalculabile atât la nivelul UE, cât şi la nivelul celor două ţări, având în vedere eforturile şi cheltuielile de securizare a graniţelor. "Din acest punct de vedere, consider că mesajul lui Reding este unul iresponsabil. În plus, îi reamintesc doamnei Reding că, în calitate de comisar pe Justiţie, jurisdicţia sa în problema aderării României este una limitată", mai spune Cătălin Ivan.
Şi ministerul Afacerilor Externe a precizat sambătă că a luat notă "cu surprindere" de declaraţiile vicepreşedintelui CE Viviane Reding.
Într-un interviu acordat Le Monde, Reding declara la sfarşitul săptămanii trecute că Bruxelles-ul urmăreşte în continuare foarte atent situaţia politică din România, după "un fel de puci parlamentar". Întrebată dacă ea crede că aderarea României la Schengen este de actualitate, Reding a răspuns: "Din punctul meu de vedere, nu aş fi surprinsă dacă statele vor decide să nu integreze imediat România".

Guvernul alocă o sumă dublă pentru alegerile parlamentare

Guvernul a alocat, sâmbătă, pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare, care vor avea loc pe 9 decembrie, un buget total de 199 milioane lei, aproape dublu faţă de suma alocată în vederea desfăşurării alegerilor legislative din 2008. Din bugetul total aprobat de Guvern, 176 milioane lei au fost alocaţi Ministerului Administraţiei şi Internelor, 4,55 milioane lei către Institutul Naţional de Statistică prin Secretariatul General al Guvernului, 11,2 milioane lei către Autoritatea Electorală Permanentă, 5,25 milioane lei către Ministerul Afacerilor Externe şi 1,99 milioane lei către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. În 2008, suma alocată pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie a fost de 124 milioane lei.

O săptămană în plus de vacanţă pentru elevi

Premierul Victor Ponta a precizat, la începutul şedinţei de guvern de sâmbătă, că anul şcolar 2012-2013 va începe la 17 septembrie, respectiv o săptămână mai târziu decât data anunţată până acum. Precizarea a fost făcută într-un dialog cu ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, din care a rezultat că festivităţile legate de noul an şcolar vor avea loc în 15 septembrie, iar orele vor începe la 17 septembrie. "Ponta - Începe anul şcolar. Doamna ministru, o să vă rog, în timpul şedinţei, să ne spuneţi de ce trebuie să înceapă pe 10, şi nu pe 17? Andronescu - Pe 15 sunt festivităţile. Ponta - 15 e sâmbătă, nu? Festivităţile, şi pe 17 începe şcoala.
Andronescu - Da. Ponta - Mi se pare cea mai bună idee şi e important să fim pregătiţi pentru ceea ce presupune anul şcolar"
Până la acest dialog, anul şcolar ar fi trebuit să înceapă, potrivit calendarului anunţat de Ministerul Educaţiei, la 10 septembrie, cu primul semestru programat până în 21 decembrie.

Primul gand al lui Ponta: Schimbarea procurorilor şefi

Premierul Ponta i-a cerut, sâmbătă, imediat cum a început şedinţa de guvern, noului ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru, să demaraze procedurile pentru propunerea unui nou şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar, de la 1 octombrie, a unui nou procuror general. "Sper ca în perioada imediat următoare, conform angajamentului pe care ni l-am luat faţă de Comisia Europeană, pe baza unei proceduri transparente, să declanşaţi procedura de propunere a unui nou şef la DNA şi, sigur, de la 1 octombrie, a unui nou procuror general", i-a spus Ponta lui Pivniceru, la prima şedinţă de Guvern a noului ministru.

Antonescu s-a făcut de ras pe Facebook

Fostul preşedinte interimar, Crin Antonescu, a comis o greşeală neşermisă. Liberalul l-a felicitat, pe contul personal de Facebook, pe Carol-Eduard Novak, pentru medalia de aur obţinută în cadrul Jocurilor Paralimpice de la Londra. Din neatenţie sau din neştiinţă, Antonescu a greşit în momentul în care i-a scris lui Novak "Românii sunt mândrii de tine", când a folosit un "i" în plus la cuvântul "mândri". O altă literă apare în plus, în textul fostului preşedinte interimar. Litera ,"o", înainte de "Jocurile Paralimpice".
În urma comentariilor, care i-au atras atenţia asupra greşelii, liberalul a făcut corecturile de rigoare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.