Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL Ziua limbii române în ţara unde se vorbeşte

Ziarul de Vrancea
31 aug 2012 388 vizualizări
Sute de oameni au sărbătorit vineri, la Chişinău, Limba română, care reprezintă una din cele mai importante victorii ale mişcării de eliberare naţională de la finele secolului trecut în Republica Moldova, dar şi o continuă luptă pentru revenirea la denumirea oficială a limbii române ca limbă de stat

Reprezentanţi ai intelectualităţii de la Chişinău care au luptat pentru revenirea la limba română şi grafia latină menţionează că rolul limbii române este în continuare unul secundar în Republica Moldova, iar cea mai mare problemă este că în constituţie este prevăzut că limba de stat este "limba moldovenească".
Limba română a dobândit statutul de limbă oficială în Republica Moldova la 31 august 1989, pe fundalul "perestroikăi" din fosta URSS, în urma Marii Adunări Naţionale de la 27 august 1989. În timpul perioadei sovietice, populaţiei i s-a impus să vorbească în "limba moldovenească" şi să utilizeze grafia chirilică. Rolul limbii române în calitate de limbă de stat a Republicii Moldova a fost consfinţit şi în Declaraţia de independenţă adoptată la 27 august 1991. Ulterior însă, Mişcarea de Eliberare Naţională a scăzut din intensitate, promotorii limbii române s-au divizat în diferite partide şi grupuri de interese, iar Constituţia din 1994 a statuat drept limbă de stat "limba moldovenească".
Preşedintele Traian Băsescu a transmis, vineri, un mesaj cu prilejul sărbătorii "Zilei Limbii Române" în Republica Moldova, în care precizează că speră ca începând de anul viitor Ziua Limbii Române să fie serbată de românii din ţară şi din întreaga lume.

Barroso spune că Bulgaria poate intra în Spaţiul Schengen. Olanda ştie?

Bulgaria îndeplineşte criteriile necesare de aderare la Spaţiul Schengen, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, aflat vineri într-o vizită la Sofia. Potrivit şefului executivului comunitar, chestiunea Schengen ar trebui decisă în favoarea Bulgariei. El a apreciat, în schimb, că această ţară trebuie să îşi îmbunătăţească nivelul de absorbţie a fondurilor europene şi lupta împotriva crimei organizate şi a corupţiei. Alegerea viitorului Consiliu Judiciar Suprem şi a următorului procuror-şef va fi crucială pentru evoluţia ţării, a subliniat Barroso. "De fiecare dată când vin în Bulgaria, sunt impresionat de progresele dinamice" ale ţării, a mai declarat oficialul european. România şi Bulgaria aşteaptă de peste un an răspunsul favorabil al europenilor privind aderarea la Acordul Schengen, privind libera circulaţie a mărfurilor şi persoanelor. Franţa, Finlanda, iar mai nou Olanda s-au opus rand pe rand accederii celor două ţări balcanice în această comunitate.

Iranul susţine că inspectorii în energie atomică caută pretexte, nu dovezi

Ministrul iranian de Externe, Ali Akbar Salehi, a respins acuzaţiile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) privind obstrucţionarea verificărilor la instalaţiile nucleare de la Parchin. "Astfel de declaraţii nu au o bază tehnică. Experţii ştiu că este vorba de simple pretexte", a declarat Salehi. AIEA a acuzat Iranul că efectuează la Parchin "activităţi care obstrucţionează considerabil capacităţile Agenţiei de a lansa verificări serioase". Agenţia ONU suspectează că Iranul a testat în această zonă substanţe explozive care pot fi folosite şi în domeniul nuclear. Purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului iranian, Hossein Naghavi Hosseini, a apreciat că raportul AIEA nu face decât să reia acuzaţii mai vechi, fără a avea niciun element nou. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui SUA Barack Obama a avertizat că Washingtonul este hotărât să împiedice Iranul să se doteze cu arme nucleare.

Zeci de mineri chinezi ucişi într-o explozie

Bilanţul unei explozii produse într-o mină de cărbune din sud-vestul Chinei ajunsese vineri seară la 41 de morţi, cinci persoane fiind în continuare blocate în subteran, potrivit informaţiilor furnizate vineri de autorităţile locale. În total, 154 de mineri se aflau în mina din oraşul Panzhihua (provincia Sichuan) în momentul producerii exploziei de gaz miercuri după-amiază, potrivit unui raport privind circumstanţele declanşării deflagraţiei publicat pe un site guvernamental. Peste 100 dintre ei au fost salvaţi, dar operaţiunile au fost îngreunate de temperaturile ridicate din galerii, precum şi de prezenţa monoxidului de carbon, un gaz invizibil şi inodor care poate fi mortal. Responsabilul de mină a fost arestat, potrivit autorităţilor locale. Această tragedie se adaugă unei liste lungi de accidente mortale care afectează exploatarea huilei în China. În 2011, peste 2.000 de persoane care lucrau în minele de cărbune chineze au murit în accidente, potrivit statisticilor oficiale, respectiv o medie de peste cinci mineri pe zi. Apărătorii drepturilor muncitorilor afirmă totuşi că adevăratele cifre sunt mai ridicate, companiile miniere ascunzând accidentele pentru a evita amenzile şi închiderea exploatărilor.

Astronomii au descoperit o stea "dulce"


zaharuri, esenţiale vieţii, au fost detectate în jurul unei stele similare Soarelui

O echipă de astronomi a detectat molecule de zahăr în gazul care înconjoară o stea similară Soarelui, descoperire inediă efectuată cu ajutorul ALMA, o reţea de radiotelescoape construită în nordul statului Chilem, a anunţat Observatorul european austral (ESO). "Aceasta este pentru prima dată când descoperim molecule de zaharuri în zona care înconjoară o stea cu asemenea caracteristici", a transmis ESO într-un comunicat.
Gazul care înconjoară această stea, situată la 400 de ani lumină de Terra, conţine glicolaldehidă - cea mai simplă monozaharidă -, considerată un element esenţial pentru toate formele de viaţă, spune ESO. Această moleculă este unul dintre ingredientele din structura ARN-ului (acidul ribonucleic), care, ca şi ADN-ul (acidul dezoxiribonucleic) - de care este legat -, constituie unul dintre elementele care compun formele de viaţă. Descoperirea "demonstrează că unele dintre componentele chimice necesare vieţii existau în acest sistem în perioada formării planetelor", potrivit ESO.
Moleculele au mai fost detectate în spaţiul interstelar. Însă de data aceasta se găseau la o distanţă potrivit de o tânără stea - care poate fi un loc potrivit, la momentul potrivit pentru a fi integrate în planetele în formare.
Descoperirea a fost posibilă datorită Marii reţele de antene milimetrice din Atacama (ALMA), cel mai important proiect astronomic terestru, aflat încă în construcţie în deşertul din nordul statului Chile. Un total de 66 de radiotelescoape trebuie să fie operaţionale în acest proiect în 2013. Proiectul are un buget de 600 de milioane de dolari şi reuneşte Europa, SUA, Japonia şi Chile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.