Internațional

Ţiganii romani din Franţa, prin ochii americanilor

Ziarul de Vrancea
31 aug 2012 927 vizualizări
Romii din Franţa încă au speranţe de la noul preşedinte Francois Hollande, care a promis în timpul campaniei electorale că le va demola taberele doar dacă vor exista "soluţii alternative", deşi în prezent se confruntă cu noi ordine de evacuare, comentează presitgiosul New York Times.

În timpul campaniei electorale, actualul preşedinte francez Francois Hollande a promis că taberele de romi vor fi demolate doar dacă vor exista "soluţii alternative". "Nu putem continua să acceptăm ca familiile să fie evacuate dintr-un loc fără o soluţie", afirma Hollande într-o scrisoare adresată grupurilor umanitare, în care critica abordarea agresivă a lui Nicolas Sarkozy în privinţa taberelor de romi. Dar după doar câteva luni de preşedinţie, abordarea lui Hollande s-a dovedit a fi la fel ca cea a predecesorului său, criticat dur, inclusiv de Partidul Socialist al lui Hollande, pentru campania sa împotriva taberelor de romi, pe care le-a numit o sursă de mizerie şi infracţionalitate. Autorităţile au demolat câteva tabere în această vară, lăsând pe drumuri 2.000 de persoane sau mai multe. În timp ce Guvernul a ridicat unele restricţii impuse pe piaţa muncii cetăţenilor din România şi Bulgaria - mulţi romi venind din aceste două ţări -, criticii susţin că s-a făcut prea puţin pentru a aduce romii în spectrul societăţii franceze.

Expulzările, foarte populare în randul electoratului

Trăind în câteva sute de tabere ilegale, numărul romilor imigranţi, estimat la 15.000-20.000 în Franţa, nu a variat prea mult de la căderea Cortinei de Fier. După ce au fost expulzaţi, ei s-au întors de multe ori, fugind de discriminarea şi sărăcia din România şi Bulgaria. Sondajele de opinie sugerează că expulzările sunt covârşitor de populare în rândul electoratului francez, iar preşedintele Hollande este nerăbdător să răspundă acuzaţiilor dreptei potrivit cărora socialiştii sunt permisivi faţă de criminalitate. "Stânga la putere nu înseamnă doar indignare, ci şi acţiune, acţiune împotriva acestor tabere", a declarat ministrul de Interne Manuel Valls pentru postul de radio France Inter. Ordinele judecătoreşti de demolare, cerute de obicei de oficialii locali îngrijoraţi de infracţionalitatea şi cerşetoria care emană din aceste tabere, vor fi duse la îndeplinire, a declarat Valls. El a promis însă "măsuri de inserţie" aplicate progresiv. Cu toate acestea, locurile de muncă sunt greu de găsit, cu o economie în dificultate şi o rată a şomajului de peste 10 la sută.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.